Kışa Hazırlık - 1

Osmanlı mutfağının ünlü tatlılarından biri olan elmasiyeyi bilmeyenler için, bu özel tatlıyı tanıtalım. Bir tür meyveli jöle elmasiye. Biz bugün yaparken jöle ya da yaprak jelatin kullanıyoruz ama Osmanlı döneminde yapılışı biraz daha zahmetliymiş.

Yaprak olarak hazırlanmış balık tutkalı eritiliyor, yumurta akı, limon suyu ile karıştırılarak bir süre kaynatılıp, süzdürülüyor. Kaynamış şerbet içine herhangi bir meyve suyu konarak, kapalı olarak bir saat kadar bekletiliyor ve iki karışım birbirine katılarak tatlı badem yağıyla yağlanan kaselere dökülüp soğutuluyor. Elmasiyenin çileklisi, bademlisi, portakallısı, sütlüsü, vişnelisi var. Şık, lezzetli bir ziyafet tatlısıÉ

İNCE NOKTALAR

Pilav yaparken suyuna birkaç damla limon sıkarsanız pirinçler daha beyaz görünür.

İFTAR MÖNÜSÜ

Sarımsaklı köfte bastısı

Yapılışı:

Öncelikle, kıymayı, soğanı, sarımsağı, biber salçasını, suyu ve zeytinyağını tuzu, karabiberi ve pul biberi de ilave ederek, sıkıca yoğurun. Isıya dayanıklı bir kabı yağlayıp köfte harcını sıkıca bastırarak, kabın dibine yayın. Üzerine domatesleri yerleştirip arada kalan boşluklara da sivri biberleri serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirip fırından çıkarın. Sıcakken servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

500 gr orta yağlı kıyma

3 adet orta boy soğan

6 diş sarımsak

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay bardağı su

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Üzeri için

2 adet orta boy domates

4 adet yeşil sivri biber

2 tatlı kaşığı bitkisel margarin

SAHUR MÖNÜSÜ

Mantarlı fırın krep

Yapılışı:

yumurtaları, tereyağını, zeytinyağını ve sütü 2-3 dakika çırpın. Azar azar unu ve tuzu ekleyerek çırpmaya devam edin. Harcı için; yağı bir tavada eritip, unu ekleyerek sürekli karıştırarak kavurun. Sararmaya başladığında, sütü ve tuzu ilave edip, muhallebi kıvamına kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca mantarı ve kaşar peynirini ekleyin. Krep için hamurdan 1 kahve fincanı kadar tavaya döktükten sonra, önlü arkalı kızartın. İçlerine mantarlı harçtan koyarak rulo şeklinde sarın. Krepleri fırın kabına yan yana dizin. Kalan mantarlı sosu üzerinde gezdirerek fırında 15 dakika pişirin.

6 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Krep için

3 adet yumurta

1 yemek kaşığı erimiş tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı un

1 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz

İç harcı için

3 su bardağı haşlanmış mantar ya da konserve mantar

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

2 yemek kaşığı un

2 su bardağı süt

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

1 çay kaşığı tuz
Yazarın Tüm Yazıları