Yüz cerrahisi sınır tanımıyor

Güncelleme Tarihi:

Yüz cerrahisi sınır tanımıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Doğuştan gelen yüz deformasyonları, estetik ameliyatlarla yüzde 95'e varan oranda düzeltilebiliyor.

Estetik ve kraniofasial cerrahlar, testere, çekiç, keski gibi aletler kullanarak kemikleri yeniden şekillendiriyor. Erkek yüzü bile inceltilip, kadın yüzü haline getirilebiliyor. Estetik ve Kraniofasial Cerrah Dr. Muzaffer Çelik, kemiği yeniden şekillendirmenin sanıldığı kadar güç olmadığını belirterek doğuştan gelen deformalitelerin yüzde 95'lere varan oranlarda düzeltilebildiğini söyledi.

Yüzde estetik ya da işlevsel bozukluklar olabileceğini vurgulayan Dr. Çelik doğuştan gelen bazı deformasyonların gözün birbirinden 5-7 santimetre uzak olması, çukur alın, yüzün büyüyümemesi, alt çenenin olmaması gibi ciddi boyutlarda olabildiğini belirtti. Dr. Çelik, ‘‘Bunlar ameliyatla büyük oranda düzeltilebiliyor, sadece hafif belirtiler kalıyor’’ dedi. Kaza sonucu meydana gelen sorunların ihmal nedeniyle kalıcı hale geldiğini belirtti: ‘‘Kazalardan sonra çift görme, alın çöküklüğü, burnun parçalanması gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bunlarda plastik cerrahinin çok önemi var. Hem acil, hem de onarım bakımından’’ dedi.

Dr. Çelik'in verdiği bilgilere göre, doğuştan gelen yüz deformasyonları, dudak, damar yarıklarının büyük bölümü genetik kökenli. Ayrıca anne ve babanın alkol, sigara kullanımı, radyasyona maruz kalmalarıda bebeklerde bu tür sorunlara yol açıyor.

Adım adım ameliyat

Kafatasındaki şekil bozukluklarının, beynin büyümesini engellememesi için, bir yaşından önce düzeltilmesi gerektiğini belirten Dr. Çelik ’’Yüz ve çeneye yapılan düzeltmeler, bazen tek, bazen de üç aylık aralarla yapılan birden fazla ameliyatla yapılıyor’’ dedi.

Vücuttaki birçok kemiği bu tür ameliyatlarda malzeme olarak kullandıklarını söyleyen Dr. Çelik örnek olarak burun ameliyatını anlattı: ‘‘Kazada burnunu kaybeden kişinin kalça veya kafatasından alınan kemikler ön kolda, iki damarın arter ve venin üzerine beslediği alana yerleştiriliyor. Burada beslenen kemik üç hafta sonra damarlarla alınıp buruna yerleştiriliyor. Bu ara işlemle yeni damar oluşumu sağlanan kemiğin nakledildiği yerde yaşayabildiğini saptadık.’’

Silikondan kaçınılıyor

Estetik operasyonlarda kemiğin yanısıra diğer dokuların da nakledildiğini anlatan Dr. Çelik, silikon kullanmaktan kaçındıklarını açıkladı: ‘‘Silikon burunda kemiği eritiyor. Çenede, yanakta 10 - 15 yılda altındaki kemiği eritiyor. Bu nedenle hastanın kendi dokusundan yararlanıyoruz. Örneğin memeyi sırttan ve karından alınan dokuyla yapıyoruz. Şimdilik istediğimiz kalitede değil. İlerde meme, karında meme şeklinde hazırlanacak. Damarlı olacak. Kulak, parmak bile bu yöntemle elde edilecek’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!