• Hürriyet Twitter

Güllaç hakkında A’dan Z’ye bilinmesi
gereken her şey…

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Lezzetli olmasının yanı sıra kolay hazmedilebilir olmasıyla da bilinen güllaç; Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlılarının başında geliyor. Peki, şerbetli ve unlu tatlılara oranla daha sağlıklı bir seçenek olarak tercih edilen güllaç göründüğü kadar masum mu? Fazla tüketilirse herhangi bir zararı var mı? Güllaç hakkında her şeyi sizin için araştırdık...

İnce bir dilim güllaç kaç kaloridir?

İftar sofralarının en keyifli finali olan güllaç, hem hafif hem de faydalı bir tatlı. Ancak yine de yerken aşırıya kaçmamakta fayda var. Çünkü bir ince dilim güllaç 250 kalori içeriyor. Yani 1 ince dilim güllaç yiyerek 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplamı kadar kalori alabiliyorsunuz.

Güllaç kaç günde tüketilmelidir?

Güllaç yapraklarının tavsiye edilen raf ömrü iki yıl. Fakat süt, şeker ve gülsuyu ilave edilip servise hazır hale getirildiğinde güllacın bir gün içinde tüketilmesi öneriliyor.

Güllacın yararları nelerdir?

Güllaç; protein, B ve E vitaminleri içeriyor. Bu vitaminler nedeniyle güllaç bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Oruç nedeniyle düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı oluyor. Ayrıca hafif bir tatlı olduğu için oruç açıldıktan sonra mideyi rahatsız etmiyor, kolay sindiriliyor. İşte bu yüzden daha çok Ramazan’da tercih ediliyor.

Güllacın zararı var mı?

Güllaç tüm faydalarına karşın neticede bir tatlı. Bu nedenle ne kadar hafif olursa olsun güllacı da çok sık tüketmemek gerekiyor. Özellikle diyabet hastalarının hiç tüketmemesi ya da çok nadir tüketmeleri tavsiye ediliyor. Diyabet hastası olmayan kişilerin ise güllaç tatlısını Ramazan boyunca haftada 2-3 kez bir ince dilim şeklinde tercih etmeleri öneriliyor.

 GÜLLAÇ TÜKETİRKEN BUNLARA DİKKAT!

- Gaz sorununa yol açmaması için güllacı çok soğuk tüketmeyin.
- Buzdolabından çıkardıktan sonra biraz bekletin.
- Güllacın kalorisini düşürmek için güllaç yapımında kullanılan sütü light olanlardan tercih edin
- Güllaç yapımında kullanılan şeker miktarını düşük tutun.
- Güllacın ve diğer sütlü tatlıların üzerine toz tarçın serpmek de kan şekerini dengelemek açısından faydalı.