Gerçekleri kıran öyküler

Güncelleme Tarihi:

Gerçekleri kıran öyküler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2019 11:42

Fantastik ve bilimkurgu romanlarıyla tanınan Barış Müstecaplıoğlu, ‘Gerçekler Kırıldı’da okurunu distopik İstanbul sokaklarına, gizemli gezegenlere, Şamanların ve büyücülerin diyarlarına konuk ediyor.

Haberin Devamı

Fantastik ve bilimkurgu, kitap okurlarının en çok ilgi gösterdiği türlerden biri. İyi bir fantastik hikâyede okur, hem edebi bir keyif alır hem de hayal dünyasının bambaşka kapılarını aralar. Barış Müstecaplıoğlu, bugüne dek ‘Perg Efsaneleri’, ‘Şamanlar Diyarı’, ‘Osmanlı Cadısı’ gibi kitaplarla bu türde rüştünü ziyadesiyle ispatlamış bir yazar. Müstecaplıoğlu, yeni öykü kitabı ‘Gerçekler Kırıldı’da da okurunu gerçekliğin farklı boyutları arasında bir gezintiye çıkarıyor. Bu gezide bize uzaylılar, Şamanlar, büyücüler, distopik İstanbul sokakları, Empatan Münir, avcılar, gizemli gezegenler, iksir ustası Arulet, hayaletler, ürkütücü yaratıklar ve hayaletler eşlik ediyor.
13 öykünün yer aldığı kitap, yazar tarafından üç bölüme ayrılmış. İlk bölüm Hayali Zamanlar. Bu bölümde ‘Empatan’, ‘Yabancı’, ‘Avcı’, ‘Gerçek Beni Öldürmek’ ve ‘Gezegenin Oyunu’ öykülerini okuyoruz. Bu bölüm daha çok günümüzden bir hayli uzakta bir geleceği okura resmediyor. Uçan helimobiller, robot polisler, İstanbul’u ele geçiren uzaylılar, kanatlı kurtlar, Kutup Ayısı denilen ve gökyüzüne doğrudan müdahale ederek kar yağdıran güçlü makineler, gizemli gezegenler düş dünyamızın sınırlarını zorluyor. Yazarın bu öykülerin arasına sıkıştırdığı mesajları da alıyoruz. Hayali bir gelecekte de olsa öykülerine bugüne dair ince mesajlar yerleştiren Müstecaplıoğlu, okurunu bir parça dünya meseleleri üzerine düşünmeye sevk ediyor.

Haberin Devamı

İkinci bölümde Hayali Diyarlar’a geçiyoruz. ‘İksir Ustaları’, ‘Büyücü ve Çocuklar’, ‘Ölümden Beter’, ‘Hayal Makinesi’ ve ‘Kayıp Rıhtım’ bu bölümün öyküleri. Müstecaplıoğlu bu bölümde okurunu daha önce aşina olduğu Perg diyarına davet ediyor. Son bölüm olan Hayali Yaşamlar’da ‘Rıfat Efendi ve Mucizeler Konağı’, ‘Enkazdaki Dost’, ‘Albert Long Hall’ın Hayaletleri’ öykülerini okuyoruz. Günümüzde ve geçmişte geçen bu öyküler oldukça sarsıcı.
‘Gerçekler Kırıldı’ bir kere daha gösteriyor ki Müstecaplıoğlu’nun hayal dünyasının bir sınırı yok. Her an bizi ait olduğumuz gerçekliklerden sıyırıp distopik bir dünyaya, uzaylıların istilasına uğramış İstanbul sokaklarına, Perg ve bambaşka bir diyara sürükleyebiliyor. Sayfalar arasında dolaşırken bir an kendinizi orada hayal ediyorsunuz, hayal makinesi icadına sıcak bakmayan federasyon başkanı Doen’e inat. Doen şöyle diyordu bu icadın mucidi ihtiyar Pertub’a: “İnsanların çoğu hayallerine inanmaz, sadece gözleriyle gördüklerine inanırlar. Düşledikleri konularda kendilerini yalnız ve güçsüz hissederler. Başkalarının da aynı şeyleri düşlediğini öğrenirlerse, birlikte bunları gerçekleştirme sevdasına düşebilirler. Halkın hayallerinin bizimkilerle örtüştüğünü hiç zannetmiyorum, sevgili dostum. Özgürlük, huzurlu bir yaşam ve benzeri şeyler; basit insanlar bunları düşler işte. Kim olduğumu unuttuğum zamanlar ben bile bu kokuşmuş hayallere kapılıyorum bazen. Bunu az önce sen de seyrettin zaten. Ama bizim geleceğe dair farklı planlarımız var, hâkimiyetle ilgili, büyümek ve fetihle ilgili planlar. Halkın boş heveslere kapılması işimizi zorlaştırır. Bırakalım herkesin hayali kendi zihninde kilitli kalsın. Şayet insanların gerçek düşlerini değil, düşlemelerini istediklerimizi gösteren bir alet yaparsan, işte o zaman her eve birer tane koyarız. Böylesi bizim için daha iyi, inan bana.”

Haberin Devamı

Gerçekleri kıran öyküler

Gerçekler Kırıldı
Barış Müstecaplıoğlu
Doğan Kitap, 2019
232 sayfa, 26 TL.

BAKMADAN GEÇME!