Kim denetliyor

ÜMİTKÖY’de bulunan Narsis Güzellik Salonu’nda tanık olduklarımı insan sağlığının nasıl hiçe sayıldığını göstermesi açısından yazma gereği duyuyorum.

Bu salonda ’cilt bakımı’ yaptırmak için sıra beklerken, çalışan kızlardan birisinin, karşımdaki odada boş halde önünde duran 4-5 adet markalı ve kaliteli makyaj malzemesi kabına (krem, şampuan) üzerinde nerede üretildiği bile yazmayan bir bidondan sıvı boşalttığını gördüm.

Sıramı salıp biraz daha izledim. Az önce doldurdukları fason üretim kremleri ve şampuanları müşteride kullanmaya başladılar. Kalabalık ortamdan yararlanıp odaya gittim. Bidon üzerinde hiç duyulmamış bir yerli firma ismi vardı. Bitmiş fakat atılmamış, doldurulmayı bekleyen bir düzine daha boş ithal, kaliteli cilt bakımı kabı gördüm.

Kansere yol açabilecek sağlıksız ürünlerle müşteriler kandırılıyor. Buraları hiç denetleyen yok mu? İnsan sağlığı bu kadar ucuz mu? Ayrıca güzellik salonu adı altında kuaför de işleten bu salonda çalışan personelin hiç birisinin bu alanda eğitim almadığını, çıraklık ilişkisi içinde işi öğrendiklerini duydum. Diplomasız, belgesiz işyeri nasıl çalıştırılır?

Suna KAYHAN-suna.kayhan@mynet.com

25 yaşındaki vekillerimiz

İLK bakışta şaka gibi geliyor. 25 yaşındaki bir gencimiz genelde okulunu yeni bitirmiş, henüz askerliğini yapmamış olabilir. Bu durumla ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç ayrıca duyulabilir.

Bir partiden aday olmak için yapacağı başvuru parasını babasından alacak veya kendisini destekleyecek bazı cemaat dernek v.s. gibi kurumlara borçlanacaktır. Bu işin altyapısı henüz hazır değil gibi görünüyor ama gene de olumlu icraat.

AB ülkelerinde olan her şeyin bizde de olmasında hiç bir sakınca yok. Yeter ki müzakerelerde doğru hamleleri yapabilelim. 301. maddenin kaldırılması gerekiyorsa kaldıralım ama ondan beklenenlere cevap verecek yeni bir düzenlemeyi devreye sokalım. Çünkü bu tür koruyucu yasaların AB ülkelerinde de var olduğu biliniyor.

Daha öncelerde de ifade etmiştim, kararlı olmak ve dikine gidebilmek gerekir. İç politikada oy kaybettireceği kaygısını taşımamak gerekir. Mademki 301. maddenin varlığından rahatsızlığını (yazar Elif Şafak’ı arayarak) belirten Sayın Başbakan bunun gereğini yapmalıdır. Bunun için muhalefet partilerinin desteğine ihtiyacı yok. Ama buna kendileri inanmıyor da yanlışa ortak arıyorlarsa başka.

Seçilme yaşının 25’e indirilmesini sağlayan Anayasa değişikliği için muhalefetin oylarına ihtiyaç vardı ve bu sağlandı. Meclis’te yapılacak yasa ve Anayasa değişikliklerinde AKP’nin muhalefetle sırf milletvekili sayısını temin için değil de görüşbirliği içinde hareket etmesi en çok milletimizi memnun etmektedir.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE DE

Dileriz Cumhurbaşkanlığı seçiminde de aynı şey yapılır; yapılmalıdır da...

Çünkü AKP oylarında epeyce gerileme olduğu kamuoyu yoklamalarından anlaşılıyor. Milletvekillerimizin parmak sayısına güvenerek (demokratik olmasına rağmen) yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi toplumumuzu gerer ve istenmeyen olaylara sebebiyet verebilir.

Meclisimizde 25 yaşındaki milletvekillerimizi görebilmek için yani bu değişikliğin ilk seçimde yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanlığınca hemen onaylanması gerekecek herhalde. Yeniden görüşülmesi gibi bir nedenle Meclise iadesi durumunda 2007 seçimlerine yetişmeyebilir. Şimdiden hayırlı olsun.

Oğuz K. KANARULAH oguzkkaraduman@hotmail.com

Büyükşehir lütfen

İNCESU Caddesi’nde oturmaktayım. 1.5 ay önce apartmanımızın girişi su sızıntısı nedeniyle Büyükşehir’in ağır iş makinelerince kazıldı. Su sızıntısının nedeninin bir üst sokaktaki su borularından kaynaklandığı saptandı. Ancak kazı sonucu apartman girişi ve otopark kullanılamaz hale geldi. Bu süre zarfında Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması taahhüt edilen apartman girişi defalarca hatırlatılmasına rağmen yapılmadı. Bu konuyu uyarı anlamında dile getirir misiniz?

Ömer KARADAĞ-ÇANKAYA

Biliyor musunuz

ODTÜ
Mezunları Derneği’nde ’Ortadoğu Projesi ve Ortadoğu’daki Son Gelismeler’ konulu panele Dr. Onur Öymen’le birlikte katılan Prof. Mümtaz Soysal’ın, seçimlerde partilerin biraraya gelmesi için çağrıda bulunduğunu, bu çağrıda görevin Meclis’teki en eski partiye düştüğünü söylediğini... ANAVATAN Ankara il Başkanı Muharrem Soğuksu’nun, AKP’nin Talatpaşa Bulvarı’ndaki iftar çadırının üzerindeki resimlerle ’sirk çadırı’ görüntüsüne dönüştürüldüğünü belirterek, "Bunlar reklam amaçlıdır, vergisi de alınmalıdır" dediğini... ’TURKUAZ Hareket’ lideri Ali Müfit Gürtanı’nın, BM tarafından ABD eski Başkanı Bill Clinton’a yarın verilecek ’2006 Küresel Liderlik’ ödülü törenine katılmacağını...

Kakaconi

ABD’
nin Ankara Büyükelçisi’nin sözlerine bir farkla katılıyoruz. Sözün doğrusu, Türkiye’de zaman zaman olanın ’kakafoni’ değil; had ve hukukunu bilmeyen ’Kakaconi’lerin her zaman var olduğudur.

N.AK
Yazarın Tüm Yazıları