2 bin yıllık marka

Güncelleme Tarihi:

2 bin yıllık marka
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2017 22:47

ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesine bağlı Güney Mahallesi'nde bulunan Roma ve Bizans dönemlerinden kalma tarihi 2 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Antiocheia Ad Cragum antik kentinde, ABD Nebraska Üniversitesi'nden Prof. Dr. Michael Hoff başkanlığında yürütülen kazılarda üzerinde 'ANT' yazılı damganın yer aldığı seramik çömlek parçaları bulundu.

Haberin Devamı

2005 yılından bu yana uluslararası bir ekiple kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, ilk sezonlarda kentin tapınak yapısı üzerinde durulduğunu ve bu yapının çalışmasının büyük ölçüde tamamlandığını bu sene ise kentin meclis binasının tamamen açığa çıkarılacağını belirten Hoff, toplamda 30 hektar gibi oldukça geniş alana yayılmış kentin tamamının kazılarla ortaya çıkarılmasının 300 yıl süreceğini söyledi.

ÇÖMLEKLERDE ‘ANT’ DAMGASI
Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Birol Can da 12 yıllık süreçte geniş ve kaliteli mozaikleri ortaya çıkardıklarına, değerli keşiflere imza attıklarına dikkati çekerek “Bu yılki kazılarda kentin marka değerinin olduğunu kanıtlayan bulgulara rastladık. Kentteki fırınlarda üretilen çömlek ve mozaik gibi ürünlerde, kente ait olduğunu gösteren ‘ANT’ damgası yer alıyor. Bunlar çok önemli çünkü bütün Akdeniz’de kendi seramiğini üreten kentler markalaşmayı sağlamış. Bunlardan birisi de Antiocheia ad Cragum. Bunu bu sene net bir şekilde anladık. Kazılar esnasında bulduğumuz fırınlar ise oldukça iyi durumda. Seramiklerin üzerindeki mühürler, üretimin burada yapıldığını doğruluyor. Belki de burası bütün Akdeniz içinde markalaşmayı sağlayabilmiş önemli üretim merkezlerinden birisi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!