Kilo tuzaklarına düşmeyin

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenleri bekleyen birçok tuzak var. Bu tuzakların bazıları kilo vermek isteyen kişilerde hayal kırıklıklarına, hatta ciddi ruhsal travmalara yol açabiliyor.

Bazı tuzaklar ise hormonal sistemi veya metabolizmayı bozuyor. Çoğu bir şehir efsanesi haline gelmiş bu tuzaklar bir süre sonra o kişileri birer "kilo yorgunu" hatta "kilo gazisi" haline getirebiliyor. İşte bu tuzakların en çok bilinenleri.

DİYET İÇECEKLER KİLO ALDIRMAZ

Diyet içecekler kilo almanızı bir ölçüde önlese de kilo vermenize asla yardımcı olmaz. Diyet içeceklerin temel özelliği en önemli enerji kaynağı şekerin çıkarılarak yerine tatlandırıcı bir kimyasalın eklenmesidir. Ayrıca "zayıflatıcı veya yağ eritici" olarak pazarlanan içeceklerin de kilo kaybına herhangi bir faydası söz konusu değil. Kilo kaybını hızlandıran tek içecek su. Düzenli su içmenin metabolizmayı az da olsa hızlandırdığı ve bir yılda 300-500 gr yağ kaybına yol açabildiği belirtiliyor.

LİGHT ÜRÜNLERİ İSTEDİĞİNİZKADAR YİYEBİLİRSİNİZ

Her yiyeceğin belli bir kalori değeri var. Yani her yiyecek vücudunuza mutlaka bir enerji kazanımı sağlar. Yiyecekler arasında enerji kazanımına yol açan üç ana unsurdan biri şeker ve diğer karbonhidratlar (bir gramında 4 kalori içerir), diğeri proteinler (bir gramında 4 kalori içerir) ve yağlar (bir gramında 9 kalori içerir). Size diyet yiyeceği olarak pazarlanan ürünlerin içinden ya şeker kaldırılmıştır yerine tatlandırıcı konulmuştur ya da yağ miktarları azaltılmıştır. Ne var ki sadece şeker çıkarılıp tatlandırıcı konularak karbonhidrattan alınan diğer kaloriler ortadan kaldırılamaz.

Ayrıca yağ miktarını ne kadar azaltırsanız azaltın çoğu paketlenmiş ürünlerde mutlaka bir miktar yağ var. Kısacası, su dışında sıfır kalorili bir diyet yiyeceği üretmek şimdilik hayal. Yiyeceklerin içine metabolizmayı hızlandırdığı iddia edilen kafein, yeşil çay, guarana ve benzeri maddeler konularak hazırlanan diyet ürünlerden de çok fazla bir umudunuz olmasın. Bununla birlikte eğer atıştırmalık olarak bakkaldan, büfeden, marketten bir şey satın alacaksanız düşük kalorili olanını almanız, yani üzerinde "form", "light", "diyet" gibi ibareler bulunanları tercih etmeniz doğru olabilir.

BİTKİ HAPLARI HIZLI KİLO VERDİRİR

Ne lahana hapları ne de Hoodia tabletleri ve ne de diğer "yağ eritici" diye pazarlanan bitkisel desteklerin tamamı (yeşil çay dışında) tam bir palavra. Bunların hiçbirinin arkasında bilimsel bir çalışma, güvenilir bir bilgi destek yok. Uzun sözün kısası fazla kilolardan kurtulmak haplarla değil beslenme tarzını değiştirmek ve aktiviteyi artırmakla başarabileceğiniz bir şey. İlle de destek kullanmak istiyorum diyorsanız yeşil çay özleri kromiyumpikolinat carnitine ve CLA içeren destekleri tercih etmenizi öneriyoruz.

KAN GRUBUNA UYGUN DİYETLE DAHA KOLAY ZAYIFLANIYOR

Kan grubu diyeti ve benzerleri de diyet tuzakları arasında gösteriliyor. Ayırma diyeti, sentez diyeti, ayurveda diyeti, Tibet diyeti ve adına ne koyarsanız koyun ekleyeceğiniz yüzlerce diyet tavsiyesi eğer uygun kalori alımı kısıtlanması ve aktiviteyi içermiyorsa hiçbir işe yaramıyor.

LİMON-GREYFURT-ANANAS ÜÇLÜSÜ ZAYIFLATIR

Bu da çok eski bir şehir efsanesi. Bununla birlikte efsane hálá sürüyor. Bu efsanenin ilk oyuncularından birisi "greyfurt-limon" geyiği. Aç karnına içilen limonun ya da yemeklerden önce yenilen yarım greyfurtun zayıflatmasını beklemek boş ama hoş bir hayaldir. Vücut yağlarınızı ille de limon kullanarak eritmek istiyorsanız yiyeceklerinize bol bol limon sıkın! Uzmanlar üzerine limon sıkılan yiyeceklerin glisemik yükünün azaldığını, yani kilo aldırıcı etkilerinin sınırlandığını belirtiyor.

Bu efsanelerden birinde de ananas var. Ananastaki bromelain isimli maddenin vücuttan su attığı yani ödem giderdiği, şişkinliği azalttığı biliniyor. İşte bu nedenle bazı zayıflama uzmanları beslenme reçetelerinin bir yerlerine ya ananası ya da bromelain tabletlerini sıkıştırıveriyor. Eğer paranız ve zamanınız çok değilse bu önerilere gülüp geçin.

AKUPUNKTURLA KİLO VERİLEBİLİR

Eğer sizi akupunktur yaparak zayıflatacağını iddia eden biriyle karşılaşırsanız ona lütfen egzersiz yaptırmadan ve diyet uygulatmadan bu işi başarıp başaramayacağını ısrarla sorup ücreti daha sonra ödeyin! Eğer o kişi size akupunktur tedavisiyle birlikte "SS Diyeti" (yani salatalık- soda diyeti) yapmanızı da öneriyorsa teşekkür edip oradan ayrılın. Çünkü akupunkturun neden, nasıl ve ne yolla zayıflattığını gösteren bilimsel deliller hálá ortaya konulmuş değil.

Liposuction yaptırırım olur biter

Zayıflama için başvurulan cerrahi girişimler arasında liposuction ilk sırayı alıyor. Ne var ki bu yöntemle zayıflamak da bir kilo kaybı tuzağı olmaktan başka hiçbir anlam taşımıyor. Liposuction plastik cerrahların sık uyguladığı ve son derece başarılı bir cerrahi girişim ama kilo kaybetmek için değil vücudun belirli bir bölgesinde birikip kalmış, yağlardan kurtulmak için kullanılıyor. Yoksa ne liposuctionın ne de diğer estetik girişimlerin kilo kaybına herhangi bir faydası olmuyor.
Yazarın Tüm Yazıları