• Hürriyet Twitter
R

Atopik cilt nedir? Atopik cilde sahip olanlar ne yapmalı?

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Dermatolog Dr. Şale Kutsal, dermatolojinin en çok karşılaştığı sağlık sorunlarının başında gelen 'atopik dermatit' hakkında bilinmesi gerekenleri ve tavsiyelerini sizin için kaleme aldı.

Atopik dermatit, gelişmiş ülkelerde sıklığı giderek artan uzun süreli ve tekrarlayıcı bir cilt sorunudur.

Genetik olarak yatkın kişilerde, çevresel faktörlerin eklenmesiyle ortaya çıktığı düşünülür.

Problem en çok bebeklik döneminde başlar. Okul çağına gelindiğinde giderek azalır. Bazen yetişkinlik döneminde de sorunlar devam edebilir.

Atopik dermatitte, cilt bariyerinin yeterince sağlam olmaması, nem düzeyini koruyamaması temel sorundur. Bu durumda cilt kuru, kaşıntılı ve kızarıktır. Çevresel etkenlere duyarlıdır. Pek çok alerjen kolaylıkla alerjik reaksiyona neden olur. Kaşıntı artar ve cilt tahriş olur. Cilt sorunları bu kişilerde daha sık görülür, alerjiye yatkındırlar.

Atopik ciltlerde kuruluğu artıran faktörlerden kaçınmak ve cilde yeterli desteği sağlamak şikayetleri azaltacaktır.

Cilt kuruluğu, sorunların daha yoğun yaşanmasına neden olur. Uygulanabilecek en etkili yöntemlerden biri cilt kuruluğunu arttıran durumlardan kaçınmak ve cildi yeterince nemlendirmektir.

Bu nedenle sıcak banyolardan ve cildi tahriş etmekten sakının. 10 dakikayı geçmeyen, ılık banyoları tercih edin, atopik ciltler için uygun, tahriş edici madde içermeyen temizleyiciler kullanın.

Banyo sonrası cildinizi tahriş etmeden kurulayarak, nemlendiricinizi sürün. Seçtiğiniz nemlendiricinin tahriş edici veya alerjen maddeler içermemesine özen gösterin. Bu tarz içerikler, atopik veya hassas ciltlerde alerjiye neden olup sorunları arttırabilir.

Shea yağı ve zeytinyağı gibi cildi nemlendiren doğal yağlar sıvı kaybını azaltarak cilt bariyerine destek olur.

Yine bu tarz cilt sorunları yaşayanlar için prebiyotik içeren ürünler kullanabilir. Prebiyotikler cildin doğal mikroflorasını destekler.

Gliserin, seramid ve provitamin B5 kuru ciltlere nem desteği sağlayan faydalı içeriklerdir. Atopik ciltleri nemli tutmak kuruluğukontrol edebilmek için çok önemlidir, hastalarda rahatlama sağlar.

Soğuk kış ayları ve evde kullanılan ısıtıcılar cildin kuruluğunun daha da artmasına neden olabilir. Bu durum cildinizdeki sorunları ve nemlendirici ihtiyacınızı arttırabilir.

Çocukları kat kat giydirmek ve battaniyelere sarmak, yüksek ısı nedeniyle terlemeye ve cilt tahrişine neden olabilir. Cilt sorunlarını arttırabilir. Bulunan ortamın nem ve ısısının dengede tutulması faydalıdır.

Alerjiler cildinizdeki sorunları arttırır. Alerjiniz olan maddeleri tespit ederek kaçının. Ev tozu akarları, evcil hayvanlar ve polenler alerjiye neden olabilir.

Besin alerjileri bu grup hastalarda daha sık görülür. Çocuklarda süt, yumurta, yerfıstığı, buğday, fındık, soya ve bazı deniz ürünleri en sık alerjiye neden olan gıdalardır. Bu gıdaları tespit edin ve tüketmeyin.

Stres ciltteki sorunların artmasına neden olabilir. Bu nedenle stresinizi dengelemek çok önemlidir.

Cilde temas eden kıyafetler yumuşak yapıdaki doğal kumaşlardan seçilmelidir. Yünler, sentetik içerikli kumaşlar cilt tahrişini arttırarak kaşıntıya neden olabilir. Yeni alınan kıyafetler yıkanmadan giyilmemeli, atopik ciltler için uygun deterjanlar tercih edilmelidir.

Sonuç olarak, atopik cilde sahip olmak günümüz toplumlarında sık karşılaşılan bir sorun olmakla beraber, alınacak önlemler ve cilde yapılacak desteklerle daha iyi yönetilebilir.

Advertisement