Zeytinyağına olan tutkum

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağına olan tutkum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2005 00:00

Psikologlar benim zeytinyağına olan tutkumu bilseler eminim bunu bir sendrom, bir takıntı olarak değerlendirirler.Hiç zeytin ağacının olmadığı uzak Anadolu topraklarında yetişmiş olmama, neredeyse otuzlu yaşlarıma kadar sızma zeytinyağıyla tanışmamış olmama rağmen ben bir zeytinyağı tutkunuyum. Sanmayın ki, zeytinyağını alırken tek yaptığım şey zeytinyağının şişesine bakmaktır. Zeytinyağını içerek tadarım. Ağzıma aldığım bir yudum zeytinyağında bulunan meyve ve çiçek kokularını algılar, içindeki asit oranını da anlarım. Gourmeks 2005 yemek fuarında Fortuna firmasının ürettiği turunç aromalı zeytinyağı beni çok etkiledi. Nazan Gürgüç Hanımın özel bir teknikle ürettiği bu zeytinyağı sanki tabiatın tüm lezzetlerinin uyumla buluştuğu bir hediye gibiydi. Yoksa siz hala zeytinyağı mucizesini keşfedemediniz mi?Yumurtalı pancarotu kavurması6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 kg pancarotu 2 adet orta boy kuru soğan6 yemek kaşığı sıvıyağ1 tatlı kaşığı tuz, karabiber 6 adet yumurtaPancarotunu ıspanak gibi yıkayıp ayıkladıktan sonra iri iri doğrayarak, kaynayan suda 3-4 dakika haşlayın ve süzün.Yemeklik incecik doğradığınız soğanları sıvıyağ koyduğunuz orta boy bir tavada, iyice sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine pancarotunu ekleyip biraz da tuz serpiştirerek 4-5 dakika daha kavurun. Kavurduğunuz pancarotunu isterseniz büyük bir tavaya, isterseniz küçük, tek kişilik tavalara aktarın. Ortalarında yumurtalar için yer açıp yumurtaları kırdıktan sonra, kısık ateşte pişirerek ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine kırmızı pul biber de serpiştirebilirsiniz. Hindistan cevizli ak kurabiye6 kişilikHazırlama süresi 50 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi150 gr margarin (oda sıcaklığında beklemiş) 1 su bardağı pudra şekeri2 adet yumurtanın sarısı 1 paket kabartma tozu3,5 su bardağı unÜzeri için2 adet yumurtanın akı1 çay bardağı hindistan ceviziDerin bir yuğurma kabında; oda sıcaklığında yumuşamış margarini, pudra şekeri ve yumurta sarılarını mikserle 2-3 dakika,. krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Üzerine kabartma tozunu ve unu da azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru 30 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın, Yuvarlakları, önce hafifçe çırpılmış yumurta akına, sonra da hindistancevizine iyice bulayıp yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında; üzerleri iyice pembeleşinceye kadar pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!