Kiraz'da 'Mobil KETEM Destek Projesi' tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Kirazda Mobil KETEM Destek Projesi tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 11:12

Kiraz'da 'Mobil KETEM Destek Projesi' tanıtıldı

Haberin Devamı

İZMİR'in Kiraz İlçesi'nde, 'Mobil KETEM Destek Projesi' tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce yürütülen çalışmalara destek amacıyla İzmir Valiliği himayesinde, İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız koordinesinde, 'Mobil KETEM Destek Projesi' başlatıldı. Kentin tüm ilçelerinde 3 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında, Sağlık Bakanlığı tarafından il için sunulan, içinde dijital mamografi cihazının da olduğu Mobil KETEM aracı ile meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak (kolon) kanseri taramaları yapılacağı belirtildi.

Proje, Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız tarafından Kiraz'da da tanıtıldı. Kiraz Kaymakamı Mustafa Akgül, İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Kırlangıç, Kiraz Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Sinan Çetin, İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Dr. Ümit Altıntığ, muhtarlar, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve üyeleri, daire amirleri, daire personelleri ve vatandaşlar etkinliğe katıldı. Etkinlikte kanserin erken tanı için taramaların önemine dikkat çekildi; sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz ve sağlıklı diyet ile birçok kanserin önlenebileceğini vurguladı.

Toplantı sonunda konuşan Uzm. Dr. Ayyıldız, "Meme kanseri en öldürücü, en sık görülen kanserlerin başında gelmektedir. Her sekiz dakika bir kadın 'Sen meme kanserisin' sözü ile karşılaşıyor. Her üç dakikada bir kadın da meme kanserinden ölüyor. Bu demek oluyor ki, her üç dakikada bir çocuk annesiz kalıyor. Öğrenciler öğretmensiz kalıyor, eşler ise eşsiz kalıyor. Bu gerçekten ciddi bir orandır. Dünya bilim otoriteleri tarafından ortaya konulmuş çalışmalara göre, her sekiz kadından bir tanesinde meme kanseri riski var. Kanser olan kadın, 10 dakikalık muayene için utanarak çıkamadığı masada kalıyor. Bu noktada elimizde olan en güçlü silah erken tanıdır. Hiçbir kadının basit bahaneler ardına sığınarak, kontrol yaptırmayarak, kocalarını dul, çocuklarını öksüz bırakmaya hakkı yoktur. Bu salondaki arkadaşlarımız, tanımadıkları en az 20 kişiye ulaşıp, bu projeyi yaysınlar. Bu iki dünyalık hayırdır. Kurum amirlerimiz bayan personellerine kolaylık sağlasınlar ve personellerin taramalarını yaptırmalarına müsaade etsinler. Kadınlarımız sağlıklı olsun, toplum içerisinde de sosyal olsun istiyoruz. Tüm çabamız bu yöndedir" dedi.

Mahremiyet çekincelerinin tarama yaptırmaya engel olabileceğini belirten Ayyıldız, taramalarda özellikle manevi desteğin öneminden bahsetti ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Toplantıdan sonra Mobil KETEM Aracı, konuklarla birlikte ziyaret edildi ve halka tanıtıldı.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!