• Hürriyet Twitter
R

Dünya sıralamalarında yer alan bir üniversitenin öğrencisi olmanın sağladığı avantajlar

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Uluslararası bağımsız derecelendirme kuruluşları tarafından her yıl dünya çapında binlerce üniversitenin eğitim kalitesi, bilimsel araştırmaları, bibliyografik atıfları, uluslararası görünürlüğü ve endüstriyel gelirleri değerlendirilirek dünyanın en iyi üniversiteleri belirlenir. En yaygın referans gösterilen bu sıralamada yer almak, üniversiteler için ciddi bir başarıdır. Tabii dünya listelerinde yer alan bir üniversitenin öğrencisi olmak da beraberinde birçok avantaj sağlar. Gelin, bu avantajları yakından inceleyelim…

Tescillenmiş eğitim

Dünya sıralamalarında yer alan üniversitelerin eğitim kaliteleri; gerekli labovatuvar sayısı ve niteliği, üretilen projeler, akademik kadronun yeterliliği gibi birçok kriter özenle incelenir ve sıralama oluşurulur. Bu sıralamada yer alan her fakülte, aynı zamanda eğitim kalitesini de tescillemiş olur. Dolayısıyla bu fakültelerde eğitim alan öğrenciler hem meslek hayatlarına çok donanımlı hazırlanmış olurlar hem de dünyaca tescillenmiş bir fakültenin öğrencisi olarak meslek yaşamlarında tercih edilen olurlar.

Güçlü bir akademik kadro

Dünya çapında ses getiren üst düzey bilimsel makalelere sahip akademik kadro, öğrencilerini her zaman daha ilerisi için hazırlar ve öğrencilerinin daha geniş bir vizyon edinmesine katkı sağlar. Örneğin dünyanın en saygın 82 akademik dergisinde yayımlanan Tıp, Sağlık, Kimya, Fiziksel Bilimler, Dünya ve Çevre Bilimleri ile ilgili makaleleri tarayarak aylık ve yıllık başarı sıralamalarını yapan Nature Index’te yer almak bu anlamda oldukça saygın ve ciddi bir başarı demektir. Bu sıralamada yer alan akademik kadrodan eğitim almak, öğrenciler için de önemli bir referans sağlar.

Çok çeşitli burs imkanları

Dünya listelerinde yer alan bir üniversitenin en büyük amacı her şeyden önce öğrencilerinin dünya vatandaşı gibi yetişmelerini sağlamaktır. Bu nedenle başta yabancı dil eğitimi olmak üzere birçok eğitimi maddi kaygı yaşamaksızın almalarına fırsat sunarlarlar. Tercih indirimi, Teşvik bursu, okul birincisi bursu, meslek ve mezun bursu, meslek indirimi, kardeş indirimi, gazi ve şehit çocuğu indirimi, engelli bursu, sporcu indirimi ve bursu gibi farklı kriterlere hitap eden bu burslar, öğrencilerin mezuniyetine kadar koşulsuz olarak devam eder.

Öğrenci değişim programları

Öğrenci değişim programları, öğrencilerin bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir veya iki dönemini Kanada, ABD ve Avrupa genelinde bulunan anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmelerine olanak sağlar. Bu süre içerisinde öğrenciler, farklı bir ülkede ve ortamda mesleki eğitim alarak gözlem yapma şansına sahip olurlar.

Doğu Akdeniz Üniversitesi  öğrencilerinden Çağatay Kaan Eren;

Eğitim hayatımı her zaman bir yurtdışı değişim programı ile taçlandırmak istiyordum. Üniversitemin ve fakültemin gerçekleştirmiş olduğu yurtdışı iş birlikleri sayesinde daha önce gitmediğim fakat her zaman merak ettiğim Asya’yı görme fırsatı yakaladım. 2018 Ağustos’ta Güney Kore’ye giderek burada bir dönem Woosong Üniversitesi Otel İşletmeciliği bölümünde uluslararası alanda hem kariyerim hem de kişisel gelişimim için çeşitli deneyimler kazandım. Bu program sayesinde yeni bir dil ve kültür öğrenme fırsatı yakaladım ve bu benim için Asya kültürünü yakından gözlemlemek, kariyerimde fark yaratmak için inanılmaz bir tecrübe oldu. Fakültem, Uluslararası Ofis ve Woosong Üniversitesi’ndeki herkes bu süreçte çok yardımcı oldular ve hiçbir zorluk çekmeden bu süreci tamamladım. Ayrıca, DAÜ mezunlarının Dünyanın her yerinde olduğunu söylemek istiyorum ve 2002 yılı mezunu olan ve şu an Hankuk Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi(HUFS) Uluslararası İşler Ofisi, Türk-Azerbaycan Çalışmaları Bölüm Dekanı Prof. Dr. Chong Jin Oh’u Seoulde makamında ziyaret ettim. Değişim programı sizin hayatınızı değiştirip, yeni kapılacak açacaktır.

12 fakülte, 5 yüksekokul, 96 yüksek lisans ve doktora eğitimi; 17 bin 500 öğrenci ve alanında uzman 1120 akademik üyesiyle Doğu Akdeniz Ünivesitesi, bu yıl da aldığı başarılarla* adından söz ettiren devlet üniversitelerinden biri olmanın haklı gururunu yaşıyor. 

* İngiltere’de yayınlanan Times Higher Education (THE) 2020 Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda “Dünya’nın en genç üniversiteleri” kategorisinde yer alan ilk 300 üniversiteden biri ve dünyanın en iyi mühendislik ve teknoloji eğitimi veren üniversiteleri sıralamasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden listede yer alan tek üniversite.
* Çin merkezli ShanghaiRanking’in 2020 Dünya Üniversiteler Akademik Sıralaması'nda Turizm ve Otelcilik Bilimleri alanında en iyi 46. Üniversitesi ve  İktisat Bilimleri alanında Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta listeye girme başarısını gösteren tek üniversite.
* Nature Index'in 2020 üniversiteler sıralamasının Fiziksel Bilimler kategorisinde Kuzey ve Güney Kıbrıs’ın en iyi üniversitesi. 

Sizi de bu başarının bir parçası olmaya ve geleceğimizi birlikte şekillendirmeye davet ediyoruz!

Detaylı bilgi için tıklayınız