Alaçatı’da yaz neşesiyle dolu bir sanat buluşması

Güncelleme Tarihi:

Alaçatı’da yaz neşesiyle dolu bir sanat buluşması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2022 14:08

Nuri Bilge Ceylan, Ayşe Erkmen, Seçkin Pirim, Nasan Tur gibi isimlerin de aralarında olduğu 12 sanatçının 39 işi Alaçatı’daki The Stay Warehouse’ta adeta bir yaz çemberi kurmuş. Neşeli, hafifletici, eğlenceli eserlerin bir araya geldiği sergi Dirimart’ın dokuzuncu karma seçkisi...

Haberin Devamı

Bin yıllık bir zeytin ağacı ve ona eşlik eden onlarca zeytin ağacı daha... Eski bir deponun tarih kokan dokusu. Orta Anadolu’nun 150 yaşındaki evlerinden gelerek duvarlara yerleşen tuğlalar. Karadeniz’deki yıkılmaya yüz tutmuş yüzlerce yıllık evlerden gelerek dokuyu tamamlayan ahşaplar. Tepede, Ege’nin ışıl ışıl atmosferi. Ve geniş iç mekâna ‘sızmış’ onlarca güncel sanat işi... Burası Alaçatı’nın, sanatı bir parçası haline getirmiş olan butik oteli, The Stay Warehouse.Mekân bugünlerde ‘Dirimart Presents IX’ başlıklı karma bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
Otelin geniş ‘kabul’ salonuna adım attığınız anda, sağlı sollu eserler karşılıyor sizi. 12 sanatçının toplam 39 işi, otelin sadece salonunda değil koridorlarda, odaların girişlerinde, tuvalet alanının çıkışında da kendine yer bulmuş. Dirimart ekibi Nuri Bilge Ceylan, Ayşe Erkmen, Mustafa Hulusi, Mevlana Lipp, Seçkin Pirim, Hayal Pozantı, Anselm Reyle, Nasan Tur, Ebru Uygun, Allan Villavicencio, Berke Yazıcıoğlu ve Peter Zimmerman’ın işlerinden oluşan seçkiyi hazırlarken, mekânın hafifletici ruhuna uygun olarak, ‘eğlenceli’ bir seçim yapmış. 

Alaçatı’da yaz neşesiyle dolu bir sanat buluşması

Ebru Uygun

‘DİRENİŞ GÜZELDİR’ 
İçeri adım atar atmaz sol köşede yerini almış olan Zimmerman işi, sanatçının 90’lardan beri dijital ortamdan topladığı görsel imajları derleyerek yarattığı, tuval üzerine epoksi bir çalışma. Tam karşısında Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Göçmen Kız’ başlıklı fotoğrafı, bir film karesi gibi selamlıyor buraya yolu düşenleri. Ceylan’ın ‘üst komşusu’ Ayşe Erkmen. Dünyaca ünlü güncel sanatçının ‘Flowers&Leaves’ adlı bitkisel formları çizdiği desenleri, yeşil bir bahar esintisi getiriyor mekâna.

Alaçatı’da yaz neşesiyle dolu bir sanat buluşması

Nuri Bilge Ceylan

Bir bahar selamı da otelin üst katlarına yerleşen Berke Yazıcıoğlu eseri ‘The Rite of Spring Act II Scene 4’ ve ‘The Rite of Spring Act I Scene 5’tan geliyor. Sanatçı toplamda 11 halı dokumasından oluşan serisinde, Igor Stravinsky’nin ‘Bahar Ayini’ adlı eserini yorumluyor. Mekânın en ucunda, geniş duvarda kocaman bir ‘aşk tablosu’ almış yerini.

Alaçatı’da yaz neşesiyle dolu bir sanat buluşması

Nasan Tur

Ebru Uygun’un tuval üzerine karışık teknikle yarattığı ve ‘Love’ kelimesini çoğalttığı işi daha uzaktan, kapı girişinden bile kendine çekiyor seyirciyi.Otelin iki yan koridorunda yerini alan Nasan Tur işleri, kimlik üzerine yoğunlaşan Türkiye kökenli Alman sanatçının göçmen köklerine ve kendini arayışına atıfta bulunuyor. Evdeki ve sık zaman geçirdiği otel odalarındaki banyo aynalarından esinlendiği işlerinin karşısına geçtiğinizde kendinizi ‘Who am I?’ (Kimim ben?) ve ‘I will resist!’ (Direneceğim!) cümleleriyle göz göze bulacaksınız. Bir diğer işi olan gravürde ise ‘Resistance is beautiful’ (Direniş güzeldir) cümlesinin tersten yazılmış hali karşılıyor ziyaretçileri.
Girişteki Seçkin Pirim işi ‘Çıkış Yok’, kâğıt kesimlerden oluşmuş heykelsi bir yapı sunuyor. Anselm Reyle’nin folyo malzemesini kullanarak karışık teknikle hazırladığı tuvaller ise başka bir boyuttan seslenen heykelsi yapılar adeta... 12 sanatçının gözünden ve kalbinden çıkan işler, sakin ama eğlenceli bir mekânda neşeli bir çember oluşturmuş. Aralarında dolanmak bahar esintisi ve yaz sıcaklığı arasında bir his yaratıyor... 

‘Dirimart Presents IX’ başlıklı sergi 21 Ağustos’a kadar Alaçatı’daki The Stay Warehouse’ta görülebilir. Sergi dışarıdan ziyarete açık.

BAKMADAN GEÇME!