Cihana nam salmış kediler!

Güncelleme Tarihi:

Cihana nam  salmış  kediler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2017 14:41

Zamanın nam salmış kedilerinin hayat hikâyelerine odaklanan bir kitap bu; karşımızda binbir surat kedilerden müteşekkil sihirli bir dünya kuruluyor...

Haberin Devamı

Dünya müzikal tarihinin en sevilen eserlerinden biri olan ‘Cats’in edebi kaynağı ‘İhtiyar Farenin Kediler Kılavuzu’ modern şiirin öncülerinden T.S. Eliot’ın nükteli kedi şiirlerini, Axel Scheffler’in resimleriyle buluşturuyor. Kitap ihtiyar farenin kedilere isim koymanın inceliklerini anlattığı şiirle başlıyor. Anlıyoruz ki isim mevzuuna vâkıf olmadan diğer şiirlere geçmek hadsizlik sayılıyor. Zira bundan sonrası zamanın nam salmış kedilerinin hayat hikâyelerine odaklanıyor ve karşımızda binbir surat kedilerden müteşekkil sihirli bir dünya açılıyor. Birkaçıyla müşerref olmak için şöyle buyurun: Tüm gün mışıl mışıl uyuyup geceleri harekete geçen, farelere müzik, böceklere izcilik dersleri veren hanım, Yaşlı Miskin Kedi’dir. Farelerin düzensiz beslenme sorunuyla haşır neşir şu aralar. Korkunçpençe’yi hiç sormayın; denizlerin azılı haydutu, gaddar bir eşkıyadır kendisi.
Şehirde ne haylazlık olsa kendilerinden bilinen aylak ikiliyse Mangojeri ve Rampaltazar. Soytarılık, cambazlık ne ararsanız onlarda var, işleri güçleri kafa kafaya verip haytalık etmek. Kediler dünyasının züppesi, parıldayan kürkü, havadaki burnuyla kulüplerin aranan siması Bustopher Jones’tan bir selam almak göğsünüzü kabartmaya yeter. Tiyatro Kedisi Gas, namı diğer Asparagas’a tiyatro kapısında ya da dostlarıyla gittiği meyhanede rastlayabilirsiniz. Bakmayın patileri titrer, bir ayağı çukurdadır ama meyve likörü ısmarlarsanız dinleyebilirsiniz sahnedeki eski görkemli günlerini. Ölür ölmez yeniden doğan İhtiyar Deuteronomos, hileli zar atmakta usta Hakiki Sihirbaz Kedi Bay Mistofeles, her daim süslü püslü Minnoşlar ve diğerleri. Türlü türlü kediyle tanıştıktan sonra kılavuzun can alıcı maddesi geliyor: “...kimi çatlak kafadan, kimi çok akıllı, kimi halim selim, kimi vicdansız, kimi çok iyi, kimi beterin de beteri, meğerse tüm kediler şu bizler gibiymişler...”

Haberin Devamı

İHTİYAR FARENİN KEDİLER KILAVUZU

Cihana nam  salmış  kediler

T.S. Eliot
Resimleyen: Axel Scheffler
Çev.: Ayberk Erkay
Yapı Kredi Yayınları, 2017
76 sayfa, 11 TL. .

 

 

 

Haberin Devamı

BİR BUKALEMUN NE İSTER?
Bir kutup ayısı kadar büyük ve beyaz, flamingo kadar etkileyici, tilki gibi zeki, balık gibi yüzücü, geyik kadar hızlı olmayı diledi canı sıkılan bukalemun. Yetmedi, filin gücünü, zürafanın boyunu, kaplumbağanın kabuğunu ekledi üstüne. Dileği gerçekleştiğinde aradığı heyecana kavuşmayı ve mükemmel görünmeyi umuyordu ama daha çok bir kuklaya benzedi. Vücudunun her kısmı başka bir hayvanı andıran, adeta bir toplama kukla. Öykündüğü hayvanların hiçbiri olamadığı gibi onu o yapan özelliklerini, yeteneklerini de kaybetti. Karnı acıktığında yakınındaki bir sineğe sadece dilini uzatması yeterken şimdi dibinden geçen sineklere şaşkın şaşkın bakar oldu. Başkası olmanın esaretle aynı anlama geldiğini bu acı tecrübeyle öğrenen bukalemun bir dilek daha tutuverdi. Kafasının karışıklığını da vücudunun karman çorman görüntüsünü de sonsuza dek bertaraf edecek bu harika dileği tahmin edersiniz tabii ki.
‘Aç Tırtıl’ ve ‘Huysuz Uğurböceği’ ile tüm dünyada milyonlarca çocuğa ulaşan Eric Carle onları rengârenk ruhlarını keşfetmeye çağırıyor bu defa. Yine kendine has çocuksu çizimleri ve eğlenceli diliyle.

KAFASI KARIŞIK BUKALEMUN

Cihana nam  salmış  kediler

Eric Carle
Kuraldışı Çocuk, 2017
32 sayfa, 18

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!