• Hürriyet Twitter
R

Müsilaj sorunu kitap oldu: Müsilaj - Ağıt mı Umut mu?

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Türkiye, müsilaj kelimesiyle geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi’ndeki kirliliğin gözle görünür bir hâl almasıyla tanıştı. Yapılan hızlı müdahalelerle deniz üzerindeki kötü görüntü büyük ölçüde temizlendi. Peki müsilaj neden oluştu, halen devam ediyor mu ve kesin çözümü var mı? Tüm bu sorular tek bir kitapta cevap buldu. İşte detaylar…

Müsilaj bir günde oluşmuyor!

Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj, küresel iklim krizinin denizlerdeki olumsuz yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Deniz sıcaklığının yükselmesiyle birlikte denizde yaşayan bitkilerin ve mikroorganizmaların salgıladıkları kalın ve yapışkan maddeye müsilaj adı veriliyor. Özellikle balıkçıların kabusu olan bu durum, yanlış avlanma teknikleri, küresel ısınmaya bağlı denizlerin ısınması, denizlerdeki oksijen seviyesinin düşmesi gibi nedenlere bağlı olarak tetiklenebiliyor.  

Hem bireysel hem de bilimsel önlem şart!

Uzun yıllar Van Gölü inci kefalinin korunmasıyla ilgili çalışmalar yapan ve son yıllarda Marmara Denizi balıkçılığının sürdürülebilirliğine odaklanan Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın kaleme aldığı “Müsilaj - Ağıt mı Umut mu?” adlı kitap; müsilajın oluşumunu, nedenlerini, kirlilik kaynaklarını tüm yönleriyle ele alıyor ve akıcı bir dille açıklıyor. 

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan kitapta; yıllardır 25 milyon insanın evsel atıklarının, Türkiye’nin yarısına hizmet sunan endüstrinin atıklarının, denizcilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan atıkların ve yoğun tarımsal üretimden kaynaklanan atıkların yeterince arıtılmadan Marmara Denizi’ne dökülmesi ve bu nedenle denizin can damarı olan akarsuların birer atık kanalı haline gelmesi ele alınıyor.

Halen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde akademik çalışmalarını sürdüren ve aynı zamanda Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde kurulan Bilim ve Teknik Kurulu’nun üyesi olan Prof. Sarı, kitabıyla hem bilimsel hem de bireysel çözümle sunuyor.

Ağıt mı Umut mu?

Denizle olan ilişkimizi doğru bir temele oturtmazsak zamanı meçhul, tekrarı kesin yeni müsilaj kabuslarıyla zleşmenin kaçınılmaz olacağını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Sarı; ağıt yakmayı bırakmayı, müsilajdan yaptığı yuvasında neslini devam ettirmeye çalışan çırçır balığının yaktığı umut ışığının peşine düşmeyi öneriyor ve deniz için umudun halen var olduğunu hatırlatıyor.