Kilit isim Appiah

F.Bahçe’yi Denizli’de zor bir maç bekliyor. Daum, Erciyes maçında doğru yerde oynattığı Ganalı’yı aynı bölgede oynatmalı. Aurelio da gelince Fener’in işi daha da kolaylaşır.

* Fenerbahçe, Erciyes engelini de aştı. Son haftada Denizli’de final niteliğinde maç oynanacak. Şampiyonluk düğümünü çözecek maç için ne düşünüyorsunuz?

FENERBAHÇE, Denizli’de kazanmak için oynayacak. Rakibi de kümede kalmak istiyor. Olağanüstü zor bir maç olacak. Fenerbahçe açısından bakıldığında çok tehlikeli bir sınav. Kayseri Erciyes karşısında Appiah’ı orta alana alan Christoph Daum, önemli bir iş yaptı. Mehmet Yozgatlı iyi oynadı. Pozisyon da buldu. Goller kaçırdı. Atamayabilir. Ama takımın hücum zenginliğini arttırdı. Şimdi Aurelio da geliyor. Brezilyalı orta alanda dengeyi kuruyor.

İkili mücadeleye giriyor. Appiah orta alanda oynuyor, ileri gidip şut atıyor. İkili mücadeleye fazla girmiyor. Sağ tarafta oynayınca, katılımcı olamıyor. Aurelio ise orta sahada defansa dönük sorunları gideriyor. Kaçanı yakalıyor. Beşiktaş maçında kaçan her Beşiktaşlı ile boğuştu ve bundan dolayı iki sarı kart gördü.

Rüştü kupada oynamalıydı

Çok fazla mücadele edince, faul de yapabiliyor. Erciyes karşısında Aurelio’nun yokluğu hissedildi. Çünkü Fenerbahçe 65. dakikadan sonra sahadan kayboldu. Selçuk ve Appiah defansın içine girdiler. Bu durumda defansta topu kesince orta alanda topu dağıtacak adam bulamıyorsun. Erciyes topu iyi kullanıyor.

Rüştü gibi tecrübeli kaleci iki kritik gol pozisyonunda yaptığı kurtarışlarla takımına güven verdi. Sen Rüştü gibi bir kaleciyi Beşiktaş ile oynanan Fortis Türkiye Kupası final maçında neden oynatmazsın.

Daum’un sahaya çıkaracağı onbiri iyi belirlemesi lazım. Appiah’ı sağ açık oynatırsan, takıma zarar verirsin. Ne kademe oluyor, ne ikili mücadele giriliyor. Defans garip duruma düştü. Bir ara çok iyi gittiler, son haftalarda hatalar artmaya başladı.

Erciyesspor Cenk ile ikinci golü buldu. Bütün defans oyuncuları seyretti. Mücadeleyi bırak, kademeye girilmiyor. Anormal bir şekilde ileriye giden Luciano var. 3 forvet oynuyorsun, Luciano da başını alıp ileri çıkıyor. Denizlispor maçını tedbirle değil, kazanmak için sahaya çıkan ve hücumu düşünün tertiple alacaksın. Çıkacaksın bütün gücünü gösterip maçı kazanacaksın. İyi oynamayabilirsin.

Sonuna kadar mücadele

Bu çok önemli değil. Ama son dakikaya kadar mücadele edeceksin. Şunu da söylemek gerek. Fenerbahçe, Erciyes karşısında ikinci golü yiyene kadar mükemmel oynadı. Akınlar olumluydu. Organizasyonlar iyiydi. Sahadaki oyunculara bakıldığında işin ehemniyetini Alex anlamış, Anelka ise kavrayamamış. Fransız sahada vurdum duymaz gibiydi.

Derbiye yakıştı

* Derbiden son dakika golüyle 3 puan çıkaran Galatasaray, şampiyonluk umudunu sürdürüyor. Cimbom, Kayseri ile oynayacak, kulağını Denizli’ye dikecek. Bu pencereden bakıldığında şampiyonluk şansı nedir?

SON dakika golü Galatasaray’ı şampiyonluk yarışında son haftaya taşıdı. Derbi açısından bakıldığında Beşiktaş şanına yakışır güzellikte oynadı. Yapacağı çok fazla bir şey yoktu. Hasan Kabze’nin golleri mükemmeldi. Şaibeden uzak bir maç oldu. Beşiktaşlıları tebrik etmek lazım.

Burada Beşiktaş açısından bir sorun var. Fenerbahçe’yi yeniyorsun, Galatasaray’a karşı öne geçtiğin maçta kaybediyorsun. Her ikisinde de iyi mücadele ediyorsun. Ama bu kadro ile devam edersen, yanlış yaparsın. Beşiktaş yönetimi ve teknik heyeti futbolcuların listesini önüne alacak, önümüzdeki yılın hesaplarını yapacak. Özellikle yabancıların iyi seçilmesi gerekiyor.

Kötü giderken kupayı alması, Beşiktaş’ın formasının ağırlığını gösterir. Futbolcular bu ağırlığı acaba önümüzdeki sene de taşıyabilir mi?

Şampiyonluğa ortak

Galatasaray son dakikalarda birçok gol attı. Bu da "Ben hala şampiyonluğun ortağıyım" demektir. Son hafta en kritik hafta oldu. Galatasaray buraya kadar getirebildiyse, Fenerbahçe ile arasındaki farkı kapattıysa, inancı ve gücüyle geldi demektir. Sarı kırmızılılar sonuna kadar mücadele ediyor. Son haftada Fenerbahçe kaybederse, Galatasaray da Kayseri’yi yenerse şampiyon olacak. İki maç berabere biterse bu kez Fenerbahçe ipi göğüsleyecek. Hangi takım olursa olsun, bu duruma geldikten sonra sonuna kadar inancını sürdürdüğü için mutlu sona ulaşacak.

Erik Gerets, Fenerbahçe maçında iki tane genç oyuncuyu oynatarak büyük hata yaptı. Madem bu kadar inanıyorsun, neden onlarla devam etmedin. Biz de kendisini gençlere şans verdiği için kutlamıştık. Ama istikrarsız kadrolar ile sahaya çıkıyor. Necati son maçlarda form düşüklüğü gösteriyor. Hasan Kabze oyuna ne zaman girse yararlı oluyor. Tıpkı Fenerbahçeli Semih Şentürk gibi vazifesini yapıyor. İkisi de çok gol attılar. Hasan fevkalede iki gol atarak takımının umudunu son haftaya taşıdı. İkisini de aynı seviyede görüyorum ve beğeniyorum.

Hakem Serdar Tatlı’ya neden maç verilmiyor?

SEYİRCİSİZ oynanan maçlarda hakemlere çok fazla iş düşmüyor. Oyuncunun kandıracağı kimse olmadığı için hakemi de yanıltmıyor. Yerde yatan yok, kıvranan yok. Zaman çalma yok.

Bunların hepsi seyirciyi hakemin üzerine çekmek için yapılıyor. Artık dünya futbolunda böyle sahneler çok fazla görülmüyor. Üstelik Avrupalı hakemler buna izin vermiyor. Kandırmaya yönelik haraketler cezasız da kalmıyor.

Hafta sonunda önemli maçlar oynanacak. Son haftalarda hakemler iyi gidiyor. Düşme-kalma maçlarında hakemlerin iyi seçilmesi gerekiyor. Oyuncular tarafından itimat edilen hakemler görevlendirilmeli.

Gördüğünü çalan dürüst hakem Serdar Tatlı ortalarda yok. Ona birçok futbolcu inandığı için itiraz edemiyor.

Futbolcu iyi niyetli davrandığı sürece hakemler de iyi yönetim gösterir. Serdar Tatlı bunlara asla izin vermiyor. Ama piyasada yok. Neden maçlara verilmiyor bilemiyorum.
Yazarın Tüm Yazıları