• Hürriyet Twitter

Mutfaktaki verimi ve keyfi arttıracak 10 mutfak tüyosu!

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Mutfağınıza her girdiğinizde çıkmakta zorlanıyor, yemek yapmaktan çok mutfağınızın düzenine, temizliğine vakit ayırıyorsanız bu öneriler sizin için!

Organize olun

Mutfak aletlerinizi kutular ve sepetler içinde mutfak dolaplarında ve çekmecelerinde tutmanız işinizi bir hayli kolaylaştırır. Çatal kaşıklarınızı, tabaklarınızı, yemek malzemelerinizi ve diğer ekipmanlarınızı kullanma sıklığınıza göre yerleştirin. Az sıklıkla kullandığınız ekipmanlarınızı üst raflara ve dolaplara yerleştirip sık kullandığınız aletleri elinizin altında kolay ulaşabileceğiniz yerlerde tutun.

Mutfaktaki yardımcılarınızı daha sık devreye sokun

Yemek yapmak eğlenceli olduğu kadar bir hayli de zordur. Kesme, çırpma, ezme gibi işleri küçük ev aletlerine bırakın. Böylece daha az yorularak diğer işlerinize de vakit ve enerji ayırabileceksiniz.

Eşiniz ve çocuklarınızdan yardım alın

Mutfakta olduğunuz sırada her şeyi sizin yapmanıza gerek yok. Hafta sonları çocuklarınıza ve eşinize mutfakta küçük görevler verin. Eşiniz yemekleri pişirirken çocuklarınız da masa örtüsü sermek gibi tehlikesiz işler yapabilir.

Yeşil sebzeleri bozulmadan saklayın

Marul, yeşil soğan gibi salata malzemelerini ve benzeri yiyecekleri yıkayıp kurutarak kaplar içerisinden saklayın. Böylece tazeliklerini 3 - 4 gün daha koruyacaktır. Eğerdaha uzun bir süre taze korumak istiyorsanız vakumlu kaplarda da saklayabilirsiniz.

Kalan yemekleri derin dondurucuya atın

Sadece pişmemiş yiyecekleri değil aynı zamanda pişmiş yiyecekleri de derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kek, poğaça, kurabiye gibi hamur işlerini önceden hazırlayıp aniden bir misafiriniz geldiğinde onları derin dondurucudan çıkarıp ısıtarak kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Et sulu buz küpleri hazırlayın

Eti 30 dakika kaynattıktan sonra kalan et suyunu dondurabilirsiniz. Böylece her yemekte yeni et suyu hazırlamak zorunda kalmayacaksınız. Yemek yaparken daha önceden dondurduğunuz et suyu küplerini yemeğe ekleyebilirsiniz. Böylece hem daha sağlıklı bir yemek pişirmiş olursunuz hem de zamandan tasarruf edersiniz.

Zor durumlarda kendi malzemenizi kendiniz yapın

Örneğin; tatlı yaparken pudra şekerinizin bittiğini fark ettiniz, panik yapmayın! Normal toz şekeri iki yağlı kâğıdın arasına koyup ezin pudra şekeriniz kısa sürede hazır olacak. Eğer ezecek kadar kuvvetim yok diyorsanız tozşekeri parçalayıcı mikserden geçirin. Bunun gibi bir kaç örneği de uyguladığınızda işiniz kısa sürede halledilmiş olur.

Pişireceğiniz yemeklerin malzemelerini önceden hazırlayın

Soğan, kıyma ve biber gibi malzemeler pişirilip dondurularak saklayabilirsiniz. Böylece kullanma sırası geldiğinde malzemeleriniz hazır olur.

Alışveriş rotanızı önceden planlayın

Alışverişe çıkmadan önce, mutlaka almanız gerekenleri bir kağıda yazın ve onlara öncelik verin. İşinizin daha kısa sürmesi ve markette fazla vakit kaybetmemek için bir liste hazırlayın.

Mutfak kıyafetlerinizi çamaşır deterjanı ile kaynatın

Mutfak kıyafetleri en sık lekelenen kıyafetlerin başında geldiği için durmadan yeni kıyafetler almak zorunda kalırsınız. Bunun yerine onları tencerede çamaşır deterjanıyla kaynatabilirsiniz. Hem daha temiz olacak hem de evinize hoş bir koku verecektir.