• Hürriyet Twitter
R

Anne ve babalar dikkat! Çocuğunuzun sınavlarda başarılı olmasının anahtarı bu 5 kriterde gizli!

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Söz konusu çocukları olduğunda, her şeyin en güzeli ve en iyi olması adına uğraşan ebeveynler için sınav dönemleri oldukça zorlayıcı olabiliyor. Oysaki doğru metotlarla bu süreci kaygıdan uzak ve son derece rahat bir şekilde başarıyla sonuçlandırmak pekala mümkün. Nasıl mı? İşte detaylar…

Çalışma planının ona özgü olmasına özen gösterin

Her öğrencinin kişisel ve akedemik gelişimi farklılık gösterir. Bu yüzden de herkese uyabilecek standart bir çalışma planından söz etmek pek mümkün değildir. Bu anlamda çocuğunuzu iyi tanımanız ve ona uygun olabilecek bir planla çalışmasını sağlamanız yerinde olur. Örneğin çocuğunuza günde 2 saat çalışma programı yeterli geliyorsa, bu süreyi 3 saate çıkarmaya çalışmanız ona 1 saat kazandırmayacağı gibi gündelik yaşamından kaybettirebilir.

Deneme sınavları ile gelişimini takip edin

Sık sık konu tekrarları yapmak, konuyu pekiştirmek açısından son derece önemlidir. Fakat çok daha önemlisi; konuların ne kadarının öğrenildiğinin ve eksik kalan noktaların saptanmasıdır. Bu anlamda mümkün olduğunca fazla soru çözmek ve yanlış cevapların doğrularını mutlaka öğrenmek etkili bir yöntemdir. Öte yandan; belirli periyotlarla deneme sınavı yaparak hem tüm derslerdeki gelişimi görmek hem de zaman kullanımını test etmek gerekir. Ayrıca deneme sınavları büyük grupların katılımının olduğu sınavlar olursa sıralama sınavlarındaki yüzdelik dilimi/sıralaması da saptanmış olur ve çalışmaları hedefine göre yönlendirilebilir. Böylelikle adım adım yaklaşılan sınava doğru deneme sınavlarının tecrübesiyle sınav stresi en aza indirilmiş ve konu eksikleri sistemli şekilde giderilmiş olur.

Sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını geri plana atmayın

Sınav dönemleri ebeveynlerin en fazla düştüğü yanılgılardan biri de çocuğun sosyal yaşamamını kısıtlamaktır. Oysaki doğru bir çalışma planıyla çocuğunuz hem derslerine hem de sosyal hayatına zaman ayırabilir. Eğer çocuğunuz bir hobiyle ilgileniyorsa, onu hobisinden uzaklaştırmak yerine derslerine engel olmayacak düzeyde destekleyin! Böylelikle sınava bağlı kaygı düzeyinin azalmasının yanı sıra iç disiplin duygusunun gelişmesine katkı sağlarsınız.

Kariyer planlamasında yeteneklerini ve isteklerini dikkate alın

İyi gelir getiren bir meslek mi yoksa çocuğunuzun mutlu olabileceği ve kişisel özelliklerini ön plana çıkarabileceği bir kariyer mi? Genel olarak ebeveynlerin seçimi iyi gelir getiren mesleklerden yana olsa da çocuğun fiziksel, sosyal ve duygusal gelişiminin ön planda tutulması başarılı bir kariyer hayatı için önemlidir. Bu anlamda; çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilmesi, bu anlamda başarılar elde edip, projeler üretmesi ve başarı belgelerinin ve projelerinin yer aldığı bir Akademik Gelişim Dosyası’na sahip olması, çocuğunuzun geleceğini doğru inşa etmesinde ve kariyerinde büyük avantaj sağlar.

Konunun uzmanı olan kişilerden destek alın

Hiçbir başarı tesadüf değildir. Atılan her doğru adım, gelecek için iyi sonuçları beraberinde getirir. Daha önce binlerce öğrenciyle aynı süreci yaşayan ve onların hayallerine kavuşmalarında rehber olan uzmanlardan bu süreçte destek almak isabetli bir seçim olur. Çünkü uzmanlar; çocuğunuzun kişisel analizini yaparak ona özgü bir çalışma planı hazırlar ve hazırlanan bu kişiye özgü kariyer planıyla gelecek kaygısının mümkün olduğunca azalmasına destek olup onları kendilerine en uygun alana yönlendirebilirler.

Uğur Sınava Hazırlık Merkezi ile öğrenciler geleceklerine bugünden yön veriyor!

Detaylı bilgi için tıklayınız  

FacebookInstagramTwitter