Kış geldi, okullar ve kamu binalarında salgın hastalıklara önlem olarak dezenfekte işlemi yapılıyor

Bugünkü iyi haberlerimiz şöyle: Bazı belediyeler okul ve kamu binalarını salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı dezenfekte etmeye başladı... Belediyenin köy muhtarlarına dağıttığı traktörlere takılabilen kar küreme bıçakları yolların kapanmasını önledi... Meteorolojik tahminlerde artık 'yerli radar' kullanıyoruz.

Haberin Devamı

Kış geldi okullar ve kamu binalarını salgın ve bulaşıcı hastalıkları önlemek için dezenfekte yapılıyor

2009’da bu tür haberleri okumuştuk. Domuz gribi salgını nedeniyle yurdun çeşitli yerlerinde önlemler alınmış, okullar, okul servisleri, öğrencilerin toplu olarak kullandığı kapı kolları, merdiven tutacakları, tuvaletler ve lavabolar temizlenmişti. Camiler de ilaçlanmıştı.

Bu yıl kar yağışının etkili olmaya başladığı şu günlerde grip ve benzeri hastalıkların önüne geçmek amacıyla yine bazı bölgelerde belediyeler okullarda ve kamu binalarında temizlik çalışmalarına başlamış.

Haberin Devamı

DHA muhabirinin geçtiği habere göre, Afyonkarahisar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri ilk çalışmayı Kasımpaşa İlkokulu'nda yapmış.

İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ve Temizlik İşleri Müdürü Serhat Düzağaç ile uygulamanın tanıtımını yapan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, özellikle kış aylarında virüs ve bakterilerden kaynaklı grip ve benzeri hastalıkların önüne geçmek amacıyla bu yıl ilk kez okulların da dezenfekte yapılacağın söylemiş ve eklemiş:

"Özel kimyasallar ve cihazlar kullanılarak yapılan bu dezenfekteyle okullardaki virüs ve bakteri gibi bulaşıcı tüm etkenler ortadan kaldıracak. İl merkezindeki tüm ilk, orta ve lise dengi okulları dezenfekte etmeyi amaçlıyoruz. İnşallah insandan insana bulaşan hastalıklar bu sayede önlenmiş olacak. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor ve bu çalışmanın tüm il ve ilçelere örnek olmasını diliyorum."

Temizlik İşleri Müdürü Serhat Düzağaç da kullandıkları ilacın bakteri, virüs, mantar ve benzeri mikroorganizmalara karşı etkili olduğunu anlatarak, bu sayede kış aylarında yaygın olarak görülen gribal enfeksiyonların önüne geçmeyi hedeflediklerini söylemiş.

Haberin Devamı

Düzağaç, bu yıl 120 cami ile birlikte 9'u anaokulu, 48'i ilkokul, 34'ü ortaokul, 32'si lise ve 7'si bilgi evi olmak üzere toplam 130 eğitim kurumunda dezenfekte işlemi yapacaklarını bildirmiş.

LÜLEBURGAZ’DA 55 KAMU BİNASI

DHA muhabiri Vahit İşbaşaran salgın ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele amacıyla, dezenfekte işleminin Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesindeki 55 kamu binasında yapıldığını haber verdi.

Lüleburgaz Belediyesi dezenfekte ekipleri, ilçe merkezinde bulunan okulların, kaymakamlık binasının, belediye hizmet binalarının, ilçedeki camilerin dezenfeksiyonunu yapmış.

* * *

Bu haberleri diğer belediyelere de örnek olmasını istediğim için buradan duyuruyorum. Siz de belediyenizden aynı şeyi yapmasını isteyin.

Haberin Devamı

Traktörlere takılan kar küreme bıçakları

yolların kapanmasını önledi

Kar yolları kapatıyor ya… Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 5 yıldır geliştirdiği strateji ile köy yollarının kapanmasını önlüyormuş.

Belediye, 2011 yılından itibaren köy muhtarlıklarına traktörlere takılabilen kar küreme bıçakları dağıtmış.

Aniden bastıran kar yağışının etkili olduğu köylerde kapanan yollar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ekipleri gelene kadar ulaşımın aksamaması için traktörlere takılabilen kar bıçaklarıyla temizleniyormuş.

Bu yıl da bu yöntem işe yaramış.

28 köyde bulunan kar bıçaklı traktörler, yüksek kesimlere kar düşmesiyle işbaşı yapmış.

Kar bıçaklı traktörler belediye ekipleri ile birlikte yolların açılmasını sağlamış.

Haberin Devamı

Sorun varsa pratik zeka da devreye giriyor

Şimdi cuma günü ajanstan gelen haberi okuyalım:

“Doğu Anadolu Bölgesi'nde 889 köy ve mahalle yolu kardan kapalı.”

Tabii doğuda yağan kar miktarı ile batıdaki kıyaslanamaz ama aklıma nedense hemen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı kar bıçakları geldi.

Neden iyi bir çalışma başka yerlere de örnek olmaz diye düşündüm.

* * *

Dilerim bunu koordine edecek bir birim kurulur, örnek proje diye belediyelere veya kaymakamlıklara bilgi olarak verilir.

Meteorolojik tahminlerde "yerli radar" kullanılmaya başlandı

Kar kış dedik, bir de meteorolojiye bakalım.

Ankara’dan AA muhabiri Zehra Aydın, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bu yıl üretilen Türkiye’nin ilk milli radarı olma özelliği X-Band Doppler Polarimetrik Meteoroloji Radarı’nın (METRAD), meteorolojik gözlemlerde kullanacağını haber veriyor.

Haberin Devamı

Açıklamayı Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş yapmış.

Meteorolojik gözlemlerde S-Band, C-Band ve X-Band radarları kullanılıyormuş.

X-Band radarlardan diğer türlere göre daha hassas ve yüksek çözünürlüklü bilgiler sağlanıyormuş.

Güneş, bu radarların diğer radar tiplerine göre daha ucuz, kolay kurulabilir, taşınabilir ve düşük işletme maliyeti gibi avantajlara sahip olduğunu vurgulamış.

Meteorolojik olaylar sonucu ortaya çıkan afetlerin önlenmesi veya zararlarının azaltılması için kurulan erken uyarı sistemlerinde de X-Band radar kullanımı yaygınlaşmış.

Güneş şöyle diyor:

"Büyük yerleşim alanlarında afet yönetimine katkı sağlamak için X-Band radarlardan oluşan ağlar kurulmakta ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Özellikle yerleşim yerlerinde yağış, taşkın, fırtına gibi şiddetli meteorolojik olayların tespiti ve takibi konusunda da X-Band radarların oldukça yüksek doğrulukta bilgi sağladığı görüldü."

Türkiye'de 2002 yılında 1 meteoroloji radarı varmış. Şu anda 20 radar kullanılıyormuş.

Bunların 17'si C-Band radarmış.

Türkiye'deki tek X-Band radarı iki yıl önce dövizle yurt dışından satın alınmış ve Atatürk Havalimanı'nda kullanılmaya başlanmış.

Türkiye'de daha çok X-Band radara ihtiyaç bulunuyormuş.

Güneş, X-Band radarların yerli imkân ve kaynaklarla, Türkiye'deki bilim adamları ve mühendisler tarafından üretilmesi ve bu alanda dışa bağımlılığın azalması için üniversiteler ve yerli üreticiler ile görüşmeler yaparak milli radar üretimini teşvik ettiklerini anlatmış.

Genel Müdür Güneş şöyle devam etmiş:

"Genel müdürlük olarak teknik bilgi ve tecrübelerimizi paylaşarak destek olduğumuz ve Ar-Ge çalışmaları 2012 yılından bu yana devam eden, TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje RST firması tarafından gerçekleştirildi.

Bu çalışmalar sonucunda bu yıl üretilen X-Band Doppler Polarimetrik Meteoroloji Radarı, ilk milli radar oldu.

Bu kapsamda, sivil ihtiyaçlarda öne çıkan rekabetçi fiyat, düşük bakım maliyeti ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre kolaylıkla ayarlanabilir yazılım özellikleriyle yurt dışındaki muadillerinin önüne geçebilecek bir ürün olarak tasarlanmış ve üretilmiştir."

Bu yıl 10-14 Ekim'de Türkiye'de 9. Avrupa Radar Konferansı yapıldığını anımsatan Güneş şöyle demiş:

"Dünyadaki radar uzmanları, firmalar bu konferansa katıldı, ürünlerini sergiledi. Bu konferansta ilk defa yerli bir Türk firması meteoroloji radarını yaparak bu sergiye koydu. Bu bizim açımızdan çok önemli çünkü bundan sonra X-Band radarlar için dışarıya döviz ödemeyeceğiz. Yerli bir ürünümüz oldu.

İşbirliği yaptığımız ülkelere de bu radarları satın almalarını tavsiye edebileceğiz. Hem Türkiye'nin ihtiyacı karşılanacak hem de işbirliği içinde olduğumuz ülkelere bu radarlarımızı, ürettiğimiz teknolojiyi aktarabileceğiz. Hem döviz ödemekten kurtulacağız hem de döviz kazanma şansımız olacak. Bu konuda firmaları destekliyoruz ve cesaretlendiriyoruz."

Güneş, taşınabilir özelliğiyle METRAD'ın, afetler, spor karşılaşmaları ve havacılık faaliyetleri gibi meteorolojik olayların kritik önem taşıdığı bölgelere sevk edilip, dakikalar içerisinde kurulabileceğini ve ilgili bölgeye özel meteorolojik verilerin elde edilmesinde kullanılabileceğini söylemiş.

Güneş ayrıca ASELSAN tarafından da milli bir X-Band radar üretimi için çalışmaların başlatıldığını aktarmış.

* * *

Meteoroloji’nin yaptığı hava tahminlerinin tutmasının perde arkasında bu güzel çalışmalar var.

* * *

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları