Güneşin sesleri sahnede!

Güncelleme Tarihi:

Güneşin sesleri sahnede
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2019 17:09

Dünyanın dört bir yanında ‘gösterilerin şahı’ olmayı başaran Cirque du Soleil’in (Güneş Sirki) en ünlü solisti Francesca Gagnon ile yıllarca bu gösterilerin müziklerini besteleyen Rene Dupéré, 11 Nisan’da İş Sanat’ta... İkili, Semplice Yaylı Quartet ile sahneye çıkacak.

Haberin Devamı

Önce ‘bir başka adamdan’ bahsedeceğim... Guy Laliberté, 50 yıl önce orta halli bir ailenin çocuğu olarak Kanada’nın Québec eyaletinde dünyaya geldi. 16 yaşında bir folk müzik topluluğunda mızıka ve akordeon çalmaya başladı. Üniversiteyi bıraktı. Sokaklarda müzik ve gösteriler yaparak Avrupa’yı dolaştı. Ülkesine döndüğünde bir süre düzenli iş yapmayı denedi. Ama ilk ve son ‘klasik’ işinden ayrıldığında bir daha ‘masa başında’ çalışmayacağından emindi. Sokaklarda gösteriler yapan bir ekibe katıldı; kimi zaman koca sırıklar üzerinde yürüyen bir palyaçoydu, kimi zamansa ‘ateş yutan adam’. Organize ettiği bir yaz festivali çok başarılı oldu. Laliberté, 1983’te Quebec yönetiminden, Kanada’nın keşfinin 450’inci yılı kutlamaları şerefine bir gösteri hazırlaması için teklif aldı.
Laliberté’nin kutlamalar için kurduğu ‘Cirque du Soleil’ (Güneş Sirki) dünyanın dört bir yanında ‘gösterilerin şahı’ olmayı başardı.

Haberin Devamı

Cirque du Soleil’i ilk, ABD’nin Las Vegas kentinde ‘KA’ adlı gösterileriyle izlediğimde o güne kadar izlediğim en iyi gösteri olduğunu düşünmüştüm. Çünkü Cirque du Soleil’i izlerken oradaki herkesin sıra dışı, çok yetenekli, alanında çok çalışmış, benzersiz kişiler olduğunu bilir ve hissedersiniz. Sirk, güneş gibi parlak, yaratıcı ve nadir insanları bünyesine alır, bunu bilirsiniz.
İşte Cirque du Soleil’in baş solisti, sevenlerinin ‘Alegria’ adlı şovdan tanıdıkları Francesca Gagnon ve yıllarca bu gösterilerin müziklerini bestelemiş Rene Dupéré de o nadir, o kıymetli isimlerden ikisi. Ve bu iki önemli isim 11 Nisan Perşembe akşamı İş Sanat Konser Salonu’nda bir araya geliyor.

YETENEK HİÇBİR YAPAYLIĞA İHTİYAÇ DUYMAZ
Francesca Gagnon’ın sahnede olduğu, René Dupéré’in piyano çaldığı bir gösterinin ardından Kanadalı bir müzik yazarı şöyle bir cümle ile yorumlamıştı geceyi: “Tüm müzikal oyunların, elektronik araçların ses evrenimizde göründüğü şu zamanda, bu gösteri, ham yeteneğin ve sadeliğin hiçbir yapaylığa ihtiyaç duymadığını yeniden keşfettiğimiz akşamlardandı. Düette uluslararası üne sahip iki sanatçının performansına dikkat edin.” İşte Gagnon’ın sesinin, Dupéré’in müziğinin insana yaptığı bu; doğalı, yüceyi, sadeyi, safı ve gerçek görkemi hatırlatmak, yeniden hissettirmek.

Haberin Devamı

Cirque du Soleil’in repertuvarının büyük bir kısmının yaratıcısı olan René Dupéré’nin müzik ve düzenlemelerinin yadsınamaz bir görsel boyuta sahip olması, onun en büyük maharetlerinden. Cirque du Soleil’in en çok satan albümü olan, birkaç Felix Ödülü alan, 65 hafta boyunca Billboard Dünya Müzik Listesi’nde kalan ve Grammy’ye aday olan ‘Alegria’ bile örneği olacaktır ki, Francesca Gagnon da sesiyle insanın içinde bir yerlere dokunuyor. Üstelik 10 yaşından beri müzikle uğraşan Gagnon, İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca’da seslendirdiği şarkılarla bunu dünyanın dört bir yanında yapıyor. O, şarkılardaki hikâyeyi, siz o dili hiç anlamasanız da anlatmayı başarıyor, en azından hissini göğsünüzün orta yerine bırakıveriyor.
Muhteşem ses Francesca Gagnon ile çok önemli bir besteci olan René Dupéré, İş Sanat sahnesine Türkiye’nin başarılı topluluklarından olan Semplice Yaylı Quartet ile çıkacak. Konserde iki büyük ismin yıllardır bir arada yaptığı çalışmaların ürünü bazı eserlerin yanı sıra, Cirque du Soleil’in en sevilen çalışmalarından bazılarını da dinleyebileceksiniz.

BAKMADAN GEÇME!