Türkiye kimin İHA’sını düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kimin İHA’sını düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2015 14:16

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları bugün üç kez ikaz edilmesine rağmen Türk hava sahasını ihlal ederek Suriye sınırında uçuşunu sürdüren bir insansız hava aracını düşürdü. Düşürülen İHA’nın 3 boyutlu haritalama cihazlarının fotoğraflarda görünmemesi dikkat çekti. Peki bayrak taşımadığı için milliyeti hemen tespit edilemeyen bu hava aracı kime ait olabilir? En güçlü olasılık, Türkiye sınırına yakın İHA uçuran Suriye rejimi ve Rusya… Başlıca olasılıklar şöyle:

 

Haberin Devamı

1) SURİYE REJİMİ

Esad yönetiminin Humus ve Hama üzerinde İHA uçurduğu ilk kez Şubat 2012’de ortaya çıkmıştı. Bunların birçoğu, İran’ın düşürdüğü ABD İHA’larını örnek alarak geliştirdiği modeller.

İşte “Muhacir 4” tipi olduğu sanılan, İran yapımı bir Suriye keşif İHA’sının görüntüsü:

2) RUSYA'NIN MÜDAHALESİ

Suriye’deki savaşa son dönemde giderek daha fazla müdahil olan Rusya, Reuters’ın 22 Eylül tarihli haberine göre askeri operasyonlara İHA’larıyla da destek vermeye başladı. Rus yapımı bu İHA’lar Lazkiye’deki hava üssünden kalkıyor ve kaç tane oldukları bilinmiyor.

3) ABD’NİNKİLER BÖYLE GÖRÜNMÜYOR

ABD’de 2012’den beri Suriye’de keşif İHA’ları uçurmaya başladı. IŞİD tehdidinin artmasıyla füze taşıyabilen ABD İHA’ları da Suriye’ye kaydırıldı. Hatta İncirlik Üssü’ne de İHA’lar getirildi. Ancak Türkiye’nin düşürdüğü İHA, ABD’nin elindekilerden çok daha küçük.

Haberin Devamı

Türkiye kimin İHA’sını düşürdü

4) İSRAİL O BÖLGEDE UÇURMUYOR

İsrail İHA’ları 1980’lerden beri zaman zaman Suriye hava sahasına giriyor. Hizbullah’ın Suriye savaşına müdahalesiyle bu durum daha da sık gözlenir oldu. Ancak bu durum Türkiye sınırının olduğu kuzeyde değil, Suriye’nin güneyinde geçerli.

Türkiye kimin İHA’sını düşürdü

RUSYA: HEPSİ SAĞLAM
RIA Novosti'ye göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'deki tüm uçaklarının güvenli şekilde üslerine döndüğünü, tüm İHA'larının da "planlandığı gibi" faaliyetlerini sürdürdüğünü açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye'deki hava saldırılarında kullanılan tüm uçaklarının görevlerini tamamladıktan sonra Himeymin Üssü'ne döndüğünü söyledi.

Konaşenkov Rus basınına yaptığı açıklamada, "Suriye'deki tüm uçaklarımız görevlerini tamamladıktan sonra Himeymin Üssü'ne döndü. Rus insansız hava araçları (İHA), Suriye semalarındaki gözlem uçuşlarını planlandığı gibi yürütüyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca Suriye uçuşları konusunda Türk ordusu ile doğrudan temas halinde olduğunu belirtti.

ABD: RUS OLABİLİR
Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili ise hava aracının Rusya'ya ait olduğundan şüphelendiklerini söyledi.

KAMERALAR NEREDE
Sosyal medyada paylaşılan bir dizi yorumda, Türkiye’nin düşürdüğü hava aracının, Rus yapımı “Orlan-10” tipi İHA’ya benzediği belirtildi. Aynı tip İHA’ların Ukrayna’da geçen yıl, Suriye’de bu yıl düşürüldüğü bildirilmişti. Bir Twitter kullanıcısı, Türkiye’nin düşürdüğü İHA’nın 3 boyutlu haritalama cihazlarının fotoğraflarda görünmediğini bildirdi.

Türkiye kimin İHA’sını düşürdü

Rus yapımı Orlan-10 tipi İHA

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!