Kısırlık ve kanser riski

Güncelleme Tarihi:

Kısırlık ve kanser riski
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2016 14:58

Bebeklerde ‘inmemiş testis’ kontrolünün yapılması gerektiğini kaydeden uzmanlar, tedavi edilmemesi durumunda, ileriki yaşlarda kısırlık ve kanser ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dayanç, “Bebek doğduğunda eğer bir ya da her iki testis de skrotuma (torba) yerleşmemişse, bebekte inmemiş testis var demektir. Bu, ağrı veren bir durum değildir. Ancak birkaç ay boyunca dikkatle takip edilmeli ve kendi kendilerine inip inmedikleri tespit edilmelidir. Eğer inmezlerse, bebek tedavi edilmelidir” dedi. Liv Hospital Ankara Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dayanç konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

“Eğer inmemiş testis tedavi edilmezse, çocuğun ileriki yaşlarında kısır olma ihtimali ve bu testisin kanserleşme ihtimali normal kişilere göre daha yüksektir. Ayrıca testis skrotumdayken, kişinin kendisi ya da doktor tarafından muayene edilmesi daha kolaydır. Eğer testiste bir tümör oluşursa, erken dönemde bu tümörün teşhisi de daha kolaylaşacaktır. Erken evrelerde tespit edilebilirse, tedavi ihtimali çoğalır.

Haberin Devamı

TÜMÖRE NEDEN OLABİLİR

Erkekler küçük yaşlardan itibaren cinsel organları konusunda hassastır. İnmemiş testis skrotumun küçük, düz ve boş gözükmesine yol açar. Bu durum çocuklarda ileride cinsel olarak eksiklik duygusu yaratabilir. Tedavi, bu hisleri ortadan kaldırır. İnmemiş testis tedavisinin bir amacı da bu hastalığı izleyen diğer potansiyel problemlerin önlenmesidir. İnmemiş testisle en sık birlikte görülen problemler testis tümörleri, subfertilite, testis torsiyonu ve kasık fıtığıdır.

TEDAVİSİ CERRAHİ

Kendiliğinden düzelmeyen inmemiş testisin tedavisi cerrahidir. Ameliyat skrotumdan çok küçük bir kesi ile yapılmaktadır. Ameliyat süresi ortalama 15-20 dakika olup, hasta aynı gün eve gitmekte ve yara izi gibi bir problemi olmamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!