Hemingway Sovyet ajanı mıydı?

Güncelleme Tarihi:

Hemingway Sovyet ajanı mıydı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2017 21:18

Amerikalı ünlü roman ve hikâye yazarı Ernest Hemingway’in Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin döneminde Sovyet ajanı olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

İddia eski CIA görevlisi Nicholas Reynolds’un ‘Yazar, Denizci, Asker, Casus: Ernest Hemingway’in gizli maceraları, 1935-1961’ adlı kitabında yer aldı. Reynolds, iddiasını kendisinin ulaşabildiği ve Moskova’dan kaçırılan gizli KGB belgelerine dayandığını ifade etti.

Buna göre Hemingway’in Sovyet casusu olarak kod adı Argo’ydu. Kitapta ünlü yazarın, 1940 yılında Sovyet casusu olduğu ifade edildi. Heming- way’i casus olarak görevlendiren kişi ise KGB’den önce Sovyetler Birliği’nin gizli servisi olan NKVD’nin New York’taki üst düzey yetkilisi Jacob Golos’tu. Reynolds, Sovyet belgelerinden birinde Hemingway için “Argo, sürekli olarak bize yardım etmek için istekli ve arzulu olduğunu ifade etmesine rağmen bize hiç siyasi bilgi vermedi” denildiğini yazdı.

Haberin Devamı

Reynolds kitabında Hemingway’in FBI, Donanma İstihbarat ve CIA’in öncülü olan Stratejik Hizmetler Bürosu’yla olan ilişkilerini de anlatıyor. Reynolds ayrıca, “Hemingway’in NKVD ile ilişkisinin yazarın hayatının son 15 yılında nerede yaşadığından ne yazdığına ve nasıl hareket ettiğinden intiharına kadar pek çok kararını etkilediğini” ileri sürdü.

‘Yaşlı Adam ve Deniz’ kitabıyla Pulitzer (1953) ve Nobel Edebiyat Ödülü’nü (1954) alan Hemingway’in tanınmış diğer eserleri arasında ‘Çanlar Kimin İçin Çalıyor’ ve ‘Silahlara Veda’ bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!