Kimseyi Mısır’a sürüklemedik, küresel oyuncu olmanın gereğini yerine getirdik

SON bir yıl içinde üçüncü kez Kahire’deyim. Bu kez Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in davetlisi olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü izleyen gazeteciler arasındayım.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki 173 işadamını taşıyan uçak, önceki akşam 17.40’ta havalandı, 1 saat 45 dakikalık uçuşun ardından Kahire’ye vardı.

Havaalanından doğrudan Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Şafak Göktürk’ün rezidansına gittik. Rezidansta onuruna verilen yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Gül’le Mısır-Türkiye ilişkileriyle başlayıp, bölgedeki siyasi gelişmelere uzanan bir sohbet yaptık.

Kimseyi Mısır’a sürüklemedik, küresel oyuncu olmanın gereğini yerine getirdik

Siyasi sohbet arasına bir-iki ekonomi-iş dünyası sorusu sıkıştırdım: "Mısır, Türkiye’den birkaç yılda toplam 2 milyar dolarlık yatırım çekmeyi planlıyor. Çoğunlukla da tekstil-hazır giyim sektörü Mısır’a yatırıma yöneliyor. Siz Mısır’da bir ’Türk Sanayi Bölgesi’nin de temelini atacaksınız. Mısır’a yatırım yöneltme konusunda öncülük yapıyor görünmeniz ne kadar doğru?"

Gül, soruya yanıt vermeye gezisinin temel gerekçesini vurgulamakla başladı: "Ben buraya Sayın Mübarek’in resmi davetiyle geldim. Bu arada da 16 Ocak’ta ’Türk Sanayi Bölgesi’nin temelini atacağız."

Sonra Türkiye’nin büyük ekonomik güç, küresel oyuncu olmak için bu adımları atması gerektiğine dikkat çekti: "Kimsenin kolundan tutularak Msır’a yöneltilmesi söz konusu değil.Ancak, küresel oyunculuk, bu tür yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi gerektirir. Rekabetten korkmamak gerekir."

Abdullah Gül, pazartesi günkü, "Şişecam’ın Made in Russia bardağı dükkan’a nasıl girdi" yazımı örnek gösterdi: "Kendiniz yazmışsınız. Şişecam’ın Rusya’daki fabrikasında üretip İsveçli IKEA’ya sattığı bardak, İstanbul’daki mağazasında da satılıyor. İşte küresel oyunculuk bu."

Gül, daha sonra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ile ortağı Tunç Özkan’ın Mısırlı ortaklarıyla organize ettikleri ve 6 Ekim kentinde 2 milyon metrekarelik alana yayılan "Polaris International Türk Sanayi Bölgesi"ni değerlendirdi:

"Oradaki yatırımlar tamamlandığında 20 bin kişilik istihdam alanı doğacak. Böyle bir yerde Türk Bayrağı’nın dalgalanmasından güzel ne olabilir ki? Bunu Türkiye’ye sağlayacağı olumlu siyasi etkiyi parasal anlamda rakamlarla ölçemezsiniz."

Türkiye Giyim Sanayiciler Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş ve arkadaşlarının "Önce Anadolu’yu özendirin" çağrısı da Gül’den yanıtını buldu:

"Türkiye’nin her tarafı teşvik ediliyor. Şırnak’a gittiğimde benden bir çimento yatırımı konusunda destek istediler. Peşini bırakmış değilim, yakından ilgileniyorum. ABD’ye gittiğimde de Siirt’e enerji yatırımı çekebilmek için elimden geleni yaptım."

6 Ekim kentindeki "Türk Sanayi Bölgesi"ne TİM Başkanı Satıcı’nın ortaklığı, ön anlaşmasının dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’i Mısır gezisi sırasında imzalanması epey tartışma yaratmıştı.

Şimdi aynı "global bakış"a Cumhurbaşkanı Gül de sahip çıktı... Bakalım aynı dozda eleştiri Gül’e de yönelecek mi?

TAV’a Kahire Havaalanı’nı aslanın midesinden çekip aldık

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, gazetecilerle sohbet sırasında Sabancı Holding’e bağlı Temsa’nın Mısır’da otobüs üretmek üzere başlattığı yatırıma dikkat çekti: "Sanırım şubat ayında fabrika faaliyete geçecek. Otobüsü Mısır’da üretip, bölge ülkelerine satacaklar. Çok önemli bir gelişme."

Gül, Mısır’da Türk işadamlarının attığı büyük adımları sayarken TAV Havalimanları Holding’in Kahire Havaalanı inşaat işini kazandığı günlere döndü: "TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın uçakta bizimleydi. İhale için uluslararası inşaat şirketleriyle zorlu bir yarış yaşadılar. Bizim de kendilerine zorlandıkları anda desteğimiz oldu. O ihaleyi bir anlamda aslanın midesinden çekip aldık."

Örnekler ortada... Önümüzdeki dönemde iş dünyası Çankaya’nın gücünü hep arkasında hissedecek sanırım...

Gül, ihracatçılarla uçağa bindi ’benim tarzım bu’ dedi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ü Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in resmi daveti için Kahire’ye taşıyan Airbus A330’da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) önderlik ettiği 173 ihracatçı vardı.

Cumhurbaşkanı Gül’e bu durumu hatırlattım: "10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kalabalık işadamı heyetinin olduğu uçağa asla binmezdi. Siz ihracatçı ordusuyla Kahire’ye uçtunuz. Bu tür gezilere devam edecek misiniz?"

Gül, kendinden emin: "Tarzlar farklı olabilir. Benim tarzım da bu."

Yazarın Tüm Yazıları