Kemeraltı sanatla buluşmalı

Kemeraltı, bir arayış içinde. Büyük bir ekonomik ve sosyal çöküşte olan bu çarşının kurtuluşu için ekonomik çözümler aranırken unutulan sanat faktörü bize yol gösterebilir.

Haberin Devamı

KEMERALTI’nın sanatla buluşabilecek ender tarihi mekanlardan biri olduğuna öteden beri inanırım. Günümüzde bu otantik çarşıyı içinde bulunuğu ekonomik ve sosyal çöküntü sürecinden kurtarmak için arayış içinde olanların çalışmalarını izliyorum. Yerel-ulusal ekonomik konsorsiyumların yatırımlarıyla çarşının eski prestijine kavuşacağına dair sunumlarını faydalı buluyorum, ancak işin sanat boyutu hep ihmal edildiği için tüm bu tür ütopyaları eksik olarak değerlendiriyorum.
Bu görüşümü Konak Belediyesi’nin düzenlediği ulusal çaptaki Kemeraltı Fotoğraf Yarışması’nda seçiçi kurul üyesi olarak yanyana geldiğimiz Kemeraltı Derneği Başkanı Hasan Ceylan dostumuza da söyledim. “Aman dostum, devlet (Hükümet), belediyeler ve dev finans çevreleri arasında bir üçgen kurup, çözümü burada arayın. Sakın ola ki, yerel politika hevesleri için bu çarşıyı defalarca şov amaçlı kullanmış, hiçbir çözüm üretemeyecek durumda olan sivil toplum kuruluşlarına fazla güvenmeyin” dedim. Beni haklı buldu. İşte yıllar önce Kemeraltı festivalleri düzenleyen ve sonra vazgeçen İzmir Ticaret Odası, danışma kurulları kurup Kemeraltı’nda boy gösteren kooperatifler, EXPO için Avrupa’da yüksek perdeden atıp tutup, sonra bu fırsat kaybolunca ortadan kaybolanlar, “Alman Üniversitesi’ni Alaçatı’da kuracağız” deyip sonra sesleri duyulmaz olanlar. Artık bunlara güvenmenin bir anlamı yok. Amaçlarının yerel politika düzleminde kişisel olduğunu çocuklar bile anladı.

Haberin Devamı

FOTOĞRAF YARIŞMASI

Konak Belediyesi’nin düzenlediği Kemeraltı Fotoğraf Yarışması’nda bin 116 yapıt elmizden defalarca aktı, geçti. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölüm Başkanı ve İFOD Başkanı Yrd. Doç. Dr. Beyhan Özdemir, EÜ İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Y.Doç.Dr.Şebnem Soygüder, Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Ceylan, ünlü fotoğraf sanatçımız, gururumuz Yusuf Tuvi ve Yaşar Aksoy’dan oluşan seçici kurul, binlerce kez fotoğrafları inceledikten sonra, 261 sanatçının bin 116 eserle katıldığı yarışmayı değerlendirdi.
Birincilik ödülünü Ümit Tayan, ikincilik ödülünü Bülent Suberk, üçüncülük ödülünü Kemal Özkılıç, mansiyonları Mehmet Yasa ve Egemen Ön, Kemeraltı Derneği ödülünü ise Zeki Yavuzak kazandı. 40 eser sergilenmeye değer bulundu. Bu arada Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TSSF)  temsilcisi Zafer Gazi Tunalı, tüm seçici kurul çalışmaları süresince titiz bir şekilde seçimleri denetledi.
Yarışmanın sergisi 10-17 Nisan’da Konak Belediyesi Basmane Semt Merkezi’nde gerçekleşecek. Ödül töreni ise 10 Nisan saat 18.00’de..
(Bilgi: Zeliha Koçoğlu – 0232. 262 99 84)

SANAT MERKEZİ

Haberin Devamı

Bu yarışma dolayısıyla bir kez daha fark ettim ki, ciddi sanat fizibilite çalışmaları sonucunda Kemeraltı’nın aynı zamanda bir sanat merkezi olabilme şansı tespit edilebilir. Tarihi çarşı dekoru içindeki cami, sinagog, han, kervansaray ve nice otantik mekanlara ek olarak nice kalıcı sanat etkinlikleri, butik galeriler, minik konser mekanları gerçekleşebilir. Çakaloğlu gibi köhne hanlar restore edilerek konser, müze veya galeri tarzında işlevlere açılabilir. Kemeraltı bir anda başka platformlara taşınabilir. Ama aynı anda ekonomik take-off (kalkış) sürecine paralel ilerlemek şartıyla..
Aman Kemeraltı’nı, minnacık siyasi yerel çıkarları için kullanmak isteyen cingözlere terk etmeyelim. Çözüm, sanat ütopyalarının ağır bastığı “Hükümet-Belediye-Finans ortaklıkları” üçgeni içindedir. Gerisi boş laf. Havanda su dövmektir.

Haberin Devamı

Meserret Kahvesi fotoğrafını görünce çok sevindim Yarışma jürisinde bir ara Kemeraltı Meserret Kahvesi’nde çekilmiş bir fotoğraf önümüze kondu. Bir “İzmir Tarih Gezisi” esnasında Meserret Kahvesi’nde mola vermiştik ve elimde megafon mekanın geçmişini anlatıyordum. Fotoğraf sanatçısı Nejat Gündüç, o esnada fotoğrafımızı çekmiş. Bu fotoğraf ödül alamadı ama sergilenmeye değer bulundu.

Çakaloğlu Hanı, sanat patlamasının merkezi olmalı..
Kemeraltı Fotoğraf Yarışması’nda Bülent Suberk’in çektiği siyah-beyaz Çakaloğlu Hanı fotoğrafı, ikincilik ödülünü kazandı. Bu nefis çalışmaya bakarken, bakımsız ve harap Çakaloğlu Hanı’nın, Kemeraltı sanat patlamasının merkezi olabileceğine inancım daha da arttı. Sanatçıyı kutluyorum.

Haberin Devamı

Seçiçi kurul saatlerce uğraştı.  Kemeraltı konulu ulusal fotoğraf yarışmasının Şebnem Soygüder, Beyhan Özdemir, Hasan Ceylan, Yaşar Aksoy ve Yusuf Tuvi’den oluşan seçici kurulu, yarışma sekreteri Gizem Hünler’in tam bir gün boyunca tek tek gösterdiği yüzlerce fotoğraf arasından ödülleri tespit ettiler. (Fotoğraf: Reha Alan)

30 yıl  öncesinden sanatçı  dostlar
İzmir Resim Heykel Müzesi Galerisi’nde, Dekan Prof. Dr. Mustafa Toprak’ın büyük desteği ile gerçekleşen Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Mezunları Derneği’nin (Befresim) sergisi, 12 Nisan’a kadar mutlaka izlenmeli. Bu bölümün mezunu, 30 yıl öncesinden sanatçı dostlarım, Befresim Başkanı Nevin Önen, Serpil Atagündüz, Zümrüt Özmen ve galeri müdürrü Faden Suzan Kudsioğlu’nu ve tüm sanatçıları kutluyorum. Sergi kataloğu nefis.

Haberin Devamı

Başarılı kültür müdürümüz Yerel yönetim kültür müdürlerinin hepsi başarılıdır. Konak Belediyesi Kültür Müdürü Ayla Sert, Kemeraltı Fotoğraf Yarışması’nda da izlediğimiz gibi tıkır tıkır çalışan kültür faaliyetlerinin organizatörü olarak her türlü övgüye layık. (Fotoğraf:Yaşar Aksoy)

Yazarın Tüm Yazıları