MENÜ
R

Evde olmanın avantajı: Yeni alışkanlıklar için 21 gün kuralı

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Koronavirüs dolayısıyla sosyal mesafemize dikkat ettiğimiz ve gerekmedikçe evlerden çıkmadığımız bu günlerde, yeni durumlarla karşılaşıyoruz. Normal olarak ilk etapta uyum sağlamakta zorlansak da 21 günde hem kendimiz hem de çevremiz için faydalı olabilecek yeni alışkanlıklar edinebiliriz.

Davranış ve alışkanlık arasındaki ilişki nedir?

En basit ifadeyle alışkanlık, aslında davranışlarınızın otomatize hale gelmesidir. Yani aynı durum ve şartlar altında sıklıkla sergilenen ve planlanmadan, kendiliğinden gerçekleşen davranışlardır. Dr. Maxwell Maltz’ın yaygın olarak kabul gören hipotezine göre davranışların, alışkanlık haline gelmesi için 21 gün gerekir.

Bir davranışın alışkanlığa dönüşmesi için 21 gün gerekiyor

Salgın riski nedeniyle sosyal mesafe kurallarına uymak, gerekmediği sürece evde vakit geçirmek ve enden çalışmak bir anda size zorlamış olabilir. Hiç endişe etmeyin çünkü henüz bu duruma alışma evresindesiniz. Evden çalışmak veya evde olmak gibi herhangi bir duruma alışmanız veya bir davranışı alışkanlık haline getirmeniz için en az 21 güne ihtiyacınız var, unutmayın.

Evden çalışmaya uyum sağlamakla başlayın

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de salgın riski dolayısıyla birçok şirket evden çalışma modelini uygulamaya başladı. Bu dönemde iş verimliliğinizi aynı seviyede tutabilmeniz için kendinizi motive etmeniz en önemli konu. Tıpkı ofiste çalışır gibi ciddiyetle ve zaman kavramını yitirmeden çalışmak ilk başlarda size zorlasa da zamanla buna uyum sağladığını göreceksiniz. Kendi düzeninizi kurduktan sonra evden çalışma alışkanlığını edinmeniz için 21 gün kendinizi gözlemleyin.

Evin hem kullanışlı hem de ferah olması için ufak düzenlemeler yapın

Bir süreliğine fiziksel anlamda bütün hayatınızın evinizde geçeceğini düşünerek evde ufak tefek değişiklikler yapabilirsiniz. Hem hoşunuza gidecek hem de sizi daha iyi hissettirecek şekilde birkaç eşyanın yerini değiştirmek işe yarayabilir. Bunun yanı sıra evi daha aydınlık, havadar yapmak için günlük rutinler belirleyin ve kendinizin bu rutinlere uyup uymadığını yine kendiniz kontrol edin.

Gerçekçi ve pozitif düşünme yetinizi geliştirin

Devamlı evde olmak, çok alışık olmadığınız bir durum olduğu için kendinizi bir süre kötü hissedebilir; internette yayılan olumsuz mesajların etkisi altında kalabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için resmi kaynakların açıkladığı bilgiler dışında hiçbir bilgiye güvenmemelisiniz. Diğer taraftan bu dönem, haber aldığınız mecralar ve haber alma sıklığı konusunda da yeni bir alışkanlık kazanabileceğiniz bir zaman dilimi. Örneğin, günün belli saatlerinde, belli sürelerde güncel haberleri takip edip daha sonra işinize veya evdeki diğer aktivitelerinize vakit ayırabilirsiniz. Bu davranışı 21 gün süreyle sürdürdüğünüzde zihinsel açıdan kendinizi daha sağlıklı tutabilirsiniz.

Ev içinde hareketli olun, egzersiz yapın

Güncel durum sebebiyle bedava erişebileceğiniz birçok egzersiz dersinden birini seçin. Öğreticinin önerdiği şekilde biraz kendinizi zorlayarak ve özellikle tavsiye edilen egzersiz sürelerine uymaya özen gösterin. Egzersizlere başlamanızın üzerinden 21 gün geçene kadar üşendiğinizi, yapmak istemediğinizi, zorlandığınızı fark edeceksiniz ama disiplinli bir şekilde devam ederseniz ne kadar sağlıklı ve faydalı bir alışkanlık edindiğinizi kendiniz de fark edeceksiniz.

Mutfak sizin için yeni bir öğrenme alanı olsun

Evde birçok aktiviteyle zaman geçirmenin yanı sıra, bu dönemi kendinizi için daha verimli kullanabilmek adına internet üzerinden erişebileceğiniz, ilginizi çeken, günlük hayatınızda konforunuzu bir üst seviyeye çıkaracak tariflere göz atabilirsiniz. En kolay ve temel yemek yapma yöntemleriyle başlayarak evdeki malzemenize göre pratik yemek tariflerini uygulamaya başlayabilirsiniz. Belki de mutfakla pek yakın bir ilişkiniz yokken 21 gün sonra özel tariflerde ustalaşmanın yanı sıra evde kaliteli zaman geçirmenin de yepyeni bir yolunu bulmuş olacaksınız!

İşte bu süreçte size yardımcı olacak bazı pratik yemek tarifleri

Domatesli Şehriye Çorbası

Malzemeler: 3 adet domates, yarım su bardağı arpa şehriye, 4 su bardağı sıcak su ya da tavuk suyu, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı domates salçası, tuz.

 

Yapılışı: Domatesleri rendeleyin. Tereyağını tencerede eritin. Rendelenmiş domatesleri yağda kavurmaya başlayın. Üzerine salçayı ekleyip iyice karıştırın. Şehriyeleri de ilave edip hepsini kavurun. Sıcak suyu tencereye ekleyin. Şehriyeler kabarana kadar pişirip ocaktan alın. Limon suyu ilavesiyle servis edin. Afiyet olsun…

Falafel

Malzemeler: 1 su bardağı nohut, 1 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 demet maydanoz, bir tutam kişniş, 1 yemek kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kimyon, 2-3 yemek kaşığı un, tuz. Sosu için: 1 su bardağı süzme yoğurt, yarım limonun suyu, 1 yemek kaşığı tahin.

 

Yapılışı: Soğan ve sarımsakların kabuklarını soyup doğrayın. Maydanoz ve kişnişin de yaprak kısımlarını ayırın. Un hariç bütün malzemeyi rondoya ekleyin ve püre haline gelmeyecek şekilde çekin. Ardından 2 veya 3 yemek kaşığı unu ilave edin ve yoğurun. Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve derin yağda kızartın. Sosu için; bir kasede tahin, limon suyu ve yoğurdu güzelce çırpın. Sosunuz hazır olunca falafellerin üzerine gezdirebilir ya da yanında sos olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...

Yeşil Mercimek Yemeğinden Börek

Malzemeler: 4 adet yufka, 1 su bardağı su, 1 fincan zeytinyağı, 1 yumurta sarısı, yeşil mercimek yemeği.

 

Yapılışı:  Mercimeklerin suyunu süzün ve kenara alın. Su ve zeytinyağını bir kasede karıştırın. Yufkayı düz bir zemine yayıp üzerine yağlı sulu karışımdan serpin. İkinci yufkayı da üzerine serin. Yufkaları 8 eşit parçaya bölün. Üçgen şeklindeki parçaların geniş kısmına mercimeklerden bir kaşık kadar koyup güzelce sarın. Sardığınız börekleri tepsiye yerleştirip üstlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Dilerseniz susam da serpebilirsiniz. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra böreklerinizi fırına verin. 40 dakika kadar pişirdiğiniz böreği ayranla servis edin. Afiyet olsun…

 

Ekşili Köfte Çorbası

 

Malzemeler: Köftesi için; 300 gram dana kıyma, 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı pul biberi, 2 yemek kaşığı un, yarım çay bardağı pirinç. Çorba için; 4 adet domates, 2 adet patates, 2 adet havuç, 5 dal maydanoz, yarım limonun suyu, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 litre su.

 

Yapılışı: Domatesleri rendeleyin. Havuç ve patatesleri küp küp doğrayın. Maydanozu da ince ince kıyın ve kenara alın. Sarımsağı rendeleyip un hariç diğer köfte malzemeleriyle birlikte yoğurun. Kıymalı harç iyice özleşince ceviz büyüklüğünde köfteler yapın. Köftelerin dışını bir tepsiye serptiğiniz unla kaplayın. Sıvı yağı tencerede ısıtın. Sarımsakları ve unu yağda kavurun. Üzerine havuç ve patatesleri ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Domates rendesi ve salçayı da ilave edip pişirin. Üzerine sıcak suyu ve limon suyunu ekleyip bir taşım kaynatın. Kaynayınca içine köfteleri ekleyip 10 dakika daha pişirin. Tencerenin altını kısıp 5 dakika daha pişirdikten sonra çorbanızı ocaktan alın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis edin. Afiyet olsun…

Etli Kuru Fasulye

Malzemeler: 500 gram kuru fasulye, 2 adet kuru soğan, 200 gram kuşbaşı kuzu eti (dilerseniz kemikli et), 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı domates salçası, yarım yemek kaşığı biber salçası, 3,5 su bardağı sıcak su, 1 çay kaşığı tuz.

 

Yapılışı: Kuru fasulyeyi 8-10 saat önceden bol suyla ıslatın. Yemeğinizi pişireceğiniz zaman suyunu süzün ve duruladıktan sonra kenarda hazır edin. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını düdüklü tencerede kızdırın. Soğanları ve eti bu yağda suyunu salıp çekene kadar güzelce kavurun. Etin üzerine salçaları ekleyip onları da kokusu çıkana kadar birkaç dakika kavurduktan sonra fasulyeleri ekleyin. Tuz ve karabiberle birlikte fasulyelerin üzerini 4 parmak geçecek kadar sıcak suyu da tencereye ekleyip kapağını kapatın. Düdüğü öten tencerenin altını kısın ve 30 dakika kadar bu şekilde pişirin. Altını kapattığınız tencereyi dikkatle açıp fasulyelerin kıvamını kontrol edin. Soğutmadan servis edin. Afiyet olsun...