• Hürriyet Twitter
R

İstanbul konseri öncesinde
Arctic Monkeys efsanesini
5 soruda keşfedin!

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Hem kuruluş hikayesi hem de ışık hızıyla elde ettiği müzikal başarılarıyla Müzik dünyasının 21’inci yüzyıldaki en önemli fenomenlerinden olan İngiliz indie rock grubunun Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde İstanbul seyircisi ile buluşmasına sayılı günler kaldı. Peki Alex Turner, Jamie Cook, Matt Helders ve Nick O’Mally’nin lisede kurulan bir rock grubunu nasıl dünyanın en çok satan ve en çok dinlenen ekiplerinden biri haline getirdiğini siz de merak ediyor musunuz? İşte merakınızı hemen giderecek 5 soru ve 5 cevap!

Arctic Monkeys nerede ve nasıl kuruldu?

Bütün hikaye, İngiltere’nin Sheffield kentinde hem mahalle hem de okul arkadaşı olan Alex Turner ile Jamie Cook’a 2001 Noel’inde ailelerinin birer gitar hediye etmesiyle başladı. İkili vakit kaybetmeden, yine okul arkadaşları Matt (Helders) ve daha sonra erken bir ayrılık yaşayacakları Andy Nicholson ile grubun temellerini atarak kısa sürede CD’lere demo parçalar kaydetmeye ve el altından yaymaya başladı. Arctic Monkeys bir anda Sheffield’da fenomen oldu ve yarı amatör konserleri onlara inanılmaz bir fan kitlesi yarattı. Fakat ünleri artık şehrin çok ötesine, Londra’ya ulaşmıştı ve Arctic Monkeys efsanesi 2005’te daha yeni başlıyordu…

Grup nasıl bu kadar çabuk yükseldi ve tanınır hale geldi?

2005 yılında sınırlı sayıda basılıp dağıtılan ilk EP çalışması “Five Minutes with the Arctic Monkeys” ile tüm İngiltere’de ismi hızla bilinir hale gelmeye başlayan dörtlü, bu kayıttan üç ay sonra dünyanın en prestijli müzik festivallerinden olan Reading and Leeds Festivali’ne, listenin alt sıralarından da olsa kapağı atmayı başardı. Festival o kadar başarılı geçmişti ki, müzik basınının spotları üzerine çevirdiği grubun ilk kaydından sadece altı ay sonra Londra Astoria’daki konser biletleri dakikalar içinde tükenmişti. Artık tüm Birleşik Krallık onları tanıyordu ve genişleyen hayran kitlesi Arctic Monkeys adını tüm dünyaya yaymaya hazırdı.

Arctic Monkeys ilk liste başarısını hangi şarkı ile yaptı?

Kaydettiği ilk EP’den sonra baş döndürücü bir hızla kariyer basamaklarını tırmanmaya başlayan grubun artık ilk albüm için kolları sıvama zamanı gelmişti ve yine 2005 yılının sonlarına doğru piyasaya sürülen ilk single “I Bet You Look Good on the Dancefloor”, ilerleyen aylarda gelecek olan çıkış albümü “Whatever People Say I Am, That's What I'm Not” için de bir başlama vuruşu olmuştu. Şarkı inanılmaz bir başarı yakaladı ve çıkar çıkmaz Birleşik Krallık listelerinde bir numaraya oturdu. Sheffield’da bir lisede başlayan macera artık tüm dünyada takip edilmeye başlanan bir fenomen halini alıyordu.

İngiliz ekibin ilk satış rekoru ne zaman geldi?

Arctic Monkeys’in müzik piyasasını altüst etmesi için fazla beklemesine gerek kalmadı çünkü 2006’nın hemen başında piyasaya sürülen çıkış albümü “Whatever People Say I Am, That's What I'm Not”, ilk hafta 360 bin adet satarak tüm Birleşik Krallık tarihindeki en hızlı satan albüm ünvanını almıştı bile... Grubun ikinci single çalışması “When the Sun Goes Down” ise artık ülkede zirveye oturan yeni hit parçaydı.

Arctic Monkeys kaç tane stüdyo albümü yayınladı?

Sırasıyla Whatever People Say I Am, That's What I'm Not (2006), Favourite Worst Nightmare (2007), Humbug (2009), Suck It and See (2011), AM (2013) ve Tranquility Base Hotel & Casino (2018) olmak üzere bugüne kadar toplam altı stüdyo albümü yayınlayan Arctic Monkeys, yedinci albümün müjdesini de bu yılın başında verdi fakat merakla beklenen çalışma hakkındaki tüm ayrıntıları, Ağustos ayındaki turne ve sonrasına bıraktı.

Erken yaşta inşa etmeye başladıkları müzik kariyerlerini, eşine az rastlanır küresel bir başarıya çeviren Alex Turner, Jamie Cook, Matt Helders ve Nick O’Mally, Arctic Monkeys ile bugüne kadar dünyanın en prestijli müzik ödüllerine tam 104 defa aday gösterildi ve 7 Brit, 1 Mercury olmak üzere toplam 42 ödülün de sahibi oldu. Uzun bir aradan sonra yola çıkan ve gizemini hala koruyan yedinci albüm için geri sayımın başladığı şu günlerde yeni turnesine başlayan İngiliz ekip, PSM Loves Summer kapsamında 9 ve 10 Ağustos’ta Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde İstanbul seyircisiyle buluşacak.

Müzik tarihine canlı tanıklık etmek isteyenler için tüm ayrıntılar burada!