• Hürriyet Twitter
R

Klinik Çalışmalar Kanser Tedavisinde Umut Oluyor

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Klinik çalışmalar çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan kanser tedavisinde hepimize umut olmaya devam ediyor. Türk girişimciler ise sağlık sektöründe yaptığı yatırımlarla isimlerinden söz ettiriyor.

Kanserle mücadele tüm hızıyla sürüyor

Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan kanserin neden ve nasıl oluştuğu, tüm dünyada bilim insanlarınca hâlâ tartışılan belki de en önemli konudur. Bilhassa kanserin çaresini ilk kimin bulacağı konusundaki küresel rekabet gitgide kızışıyor ve ilerleyen teknolojik gelişmeler, kanseri ortaya çıkaran faktörleri henüz ortadan kaldırmasa da yapılan klinik çalışmalar tedavi için hepimize umut veriyor. Son dönemde ilaç, tedavi ve tıbbi cihaz konusunda yapılan yatırımların artması, bir yandan yeni nesil klinik araştırmaların tıbbın bu mücadelesine yön verip veremeyeceği sorusunu gündeme getirirken, bir yandan da yapılan çalışmaların doğru kişilere ulaşabilmesi ya da hastaların kendileri için en uygun tedavi yöntemini seçebilmesi konusu önemini artırıyor.

Klinik çalışmalarla çözüm çok daha yakın

Dünya üzerinde Türkiye’nin de öncü olduğu, farklı hastalıkların tedavisi için uygulanan 400 binden* fazla klinik çalışma mevcut fakat bu seçenekler içinde en doğru yöntemin hangisi olacağına karar verebilmek için tüm bu çalışmaları ve her gün güncellenen sonuçları takip etmek gerekiyor. Yoğun bir emek ve dikkat isteyen bu uğraş, kanser hastalarının tek başlarına zorlanacakları bir yük. Neyse ki gelişen teknoloji bize bu işi daha kolay şekilde halledebilecek olanaklar sağlıyor.

* https://www.clinicaltrials.gov/ct2/search/map/click?map.x=493&map.y=314&mapw=1325

Kritik soru: Hangi hasta için hangi tedavi?

ABD’de iki Türk mühendis ve bir Amerikalı doktor tarafından kurulan Massive Bio, tam da bu konuya odaklanan bir kuruluş. Geliştirdiği yapay zeka teknolojisiyle onkoloji alanında dünya üzerindeki tek kuruluş olan Massive Bio, kanser hastalarını klinik çalışmalarla buluşturuyor ve teknolojik altyapısı sayesinde kanser hastalarına dünyadaki pek çok klinik araştırma merkezinin kapılarını açıyor. Kanser hastaları kendi bilgilerini sisteme girdiğinde Massive Bio’nun yapay zeka algoritmaları hastanın verileri ile en uygun tedavi yöntemini ve en yakın klinik araştırma merkezini bulup, hastanın konumu ve/veya finansal durumu ne olursa olsun, dünyanın her yerindeki klinik çalışmalara erişebilmesini sağlıyor.

Türk girişimci doktorun dünya çapındaki başarısı

Biyoteknoloji endüstrisinde onkoloji odaklı yapay zeka programına sahip tek şirket olan, 12 ülkede 1000'den fazla küresel klinik araştırma merkezi ve 25 ilaç şirketi ile iş ortaklığı bulunan Massive Bio’nun iki Türk kurucusundan biri başarılı Türk girişimci Dr. Selin Kurnaz. Başarılarıyla adını tüm dünyaya duyuran Kurnaz, bu yılın Şubat ayında New York bölgesindeki en heyecan verici sağlık start-up'larının yer aldığı NYC Digital Health 100'e seçildi. Nisan ayında ise iş dünyasındaki başarılı kadınların tanıtıldığı, Türkiye’nin Kadın Patronları 100 araştırmasında 44’üncü sırada yer aldı.

Dr. Selin Kurnaz, bu başarılarını şu sözlerle açıklıyor: “Bu listelere dahil olmak bana bir şirket olarak ne kadar ilerlediğimizi gösterdi. Klinik araştırma ve klinik çalışmaya katılma son derece karmaşık olduğu için kelimenin tam anlamıyla okyanusa karşı yüzüyoruz, ancak aşırı kararlılık, tutku ve sıkı çalışma ile her gün daha az görmezden geliniyoruz. Bu hastalığı haritadan silene kadar sektörde kendimize bir yer açmaya ve kanser hastalarına yardım etmeye devam edeceğiz.”

Neden Massive Bio? 

Massive Bio ismi, Next Generation Sequencing'in (NGS) (yeni nesil dizileme) diğer adı olan Massively Parallel Sequencing'den (büyük çaplı paralel dizileme) geliyor. NGS testi yoluyla kapsamlı moleküler profillemenin hassas tıbbı mümkün kılacak şekilde, kanser hastalarına doğru zamanda, uygun ölçekte ve kişiselleştirilmiş hizmet sunmayı amaçlıyor. 2015 yılında kurulan New York merkezli Massive Bio, şu an 12 farklı ülkede faaliyet gösteriyor ve dünyanın her yerinden 65 çalışanı ile hizmet veriyor. 
Biyoteknoloji endüstrisinde onkoloji odaklı yapay zeka programına sahip tek şirket olma özelliğini elinde bulunduran Massive Bio, kanser hastalarının yaşamlarını iyileştirirken aynı zamanda kurumsal müşterilerine onkolojiye özel veri odaklı hasta alımı, yer seçimi ve klinik çalışmalar için yapay zeka tabanlı ön tarama hizmetleri de sağlıyor. Hastanın konumu ve/veya finansal durumu ne olursa olsun bütün kanser hastalarının klinik çalışmalara erişimini sağlamayı amaçlıyor.

Selin Kurnaz Kimdir?

Selin Kurnaz, Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra eğitimini devam ettirmek için ABD’ye gitti. Türkiye’deki iki ana daldan sonra Michigan Üniversitesi’nde üç ayrı mühendislik derecesi alıp, Makina Mühendisliğinde doktora yaptı. Eğitiminin ardından ABD’de 10 yıl strateji, operasyon ve şirket alım satımı konusunda yönetici danışmanlığı yaptı. 2015 yılında Dr.Arturo Loaiza Bonilla ve Çağatay Çulcuoğlu ile birlikte Massive Bio’yu kurdu.

Bu bir ilandır.