• Hürriyet Twitter
R

Modern zaman oyuncaklarının 90 yıllık tarihine yolculuk

KAYDIR 6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Oyuncakların tarihi belki de insanlık tarihine denktir. Özellikle 20 yüzyıldan bugüne kadar geçen yakın modern zamanın izini oyuncaklarla sürmeye karar verdik. 1929 Ekonomik Buhranı'nın hemen sonrasında başlayan hikayemiz bugün de çocukların hem eğlenmesi hem de gelişimlerini desteklemesi açısından özel bir konuma sahip. Gelin hep birlikte 90 yıllık oyuncak tarihin köşe taşlarına göz atalım.

Dr. Doodle ve Büyükanne Doodle

1929 Ekonomik Buhranı sonrası New York'ta istihdam yaratan bir oyuncak şirketinin ilk göz ağrısı olarak satış sunuldu. Paytak yürüyüşleri ve sevimli, renkli tasarımları ile çocuklar arasında popülaritesi epey yüksekti.

Snoopy Sniffer

Koku almada üstüne yoktu! 1938'de üretilen Sniffer, o dönem hem çocukların hem de gençlerin yanlarından ayırmadıkları bir oyuncaktı. Birlikte sahil yürüyüşleri yaptıkları ve evlerinin bahçesinde gezdirdikleri Sniffer 1930'ların sonuna damga vurmuştu. Yürümeyi öğrenen çocukların en iyi arkadaşıydı.

Buzzy Bee

2. Dünya Savaşı sırasında oyuncak değil uçak parçası ve tıbbi malzeme kasası üreten atölyeler savaşın ardından normal hayata döndü. Ahşap bulmakta zorlanılan bir dönem olduğundan Buzzy Bee'nin kanatlarında ilk kez plastik parçalar yer aldı. 1950'lerde oyuncak beğenisini yine aynı marka yönlendirmeyi başarıyordu.

Space Blazer

Dünyada artık uzaya gitmenin iyiden iyiye mümkün göründüğü, teknolojik gelişmelerin hızlanarak arttığı 1950'lerde içinde şirin bir Marslı olan uzay gemisi oyuncağı, gökyüzüne tutkun çocukları kendine çekiyordu. Hem çocukların hayal gücünü beslerken bir yandan da gökyüzüne ve uzaya dair meraklarını artırıyordu.

Oyun Laboratuvarı

1960'ların başında hem eğitici hem de çocukların gerçekten de ilgilisi çeken oyuncaklar üretebilmek için bir laboratuvar kuruldu. Okul öncesi çağdaki çocukların hayal gücünü geliştirmek, onların eğitimin katkı sağlamak ve güvenle oynamaları için yüzlerce aile ve onlarca uzmanı bir araya getiren laboratuvar, oyuncak üretiminin de seyrini değiştirdi.

Geveze Telefon

Çocuklar telefonun ahizesini eline alıyor, diğer eliyle de kadranda istediği numarayı çevirip konuşmak istediği gerçek veya hayal dünyasından çıkıp gelen arkadaşlarıyla konuşuyor; gününü anlatıyor. Çocukların hem eğlenmesini hem de konuşarak hayal dünyalarını daha da genişletmesini sağlayan Geveze Telefon bugün de tıpkı 1963'te üretildiği gibi dönen kadranıyla üretilmeye devam ediyor.

Little People 

İster şehirdeki bir daire ister taşrada bir çiftlik olsun; Little People tasarımları evcilik oynama gücünü yeniden yorumluyor. 1990'ların başında daha tombul ve daha yuvarlak tasarımlarıyla kavraması daha kolay oyuncaklar, hem okul öncesi hem de okul çağındaki çocukların içine sığabilecekleri, kendi hayallerindeki evin kapısını açıyor.

Barbie

1993'te Barbie bildiğimiz Barbie olarak milyonlarca çocuğun elinden düşmeden yoluna devam ederken dünyaca ünlü bir oyuncak markasının şemsiyesi altında kendine yer buldu. O günden beri Barbie yine çekici, güzel, kendine hayran bırakan modelleriyle çocukların favori oyuncakları arasında yer almaya devam ediyor.

Eğlen ve Öğren

Devir değişirken 2010'larda çocukları için eğlencenin yanı sıra yaşına uygun öğrenme materyallerini de barındıran yeni bir seri evimizin ayrılmaz bir parçası oluyor: Eğlen ve Öğren. Seçili bazı oyuncaklarda yaşa göre gelişim teknolojisiyle birlikte bebekler büyürken oyuncakla öğrendiklerinin içeriği de bu sayede değişiyor.

Kahramanlara Teşekkür Seti

Bütün dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınında her yerde virüse şarkı kahramanca mücadele veren sağlık personelinin unutulmazlığını oyuncaklarda da görüyoruz. Gerçek birer kahraman gibi her şeyini ortaya koyan sağlık personelinin şerefine, bu kahramanlık öyküsü çocuklara uzun yıllar anlatılacak; onların elinden düşmeyecek oyuncaklarla üzerinden onlarca yıl geçse de hatırlanacak.

İşte 90 yıldır çocukların elinden düşmeyen oyuncakların hikayesi böyleydi... Peki bu hikayenin kahramanlarını tanıyor musunuz?

Dünyanın daha iyi oyuncakları hak ettiğini düşünen Fisher-Price 1930'da işte böyle doğdu... Aradan geçen tam 90 yıl boyunca anne-bebek ürünleri üretimini sürdüren marka, bebek bakımına dair bazı zorlukları kolaylaştırmaya ve hatta onları eğlenceli hale getirmeye çalıştı. Hem ebeveynler hem de bebekleri için konfor, güven ve kolaylık getirmeyi amaçlayan Fisher-Price 90 yaşına girdi! Yeni nesillerin keyifle büyümesinde onlarca yıl daha sizin evinizde, yanınızda olmaya devam edeceğiz...

Detaylı bilgi için tıklayın!