'Bağımsızlık Ozanı Ceyhun Atuf Kansu 100 yaşında' sergisi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Bağımsızlık Ozanı Ceyhun Atuf Kansu 100 yaşında sergisi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2019 17:19

Ozan, yazar, aydınlanmacı ve çocuk hekimi Ceyhun Atuf Kansu, doğumunun ve Kuvayı Milliye’nin yüzüncü yılında önceki gece yapılan şiir, müzik, resim ve heykelin buluştuğu bir dizi etkinlikle anıldı.

Haberin Devamı

Ömrünü tanıklık ettiği kurtuluş yıllarının ardından gelen Cumhuriyet Devrimi’ni edebiyatı ve insancı hekimliği aracılığıyla halkına anlatmaya adayan Ceyhun Atuf Kansu için Çankaya Belediyesi, ÇYDD Ankara Şubesi, Besteciler-Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği (BESOM) ve Ceyhun Atuf  Kansu ailesince düzenlenen etkinlikler önceki gece, küratörlüğünü Dilek Karaaziz Şener’in yaptığı 38 sanatçının yapıtlarının yer aldığı 'Bağımsızlık Gülü-Ceyhun Atuf Kansu 100 Yaşında' Resim ve Heykel Sergisi’nin açılışı ile başladı.

Sergide; Elif Aydoğdu Ağatekin, Mustafa Ağatekin, Onay Akbaş, Şeref Akdik, Mustafa Ayaz, Habip Aydoğdu, Bünyamin Balamir, Bedri Baykam, Celal Binzet, Safiye Çıngı, Daver Darende, Berk Danışman, Mehmet Ali Doğan, E. Yıldız Doyran, Ataç Elalmış, Devrim Erbil, Muzaffer İlhan Erdost, Barış Eren, Zeynep Eren, Turan Erol, İmren Erşen, Zafer Gençaydın, Yalçın Gökçebağ, Ekrem Kadak, Nihat Kahraman, Hayati Misman, Nurtaç Özler, Filinta Önal, Aykut Öz, Kadir Öztoprak, Şükran Pekmezci, Hasan Pekmezci, Ayten Timuroğlu, Dilek Topaç, Serpil Yeter ve Metin Yurdanur'un yapıtları izleyicinin önüne çıktı. 

Haberin Devamı

Sergide ayrıca, geçtiğimiz yıllarda yitirdiğimiz ressam Cemil Ere’'in yaptığı Ceyhun Atuf Kansu portresi ile, Ceyhun Atuf Kansu’nun kendi kolleksiyonunda yer alan Şeref Akdik’in 'Okurken', Turgut Zaim’in 'Hamur Açan Kadın' tabloları ile şaire ait çeşitli kişisel eşyalar da yer aldı.

Serginin küratörü Dilek Karaaziz Şener, ''Bağımsızlık, yediveren gülüdür her zaman, koşullar ne olursa olsun açan ve açmaya da devam edecek olan... Doğumunun 100. yılında Kansu’yu ‘Bağımsızlık Gülü Sergisi’ ile anıyoruz. Ceyhun Atuf Kansu, ulusa, cumhuriyete, sanata, sanatçıya, edebiyata, şiire, usa, bilime, gençliğe, geleceğe yürekten inanır ve her alanda ülkesi için üretmekten ve düşünmekten vazgeçmeyen bir neferdir bizler için; değerli bir çocuk doktoru, düşünür, ozan ve her şeyden önemlisi bağımsızlık gülünün kokusuna derinden bağlıdır” dedi. Şener, sergiyi “Türkiye’nin sanat emekçilerinin Ceyhun Atuf Kansu adına saygıyı, sevgiyi ve değeri anımsattığı her bir dizeye kendi üslup dilleriyle verdikleri yanıt, işledikleri ve suladıkları Bağımsızlık Gülü’nü yeni nesillere emanet ettiklerinin göstergesidir” ifadeleriyle tanımladı.

Haberin Devamı

Serginin açılışının ardından Ceyhun Atuf Kansu’nun oğlu, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri ve gazetemiz yazarı Işık Kansu, Şener’e ve sergiye katılan tüm sanatçılara ailesi adına teşekkürlerini sundu.

Ceyhun Atuf Kansu’nun bestelenen yapıtları

Kansu ailesi ve BESOM’un ortak düzenlediği 'Ceyhun Atuf Kansu Şiirleri Beste Yarışması'nın final konseri ile süren gecede yarışmaya değer görülen 7 yapıt seslendirildi. Kansu’nun 'Açtır Brezilya Çocukları, ' 'Mutlu Orman', 'Kar Havası', 'Acılar Ezgisi', 'Gizli Gece', 'Yanıltı' şiirlerinden yapılan besteler, sanatçılar tarafından piyano eşliğinde izleyicilere sunuldu. Besteleri seslendiren sanatçılara katılım belgeleri BESOM Genel Sekreteri Orhan Veli Özbayrak ve Kansu’nun torunu Ilgın Gökler Danışman tarafından verildi. Tören sürerken, Turgay Erdener, Muammer Sun, Tuncer Tercan, Onur Türkmen, Hasan Uçarsu ve aile adına Işık Kansu’dan oluşan beste yarışması seçici kurulu; ödül alacak besteci ve besteleri belirlemek üzere toplantıya geçti.

Haberin Devamı

 Kansu’nun ‘kendi sesinden’ yaşamı  

Törende, ayrıca 'Ceyhun Atuf Kansu Belgeseli' de gösterime sunuldu. Yapımcılığını Işık Kansu’nun, yönetmenliğini Egemen Adak’ın yaptığı belgeselde; Kansu’nun yaşamını ve sanat anlayışını kendi sesinden anlatması ve şimdiye değin kamuoyu ile ilk kez buluşan amatör kameralarla çekilmiş filmlerinin yer alması ile dikkat çekti. 

Ömer Turan şiir ödülünü aldı

Belgeselin ardından, çok yoğun bir katılımın gerçekleştiği etkinliğin Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü bölümüne geçildi. Alper Akçam, Cengiz Bektaş, Adnan Binyazar, Ali Cengizkan, Bahar Gökler, Ahmet Özer ve Ferruh Tunç’tan oluşan Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Seçici Kurulu tarafından 'Atların Günü' adlı kitabıyla ödüle uygun görülen şair Ömer Turan’a ödülünü Kansu’nun kızı Bahar Gökler verdi. Ömer Turan yaptığı konuşmada, şiiri ve şiir anlayışı üzerinde durdu.

Haberin Devamı

Beste ödülleri dağıtıldı

Beste yarışması seçici kurulu toplantısı sonrasında beste yarışmasını kazananlar da belli oldu.  Birinciliği Ahmet Tamer Topuz, şairin 'Yanıltı' başlıklı şiiri üzerine yaptığı beste ile elde etti. Yarışmada İlke Karcılıoğlu 'Kar Havası' ile ikinci, 15 yaşındaki Kaan Turan da aynı şiire yaptığı beste ile üçüncü oldu. Yarışmada mansiyon alanlar ise şöyle saptandı: 'Onat Artun (Mutlu Orman), Volkan Akkoç (Acılar Ezgisi), Hüseyin Berkay Şirin (Açtır Brezilya'da Çocuklar), Mehmet Altuğ (Gizli Gece)'

Yarışmacıların ödüllerini sırasıyla besteci Muammer Sun, Ayhan Gökler (aile adına), besteci Hasan Uçarsu, ÇYDD Ankara Şube Başkanı Fürüzan Bilir, Kadriye Kansu (aile adına), yazar Muzaffer İlhan Erdost ve ÇYDD Ankara Şubesi eski Başkanı Ayfer Yüksel verdiler. 

Haberin Devamı

Etkinlikler devam edecek

Ceyhun Atuf Kansu’nun 100. doğum yılı etkinlikleri 2019 boyunca Ankara’da, Antalya’da, Samsun’da ve tasarlanan başka illerde sürecek. Etkinliklerin duyuruları basın, yayın ve sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna duyurulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!