"Kışın süs bitkilerine daha az su ve gübre verilmeli"

Güncelleme Tarihi:

Kışın süs bitkilerine daha az su ve gübre verilmeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 11:04

- Yalova İli İç ve Dış Mekan Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Dündar: "Ev ve ofislerimizdeki süs bitkileri, kışın havanın soğumasıyla her ne kadar iç mekanda olsalar da yaz sıcaklıklarının yakalanamaması bakımından daha seyrek, daha aralıklı sulanmalıdır" - "Gübreleme ve besin ihtiyacının karşılanması da yine aynı şekilde daha düşük miktarlarda olması gerekiyor" - "Süs bitkilerimize kışın suyu ve gübreyi fazla verirsek bunu tüketemez ve zarar görür"

Haberin Devamı

YALOVA (AA) - YILMAZ ORUÇ - Yalova İli İç ve Dış Mekan Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dündar, süs bitkilerinin kış aylarında olumsuz etkenlerden korunması için yaz mevsimine göre daha az su ve gübreyle beslenmesi gerektiğini söyledi.

Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkilerin de insanlar gibi canlı varlıklar olduğunun unutulmaması gerektiğini anlattı.

İnsanlar için iyi ve kötü ortamların aynısının bitkiler için de geçerli olduğunu belirten Dündar, "Yazın sıcak ve ışık, kışın ise soğuk, insanları ne kadar rahatsız ediyorsa bitkilerimiz için de aynı şartlar geçerlidir. Özellikle kışın bitkilerin performansı yaz dönemine göre daha düşük oluyor. Çünkü bu, hava şartlarıyla ilgili bir durumdur" dedi.

Dündar, süs bitkilerinin yazlık ve kışlık bakımlarının farklılık gösterdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Bazı noktalara dikkat edilmemesi halinde bitkilerin bundan olumsuz etkileneceğini dile getiren Dündar, şöyle konuştu:

"Süs bitkilerinin özellikle yaz mevsiminde hava şartlarıyla bağlantılı olarak su ve gübre ihtiyacı daha fazladır. Ev ve ofislerimizdeki süs bitkileri, kışın havanın soğumasıyla her ne kadar iç mekanda olsalar da yaz sıcaklıklarının yakalanamaması bakımından daha seyrek, daha aralıklı sulanmalıdır. Gübreleme ve besin ihtiyacının karşılanması da yine aynı şekilde daha düşük miktarlarda olması gerekiyor. Süs bitkilerimize kışın suyu ve gübreyi fazla verirsek bunu tüketemez ve zarar görür. Bunu basit bir tarifle anlatabiliriz. Bir insan belki susuzluğa bir hafta, 10 gün dayanabilir ama fazla su verirsek bir dakika dahi yaşayamaz. Bitkiler için de aynı şey geçerlidir. Susuzluğa belki bir süre dayanabilirler ama fazla su verdiğimiz zaman bitkiler bunu tüketemez ve ölür."

Ev ve ofislerde, saksılarda bulunan bitkilere verilen suyun etrafı kirletmemesi için altlarına tabaklar konulduğunu hatırlatan Dündar, bunların da her sulamadan 5 dakika sonra boşaltılması gerektiğini ifade etti.

Yaşam alanlarında bitkilerin olmasının insanlarda pozitif etki sağladığına dikkati çeken Dündar, özellikle iş yeri ve evlerde süs bitkileri bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Ziraat Mühendisi Tayfun Güner ise kışın ışığın az olmasından dolayı iç mekan bitkilerinin ışığa yakın yerlere konulması gerektiğini belirtti.

Kışa girerken süs bitkilerin saksılarının büyütülmesini öneren Güner, saksı değiştirilmesi sayesinde bitkinin ilkbahara hazır hale geleceği bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!