• Hürriyet Twitter
R

Yüksek ve uzun vadeli kazanç

için neden ‘Eurobond’u

keşfetmeniz gerekiyor?

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Devir yatırım devri… Belirsizliklerin her geçen gün arttığı bugünlerde,  ekonomik anlamda geleceğimizi garantiye almak için aldığımız yatırım kararlarını, temelleri güçlü bir zemine oturtmak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Hepimizin kendi ve çevresi için güvenli bir gelecek kurabilmesi,  genel anlamıyla uzun vadeli yatırımlarda bulunma ihtiyacını gündeme getiriyor. Bu süreç içerisinde de ABD Doları ve Euro cinsinden ihraç edilen Eurobond’lara yönelik yatırım trendleri daha da ön plana çıkıyor. Devlet Hazineleri veya şirketler tarafından ihraç edilen Eurobondlar; yatırım ya da birikimlerini yabancı para türünden değerlendirmeye çalışan kişilere yönelik uzun vadeli bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor... Döviz cinsinden ihraç edilmiş kuponlu tahviller olarak adlandırılabilecek  olan Eurobond’lar,  çoğunlukla sabit kupon faizi ile ihraç edilmekte  ve para cinsine göre yılda bir veya iki dönem kupon faizi ödemektedir. Bunların dışında, son dönemin bu popüler yatırım enstrümanı hakkında keşfetmeniz gereken birçok şey var…

Dolar yatırımcısı için en iyi alternatif

Piyasanın ve ekonominin bulunduğu süreçte Amerikan Doları faizlerinin 0'lara yaklaştığı konjonktürde dolar yatırımcısı için 'Eurobond'lar işlevsel bir alternatif enstrüman görevi sunuyor. Dolara yatırım yapmak isteyen kişiler için güçlü bir tercih olarak göze çarpıyor.

Eurobond hakkında detaylı bilgi için tıklayın

Uzun vadeye uygun

 

Genellikle 5-30 yıl arasında yer alan vade sistemiyle Eurobond’lar, uzun yıllar boyunca yatırımcıların döviz birikimlerine istikrarlı ve yüksek getiri sağlayarak, ekonomik güvenceye kavuşmak isteyen kişiler için uygun bir özellik taşıyor.

Eurobond hakkında detaylı bilgi için tıklayın

Piyasada alım satış yapma şansı

Yatırımda bulunduğunuz Eurobond’lar ile vade sonunu beklemeden ikincil piyasada alım/satım yapabilme imkanı mevcuttur. İşlem yapılacak tarihteki piyasa koşullarına göre nakde dönüş sağlanabilir. Vadesinden önce nakde dönülmek istenirse, piyasada geçerli fiyatlardan satış yapılacağı için beklenenden fazla getiri elde etme imkanı da mevcuttur.

Riskini dengeli bir şekilde dağıtıyor

Yatırım aracını seçerken riski de düşünmekte fayda var. Eurobond bu noktada diğer yatırım araçlarına göre daha az riskli olarak kabul ediliyor. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi de, vade sonuna ya da geri çağrılana kadar sunduğu sabit getiri ile ekonomik konjonktürde yaşanan ulusal ve global gelişmelere karşı bir denge oluşturması ve portföydeki riski dengeleyebilmesi.

Eurobond, devlet hazineleri ya da şirketler tarafından kaynak sağlamak amacıyla yabancı para cinsiden uluslararası piyasalarda satışa sunulur. Genellikle uzun vadeli borçlanma araçlarıdır ve dolar ile Euro cinsinden ihraç edilir. Devlet hazineleri tarafından ihraç edilen eurobond, aksi belirtilmedikçe devlet garantisi altındadır.

Faiz oranı nasıl belirlenir?

Eurobond getirisi (faiz oranı), ihraç eden ülkenin veya kuruluşun mali ve ekonomik performansı, kredi notu ve risk priminin yanı sıra uluslararası finansal piyasalardaki gelişmelerden de etkilenir. İhraç edilen bazı ‘eurobondlar’, vadesi dolmadan geri çağrılma hakkına da sahiptir.