Kimliğini bulamayan sektör

Lale Barçın İMER
Haberin Devamı

Size de öyle oluyor mu bilmem, ama sanki biz büyüdükçe, ya da ‘‘yaşlandıkça’’ yıllar daha çabuk geçiyor... İşte yine bir yılı ardımıza bırakmak üzeriyiz.

1998 yılında müzik dünyasında neler oldu yazıları yazmaya pek sevmediğimi biliyorsunuz. Hele ki her geçen yıl biraz daha heyecansız gibi görünen bir sektör için yazı yazmak zorunda kaldığınızda işiniz daha da zor. O yüzden bu yıl biraz daha farklı bir şey yapıp genel bir yazı yerine bence 98'de kayda değer kimler neler yapmışa bakacağım...

AJDA'NIN ÜÇÜNCÜ BAHARI

1998 yılının kuşkusuz en büyük pop starı Ajda Pekkan'dı. Pekkan sadece bir Best Of albümüyle gerçekten bu yıl galiplerindendi. Üstelik Pekkan bir pop stardan beklenen herşeyi yaptı... Sansasyonsa sansasyon, konserse konser (atla bile sahneye çıktı hatırlatırım)...

VE YİNE NİLÜFER...

Evet yine Nilüfer... Sanatçı geçtiğimiz yıl Mavilim ile yakaladığı grafiğin aynısını bu sene ‘‘Yeniden yetmişlere’’ isimli best of niteliği taşıyan albümle gerçekleştirdi. İyiden iyiye oturan tarzı klasından bir şey kaybetmeyen sesiyle geniş bir kitleye sahip olan Nilüfer yakın bir zamanda hazırlıklarına başlayacağı yeni albümüyle 99'a da umutlu bakan isimlerden biri.

ATHENA DİYE BİR GRUP

Yeni grupların çıkması açısından da zayıf bir yıl olan 1998'de bana göre en ilginç topluluk Athena'ydı. Sıkıcı bulduğum Grup laçin, artık çok düz ve ticari gibi görünen Ayna ve kaliteli bir albüm yapan, ancak umduğunu bulamayan Kargo gibi toplukların arasında enerjik ve sempatik tarzlarıyla sivrildi Athena.

TEOMAN YİNE KLAS

Yeni kuşak şarkıcılar yavaş yavaş sesi soluğu kesilirken geçtiğimiz yıl yıldızı parlayan Teoman oğlumuz ikinci albümüyle daha da sağlam bir yere yerleşti. Şarkı kıtlığı çeken sektöre gerçek anlamda kaliteli parçalar sunan genç müzisyen bana göre 98'in en parlak en heyecan verici isimlerin (çok azlar zaten) başında geliyordu.

GENÇLERDE ÇIT YOK

Doksanların başında atağa geçen pop müziğin o dönemdeki genç kahramanlarının bu yıl pek sesleri sedaları çıkmadı. Deneselerde çabalasalarda eski formalarını tutturamadılar. Büyük umutlar bağlanan Mirkelam bile ikinci albümünde kendisinden beklenenleri yerine getiremedi.

SIKICI ALBÜMLER

1998 yılı üretim açısandan diğer yıllara göre daha az verimli değildi, ama niceliğini yanı sıra nitelik bulmak her zaman olduğu gibi zordu. Genelde ortalama bile olmayı başaramayan pek çok albümlerin arasında Emel Müftüoğlu, Demet Sağıroğlu, Mustafa Sandal gibi isimler bile ‘‘sıkıcı’’ ve ‘‘sıradan’’ albümler yapmanın ötesine gidemediler.

SON DÖNEM SEZEN

Sezen Aksu ‘‘Adı Bende Saklı’’ isimli çalışmasını 1999 yılında değerlendirmek gerekir, ama sanatçı yılın son dönemine de olsa ‘‘Tutuklu’’ isimli muhteşem parçasıyla damgasını vurdu. Aksu'nun yıl içinde en çok dikkat çeken eylemlerinden biri de hiç kuşkusuz Nilüfer ile birlikte verdiği ve geliri Güney Doğu'da eğitim seferberliğine aktarılan konserdi.

VE BENİM TOP TEN'İM

Daha yazılacak pek çok konu vardı kuşkusuz müzik piyasasıyla ilgili, ancak malum yerimiz dar ve en önemli isimleri ele almış bulunuyoruz. Arabesk fantezi ve ve müziğin diğer kulvarlarına özellikle değinmedim, çünkü malum köyşemin ağırlığı popta. Neyse, neyse benim toptenim'le veda ederken hepinize sağlıklıklı, mutlu ve kaliteli müzikli

1. Teoman ‘‘O’’, 2. Athena, 3. Feridun Düzağaç ‘‘Köprüden Önce Son Çıkış’’, 4. Sezen Aksu ‘‘Adı Bende Saklı’’, 5. Nilüfer ‘‘Yeniden Yemişlere’’, 6. Kargo ‘‘Yanlızlık Mevsimi’’ 7. Bülent Ortaçgil ‘‘Light’’, 8. Brooklyn Funk Essentials (Caz albümü), 9. Yaşar ‘‘Esirinim’’, 10. Zuhal Olcay ‘‘İhanet’’

Yazarın Tüm Yazıları