Keykubadiye Sarayı kazısının sembolü; 'Bahçevan'

Güncelleme Tarihi:

Keykubadiye Sarayı kazısının sembolü; Bahçevan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2016 15:00

Keykubadiye Sarayı kazısının sembolü; 'Bahçevan'

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ Şeker Fabrikası arazisi içerisinde bulunan Keykubadiye Sarayı'nda 2014 yılında başlanılan sondaj çalışması sırasında tek parça halinde çıkan, Türk sanatının milli geometrik süslemelerinden olan 8 kollu yıldız üzerinde 'Bahçevan' tasvirli çininin, kazının sembolü olarak tescillendiği belirtildi.
Kazı sembolünün tescilinden sonra aynı boyutlarda hazırlanan bir çini işlemeli 'Bahçevan' tasviri, Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Baş tarafından Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’a verildi. Prof.Dr. Ali Baş, 2014 yılında ilk defa sondaj çalışmasına başlanıldığında, arazideki iki yapı çevresinde kazı çalışması yapıldığını, ortaya çıkan verilerin, burada bilimsel kazının yapılması gerektiğini gösterdiğini ve bu doğrultuda gerekli izinlerin alınarak kazı çalışmalarına başlandığını bildirdi. Keykubadiye Sarayı kazısı sırasında bulunan 'Bahçevan' tasvirli çininin, Selçuklu dönemine ait gerçekleştirilen kazılarda örneğine rastlanılmamış, ilk defa burada ortaya çıktığını bildiren Prof. Dr. Baş, ''Bu nedenle Türk sanatı için büyük önem arz etmektedir. Bundan hareketle devam edecek kazılarda, daha da zengin kültürel malzemeye ulaşacağımızı ümit ediyoruz" dedi.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da, Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alâeddin Keykubad’ın yazlık sarayının, Şeker Gölü'nün yanına 1220 yıllarına yapıldığını ve 25 yıl sonra Moğol saldırısı ile zarar gördüğünü bildirdi. Şu anda Şeker Fabrikası arazisi içerisinde kalan saray kalıntılarında kazı çalışması başlatarak, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak istediklerini ifade eden Akay, şöyle dedi:
"Bu mirasa sahip çıkmak için biz de bu işe başlanılmasını arzu etmiştik. Ümit ediyorum bu çalışmalardan daha verimli sonuçlar elde edilir. Bu sarayın bir benzerinin Beyşehir Gölü yakınında olduğunu duyduk. Oranın da restore edildiği konusunda bilgi sahibiyiz. Umuyorum ilerleyen zamanda Alaeddin Keykubad Sarayı'nın yeniden ihyası mümkün olur. İyi bir sonuç ortaya çıkarsa bizler de çok memnun oluruz. Arkadaşlarımız, kazı esnasında çıkan çininin bire bir kopyasını yapmışlar. Gördüğünüz gibi çinideki kompozisyonda bir çiftçi bahçede çalışır vaziyette. Bu aynı zamanda Kayseri Şekerin bugünkü misyonuna uygun bir figür. Ayrıca hem o dönemden kalan hem de bugünü yansıtan bir figür."
Keykubadiye kazısının, Uluslararası Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumunda bildiri olarak sunulduğu ve kazı sembolü 'Bahçevan' tasvirli çininin orijinalinin, Kayseri Selçuklu Uygarlığı Müzesinde sergilendiği belirtildi. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!