• Hürriyet Twitter

KENDİNİZE ÇAY TİRYAKİSİ DEMEDEN ÖNCE

BUNLARI ÖĞRENMENİZDE FAYDA VAR! 

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Burnunuza gelen ve içinizi ısıtan bir koku. İçtiğiniz zaman size hayatın aslında yolunda gittiğini hatırlatan, zamanı gözünüzün önünden kaldıran ve nereye ait olduğunuzu hatırlatan bir his… Çoğumuz çay içerken tam olarak bunları yaşıyoruz. Ülkenin büyük bir kısmı çay tiryakisi olsa da; çay hakkında bildiklerimiz genel olarak sınırlı bir düzeyde kalıyor. Sizler için derlediğimiz içerikteki maddeleri okuyup, çayın tarihçesi hakkındaki video’yu izleyerek kendinizi çay kültürü ve geleneğine daha da yakın hissedebilirsiniz.

İYİ ÇAY İÇİN SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT!

Çoğumuzun günlük çay tüketiminin diğer ülkelere göre daha fazla olduğunu düşünürsek, özellikle kuru çayın niteliğinin bozulmaması için çayın iyi saklama koşullarında muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Nemli ve pis ortamlardan uzakta güneş görmeyen ve mutlaka kuru bir yerde saklanılacak çay, kalitesini uzun süre boyunca koruyabiliyor. Çayı ister ambalajıyla isterseniz de hava almayan kap, kutu içerisinde saklayabilirsiniz.

Biliyor muydunuz?

Kalan çay demini kötü kokuları gidermede kullanabilirsiniz.

FARKLI DENEYİMLER İÇİN DİĞER ÇAY TÜRLERİNİ KEŞFEDİN!

Elbette en alışılagelmiş hâli olsa da sürekli siyah çay içmek zorunda değilsiniz. Yeşil Çay, Beyaz Çay, Oolong Çayı gibi birçok farklı tür siyah çaydan sıkılan kişilere farklı alternatifler sunabilme özellliği gösteriyor. Özellikle son dönemlerde beyaz çay içme geleneğinin Asya ülkelerinden Türkiye’ye de yavaş yavaş kaydığını belirtelim.

Biliyor muydunuz?

Çayın farklı çeşitleri Asya ülkelerinde günümüzde hâlen meditasyon amacıyla da kullanılıyor.

UZAK ASYA'DAN TÜRKİYE'YE UZANAN BİR YOLCULUK

İpek, kağıt ve pusula için Antik Çin Medeniyeti’ne şükran duyuyorsanız çay için de teşekkür etmeniz gerekiyor. Çay içme kültürü belki de en yüksek olan ülke biz olsak da üretimin başladığı yeri öğrenmek için yolculuğa Uzak Asya’dan, Çin sınırlarından başlamamız gerekecek. Binlerce yıl önce Çin İmparatorluk Sarayı’nın vazgeçilmez keyiflerinden biri olan çay, Avrupa’ya ancak 18. yüzyılda ulaştı. Çay; Osmanlı’nın son devrinde ülkeye girse de, üretimi ve tüketimindeki ivme tam olarak Atatürk döneminde hız kazanmıştır.

Size ‘’gerçekten bu bir uzun yolculukmuş’’ dedirtecek aşağıdaki video’yu izleyin!

İNCE BELLİ

BARDAKSIZ OLMAZ

Çay içme kültürümüz diğer ülkelerden farklı karakteristik özelliklere sahip. Yıllar önce Türkiye’de üretimi yapıldığı düşünülen ayaksız ve kulpsuz ince belli bardaklarla çay içme alışkanlığı, toplum olarak en büyük keyiflerimizden biri. İnce belli bardağın kıvrımlı yapısı sayesinde çayı daha uzun süre sıcak tutması da içimin keyfini arttıran sıra dışı bir özellik sunuyor.

Biliyor muydunuz?

2016 TÜİK verilerine göre, 1.327.934 ton olan yaş çay üretiminin, %68’i Rize, %20’si Trabzon, %10’u Artvin, %2’si Giresun ve Ordu illerinde yapılıyor.

AFİYET OLSUN!