Kestane kebap, yemesi sevap

70’li yıllar...Erzurum’a gitmişiz. Ailece Cumhuriyet Caddesi’nde turluyoruz.

Tam Dadaş Sineması’nı geçtik, Lale Pastanesi’nin köşesinde yaşlı bir kestaneci amca, sobasının üzerinde kestane pişiriyor, "Kestane kebap,yemesi sevap" diye tekerleme söylüyor. Bütün kardeşler ceplerimizi doldurduk kestaneyle. Kestanelerin tadı hala damağımda, kestaneci amcanın sesini şu an bile duyar gibiyim. O günden bugüne ne kestaneci amca kaldı, ne de Lale Pastanesi. Bir Hemşin Pastanesi kalmış, yıllara inat ayakta. Adresi değişmiş, UNICEF ödülü almış. Dondurmasının tadı yine aynı. Geçen yaz Erzurum’a gittiğimde çocukluk yıllarıma döndüm. Gözlerim Sevenin Yeri’ni, Mulen Ruj’u, Yeni Seher Lokantası’nı, kestaneci amcayı aradı durdu.

İnce noktalar

Omlet yaparken çırpılmış yumurtaya biraz su katarsanız, omletiniz daha çok kabarır.


Biberli hamsi keyfi

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 kg hamsi balığı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı domates salçası

4 diş sarmısak (dövülmüş)

2 adet orta boy kuru soğan (ince halka dilimlenmiş)

2 adet orta boy domates (ince halka dilimlenmiş)

1 çay kaşığı pul biber

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 adet limon

3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Yapılışı:

Kılçıkları ayıklanmış hamsileri yıkayıp suyunu süzün. Orta boy ve geniş bir tencerenin içine zeytinyağını aktarın ve üzerine dövülmüş sarmısakları atıp kızgın yağın içerisinde 1-2 dakika kavurun. Üzerine domates salçasını ekleyip bir sefer daha karıştırarak ocağın altını kapatın. Şimdi, tenceredeki yağlı sarımsaklı, salçalı sosun üzerine, kabuklarını soyup yıkadığınız ve halka şeklinde doğradığınız kuru soğanları bir sıra halinde dizin. Soğanların üzerine de yuvarlak doğranmış domatesleri sıralayın. Domateslerin üzerine de hamsileri yan yana düzgün bir şekilde dizin. Hamsilerin üzerine tuz, karabiber, pul biber ve kıyılmış maydanozları serpiştirin. Bir adet limonun kabuğunu soyup ince ince dilimleyin ve hamsilerin üzerine yerleştirip bir su bardağı sıcak suyu balıkların üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servise sunun.

Peynirli roka keyfi

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

2 demet roka

5 adet orta boy domates (rendelenmiş)

5 yemek kaşığı rendelenmiş beyaz peynir

Sos için

2 adet limonun suyu

4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

3 diş dövülmüş sarmısak

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Rokaları ayıklayıp, akan suyun altında iyice yıkayın. Sonra da yıkanmış rokaları su dolu bir kabın içine koyup 15 dakika bekletin. Suyun içinden rokaları alıp iyice süzün. Rokaları ince ince kıyıp salata tabağına dizin. Üzerine rendelenmiş domatesleri yerleştirin. en üste de yine rendelenmiş olan beyaz peyniri serpiştirin. Sos için; orta boy bir kasenin içinde zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyunu çatalla iyice çırpın. Daha sonra dövülmüş sarmısakları ekleyip karıştırdıktan sonra, salatanın üzerine gezdirin. Salatanın sosu çekmesi için 5-6 dakika bekleyin. Servis yaparken karıştırarak ikram edin. İsterseniz, siyah ya da yeşil zeytinle de süsleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları