Kendi boğazımdan beş kuruş geçmeyecek

Ömür Gedik, gazetecilik ve televizyonculuktan sonra artık şarkı da söylüyor. Hatta üç şarkılık maksi single’ı hazır bile.

‘Hop Dedik Orda Kal’ adlı single’da Gedik’e Burak Kut, Teoman ve Halil Sezai Paracıkoğlu eşlik ediyor. Koyu bir hayvansever olan Gedik 17 Mayıs’ta çıkacak albümün bütün gelirini HAÇİKO Hayvan Hakları Derneği’nin barınaklarına aktaracak

Hakan GENCE
Müziğe merakınız hep var mıydı?

- İlkokul dahil neredeyse 30 yıldır korolarda şarkı söylüyorum. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki çoksesli rock korosu Mavi Topluluk’ta beş yıl çalıştım. Teoman’la da o zaman tanıştım. Sonrasında Teoman’ın Mirage grubunda kısa süre vokal yaptım ama profesyonel anlamda müzik işiyle uğraşmayı hiç düşünmemiştim. Çünkü asıl işim gazetecilik.

Peki şimdi ne değişti?
- Şimdi çok önemli bulduğum bir amaç uğruna, yani hayvanlar için bunu yapmaya karar verdim. Ama bu albümü alırken sadece hayvanlara katkıda bulunalım diye düşünmeyin. İyi isimlerin bulunduğu iyi bir iş. Bu albümden plak şirketi DMC dahil kimse kuruş almayacak ve tüm geliri HAÇİKO Derneği’ne ve hayvanlara gidecek.

Albümde Ferhat Göçer’in etkisi var mı?
- Ferhat’tan sonra müzisyenlerle daha çok vakit geçirdim, heveslendim ama “Ferhat’tan sonra bunu yapayım” diye düşünmedim. Ferhat kadar DMC’den Samsun Demir ve Özden Bora’nın etkisi çok. ‘Orda Kal Portakal’ şarkısı da Özden’in seçimi ve uğurudur.

Nasıl bir sound’unuz var?
- Teoman’la söylediğimiz ‘Orda Kal Portakal’ şarkısının söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait. Pop tarzında sözleri derinlikli bir şarkı. Diğer şarkı, bu sefer oyuncu Halil Sezai Paracıkoğlu’yla düet yaptığımız slow şarkı ‘Paramparça’. Burak Kut’la da Fikret Kızılok’un ‘Aşk Var Ya’sını rock tarzında okuduk. Hayvan haklarıyla ilgili sözler kullanmak yerine, bu şarkılarla daha çok kişiye ulaşmaya çalıştık.

Sesinizi beğeniyor musunuz?
- Beğeniyorum ama başkası beğenmeyebilir. Kulağımın iyi olduğunu biliyorum ve kendime güveniyorum. Yanlış nota söylemem.

Peki bu albüm tutarsa devamını getirir misiniz?
- Satacağına ve para geleceğine inanıyorsam, olur. Profesyonelliğe geçiş için “Hayvan hakları konusunu kullanıyor” diyenler olabilir. Şu sözü veriyorum, müzikten sahne de dahil kazandığım her şeyi, bu derneğe ve hayvanlara yatıracağım. Kendi boğazımdan beş kuruş girmeyecek.

Sinema eleştirmenliği, köşe yazarlığı, televizyon programı ve albüm... Çok mu marifetlisiniz çok mu hırslı?
- Ne kadar marifetliyim bilmiyorum. Mutfağa girip bir şey yapamam, erkek gibiyim. Kadın işlerini çok beceremem ama dış dünyada ne varsa uğraşırım... Yapabildiklerimden keyif almaya çalışıyorum. Sevmeden bir işi yapabilecek biri değilim.

FİZİĞİMİN DEZAVANTAJLARINI YAŞADIM

Dış görünüş yaptığınız işlerde ne kadar önemli?

- Mutlaka etkili. Hepimiz dış güzelliğe bakıp iç dünyamızı bir kenara attık. Bazen de güzellik ters tepiyor. Özellikle programcıysan izleyiciyi televizyona baktırıyorsun ama bir yandan da ‘Güzel olduğu için buralara geliyor’ laflarını duyuyorsun. Bir süre sonra her şeye gülümseyerek bakıyorum. Bazılarını haklı buluyorum, bazıları da art niyetli.

Ferhat Göçer’le üç yılı aşkın süredir birliktesiniz. Bu ilişki sizde neleri değiştirdi?
- O sahneleri olduğu için gece yaşıyor, gündüz dinleniyor. Ben de artık öyle yaşamaya başladım. Gece çalışıyoruz. Yazılarımı daha rahat yazıyorum. İş hayatıma daha çok önem vermeye başladım.

Aşk şarkıları söyleyen bir adamla yaşamak nasıl?
- Romantik anlarımız oluyor tabii ama yüzde 90 çalışıyoruz.

Kızınızla ilişkiniz...
- İsmi Tayga, kuzey ormanları anlamına geliyor. 16 yaşında, üç gün benimle dört gün babasında kalıyor. Mükemmel bir babası var bu yüzden çok şanslıyım. İlişkisi çok iyi.

Ferhat Göçer’le evlilik düşünüyor musunuz?
- Şu an düşünmüyorum. Zaten işlerden kafamı kaldıramıyorum. Çocuk düşüncem de yok.

HAÇİKO’NUN AÇILIMI SİNAN AKÇIL’DAN

Haçiko sahibini hiç bırakmayan, sahibi öldükten sonra bile onu bekleyen köpeğin hikayesini anlatan bir filmdi. Bu adı derneğe vermek istedim ama bir türlü açılımını bulamıyordum. Bir gün Sinan Akçıl, “Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği olsun” dedi ve böylece HAÇİKO Hayvan Hakları Derneği’nin ismi belli oldu. HAÇİKO aynı zamanda HAYTAP’a (Hayvan Hakları Federasyonu) bağlı. Sezen Aksu ve Ata Demirer gibi sanatçıların yanı sıra pek çok işadamının üye olduğu bir dernek. Soner Gedik’in desteği de çok önemli. Albüm ve derneğin kurulmasında sponsor bulan ve arkasında duran oydu.

KÖPEĞİM BENİ İYİLEŞTİRDİ

Annem ve babam da hayvansever. Erenköy’de büyüdüm. Çocukken sokakta hayvanlarla oynardım, pazara gitmek için tek nedenim civciv almaktı. Apartman dairemizde tavuklar ve horozlar vardı. Kızım doğduktan sonra, bir dönem hiçbir şeye dokunamama hastalığım başladı. Kimseyle tokalaşamıyor, kapıları bile tutamıyordum, mikrop gelir diye düşünüyordum. Doktora bile gittim. Sonunda beni köpeğim Badi iyileştirdi. Mikrop takıntımı bitirdi. Şimdi üç köpek ve bir kedimiz var.

Kuşlarda tüy değiştirme stresi

Tüy değiştirme dönemlerinde; kuşun gürültü, kötü beslenme, gün ışığı alamama ve uykusuzluk gibi stres faktörlerinden daha dikkatli korunması çok önemli

Kafes kuşları, gerek yaşlanan ve yıpranan tüylerini değiştirmek, gerekse fizyolojik durumları ve çevresel koşullara uyum sağlamak için tüy değiştirirler. Özellikle, hasar görmüş ve yıpranmış tüyler sözkonusuysa; bu işlem rutin ve sistematik bir şekilde tüm yıla yayılmış olarak görülür.
Genel kural olarak, yabani yaşamdaki kuşlar yılda iki kez tüy değiştirir. Bu işlem, üreme dönemlerinin öncesinde ve sonrasında gerçekleşir. Evde yaşayan kafes kuşlarıysa yabani ortamdaki akrabalarının tüy değiştirme dönemlerindeki düzeni takip etmeksizin, yılın herhangi bir zamanında tüy değiştirebilir. Tüy değiştirme zamanı ve sıklığı aynı zamanda kuşun yaşına, yaşadığı ortama, gün ışığının etkin olduğu süreye, mevsimsel değişikliklere ve üreme aktivitesine göre de değişiklik gösterir.

KALİTELİ PROTEİN ŞART

Tüy değiştirme döneminde eski tüyler dökülürken yerine yeni tüyler çıkar. Bu süreçte kuşların bazen daha halsiz olduğu ve bazı aktif davranışlarının azaldığı gözlenebilir. Bu dönemde kuşun gagasıyla kaşınıyormuş gibi, bu işleme katkıda bulunacak davranışlar göstermesi normal. Fakat bu kaşıma hareketi uzuyor ve dökülmeden sonra da devam ediyorsa, bir deri sorunu ya da dış parazitlerle ilgili bir mesele olup olmadığını anlamak için veteriner hekiminizden kuşunuzu muayene etmesini istemelisiniz.
Tüy değiştirme döneminde kuşların beslenmesi ve tüy oluşumu için gerekli besin maddelerini eksiksiz almaları oldukça önemli. Bu nedenle tüy üretimi için gerekli besin maddelerini içeren yüksek kalitede yem karışımları kullanmalısınız. Tüylerin yapısında bulunan proteinlere ve aminoaistlere ihtiyacı da artacağından kuşun tüy değiştirme döneminde kullandığınız yem karışımında kaliteli proteinler içeren tohum tanelerinin de bulunması faydalı.
Taze içme suyu kullanılması ve düzenli değiştirilmesi her zaman önemli olmakla birlikte, tüy değiştirme döneminde daha da dikkatle takip edilmeli. Unutmayın ki, tüy değiştirme dönemi kuş için başlı başına bir stres faktörü. Bu nedenle kuşun çevresel faktörlerden kaynaklanan gürültü, kötü bakım ve beslenme, gün ışığı alamama, uykusuz kalma gibi stres faktörlerinden daha dikkatli bir şekilde korunması oldukça önemli

PAKO PANO

* Bir buçuk aylık beş kardeş evde biberonla büyütüldü. Sağlıklılar, kuru mama ve tuvalet alışkanlıkları var. İç ve dış parazit aşıları yapıldı. Onları sahiplendirmek istiyoruz. (555) 986 97 30

* İki aylık, anne sütüyle büyümüş sağlıklı dört kediye yuva arıyoruz. Kum terbiyeleri ve kuru mama yeme alışkanlıkları var. (532) 514 92 55

* Evde bir köpek ve bir kedi olduğu için bakamadığım 10 aylık Labrador-Golden Retriever kırmasına yuva arıyorum. (532) 613 93 65

* Bir aylık kedi, süt anneyle büyüdü. Zamanı geldiğinde kısırlaştıracak sorumluluk sabihi aileler arıyoruz. (545) 774 75 49

* Bir buçuk aylık erkek ve dişi kediler. Evde büyütüldüler, ilk bakımları yapıldı. Tuvalet eğitimleri var, kuru mama yiyorlar. Onları sahiplenmek ister misiniz? (216) 384 51 65
Yazarın Tüm Yazıları