Afyonkarahisar'da 21'inci kez 'klasik' çağ!

Güncelleme Tarihi:

Afyonkarahisarda 21inci kez klasik çağ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2022 19:06

2021 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görülen Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali bu yıl 11-19 Mayıs arasında gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, 21’inci yaşını Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’yle kutluyor. Afyonkarahisar festivalleri bu yıl 22’ncisi yapılacak caz festivaliyle birlikte, toplam 43 festivale ulaşmış olacak.
Türkiye’nin kültür mirasına ve sanat dünyasına hizmet veren topluluk veya kuruluşları takdir ve teşvik etmek amacıyla verilen ödüllerin 2021 itibarıyla diğer sahipleri ise Türk Edebiyatı Vakfı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı olarak belirlendi. Kuruluşlarından bugüne hizmet ve faaliyetlerini kesintisiz olarak yürüten ödül sahiplerinden Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği ise Anadolu’nun en uzun soluklu caz ve klasik müzik festivallerini gerçekleştirmesiyle öne çıktı.
Afyonkarahisar Festivalleri’nde bugüne de klasik ve caz türlerinde toplam 650 ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Klasik Müzik Festivali’nde bugüne dek toplam sekiz bin izleyiciye konser verildi. Okul söyleşileri ve konserlerinde de 21 yılda yaklaşık 800 bin öğrenciye ulaşıldı. Geçtiğimiz iki yıl pandemi koşullarına rağmen ayakta kalmayı başaran festivalin konserleri bu yıl canlı konserlerle her zamanki rutinine kavuşuyor. Festivalin ‘Okul Söyleşileri’ bölümü ise iki yıldan sonra ilk kez sınıflarda gerçekleştirilebilecek.

Haberin Devamı

AÇILIŞ BURSA BÖLGE DEVLET SENFONİ ORKESTRASI’NDAN

Festivalin bu seneki açılış konserini ülkemizin ilk ve tek bölge devlet senfoni orkestrası olan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ve ülkemizin en önde gelen kemancılarından Jülide Yalçın gerçekleştirecek. Açılış konseri, TED Afyon Koleji Salonu’nda 11 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek.
Geçtiğimiz yıllarda da sıradışı mekânlardaki konserlerle şehre yayılan festival, bu yıl Frig Vadisi Ayazini ve Dereçine Kasabası ile yepyeni bir boyut kazanıyor. Bu yılki festivalde yer alacak diğer konserler ve mekanları şöyle:

Praha Yaylı Çalgılar Dörtlüsü: Ayazini Frig Vadisi ve Dereçine Kasabası, Innsbruck’ta kurulmuş piyano-klarnet-saksofon üçlüsü Trio INNsolitus Konseri: Ayazini Frig Vadisi
Vyšehrad Trio Konseri: Taşhan
Pavol Praženica Piyano Resitali: Taşhan
Kandemir Basmacıoğlu Piyano Resitali: Taşhan
Theodora Kopecká Flüt Resitali: Dereçine Kasabası
Trio Novus Konseri: Taşhan
Veloce Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Konseri: Dereçine Kasabası.
Festivalin kapanış konserinde ise Veloce Yaylı Çalgılar Dörtlüsü bu kez Ayazini Frig Vadisi’nde sahne alacak.

Haberin Devamı

Afyonkarahisarda 21inci kez klasik çağ


SERGİLER KENTE YAYILACAK

Festivalin sevilen bölümlerinden ‘Okul Söyleşileri’nde kültür ve sanat ortamının değerli temsilcileri ağırlanacak. Sınıflarda öğrencilerle bire bir gerçekleşecek söyleşilere fotoğraf sanatçıları Bülent Özgören, Mehmet Ömür, Merih Akoğul, Fethi İzan, reklamcı Ferit Yantu, şair Haydar Ergülen, gazeteci-yazar Egemen Berköz, baskı sanatçısı Alparslan Baloğlu, yazar, eleştirmen Metin Celâl, yazar, seslendirme sanatçısı Yekta Kopan
gazeteci-yazar Artun Ünsal, yazarlar Ahmet Büke, Yavuz Ekinci, Engin Akın katılacak. Fotoğraf sanatçıları Fethi İzan, Merih Akoğul, Mehmet Ömür, Bülent Özgören ve Ferit Yantur’un eserlerinden oluşan karma sergi de Afyon’un Dereçine Kasabası’nda şehir ve kasaba halkıyla buluşacak. Festivalde seramik sanatçısı Sema Güral Sürmeli’nin, NG Afyon Otel Lobisi’nde gerçekleştirilecek ‘Maskeli Yüzler’ adlı sergisi de ziyarete açık olacak.

Haberin Devamı

Klasik Müzik Festivali 21’nci yılına gelirken, Prag-Afyon şehirleri arasındaki müzik dostluğunun da 17’nci yılı kutlanıyor. Geçtiğimiz iki yıl online ve festivale özel kayıtlarla katılım sağlayan Çek sanatçılar, bu yıl Afyon’da sahne alarak ve okul konserleri vererek Afyon izleyicisiyle özlem giderecek.
Afyonkarahisar Festivalleri’nde son yıllardaki heyecan verici gelişmelerden biri de dünyada caz müziğinin önemini vurgulayan tepe kültür kuruluşu UNESCO’nun, Türkiye Milli Kurumu tarafından festivale verilen logo kullanım hakkını alması oldu. Dünyada barış ve kültürlerarası diyaloğun geliştirilmesinde caz müziğin etkisine vurgu yapan UNESCO’nun logo kullanım hakkı festivalin dünyaya sunulmasında itibar kazandırıcı bir adım oldu.
Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali bu yıl da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ile Parkhayat sağlık grubu’nın katkılarıyla, Aydın Boru ve Yapı Kredi ile NG Afyon Otel’in önemli destekleriyle gerçekleşecek. Festivalin yerel sponsorları da artık klasikleşmiş isimler olan Afyon’un markaları: Parkhayat Sağlık Grubu, Nur Lokantası, Genhan, Özer Band, Öztürk Şekerleme, TED Afyon Koleji. Kültür sponsorları ise, Cumhuriyet Sucukları, Aydın Boru Endüstrisi, MAS, A4 Ofset. Basın desteğinde ise ulusal ve yerel medya kuruluşları Odak, Kocatepe, ve CafeLife.

BAKMADAN GEÇME!