Yunus Emre’nin ikinci New York seferi olaylı geçti

Güncelleme Tarihi:

Yunus Emre’nin ikinci New York seferi olaylı geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 00:42

Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu, Amerika prömiyerinden 54 yıl sonra New York’ta ikinci kez seslendirildi.

Haberin Devamı

Türksoy Senfoni Orkestrası ve Jonathan Griffith Solistleri’nin pazartesi akşamı Lincoln Center’da verdiği konseri biletli dinleyicilerin yanı sıra BM’deki diplomatik misyon temsilcileri izledi. 1958 Kasım’ında, Birleşmiş Milletler’in kuruluş yıldönümü vesilesiyle Leopold Stokowski yönetiminde seslendirilen oratoryo Kıbrıs görüşmelerinin seyrini değiştirmişti. İkinci seslendirmede ise solistler asansörde mahsur kaldı ve konser geç başladı.

Türkiye’nin uluslararası ilişkilerine sanatın olumlu katkı yapabileceğini gösteren ilk örneklerden biriydi Yunus Emre Oratoryosu. Saygun’un Anadolu hümanizmi ve İslam anlayışını yansıttığı eseri, 1958’de Birleşmiş Milletler’in kuruluş yıldönümü töreni için özel konser düzenlemeyi planlayan 13’üncü Genel Kurul Başkanı Charles M. Malik’e, Türkiye Daimi Temsilcisi Seyfullah Esin tarafından önerilmişti. Efsanevi orkestra şefi Leopold Stokowski’nin Symphony of Air Orkestrası’yla BM’de verdiği konseri diplomatik misyon şefleri izlemiş, konser geniş yankı uyandırmıştı. Eser bir ay sonra besteci yönetiminde başkent
Washington’da da seslendirilmişti.

Kıbrıs görüşmelerinin sürdüğü dönemde seslendirilen eser Türkiye’nin prestijini artırmış, lehte kararlar çıkmasını sağlamıştı. Daha sonra Seyfullah Esin, Adnan Saygun’a bu konudaki çabasından dolayı teşekkür etmişti.

Rengim Gökmen yönetti

Tarihi konser 54 yıl sonra Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) ile Vokaliz’in ortak projesiyle pazartesi akşamı New York’ta tekrarlandı. New York Filarmoni Orkestrası’nın daimi salonu Lincoln Center Avery Fisher Hall’da, TÜRKSOY Senfoni Orkestrası’nı Adnan Saygun’un öğrencisi Rengim Gökmen yönetti. 59 kişilik orkestrada Eskişehir, Cumhurbaşkanlığı, Anadolu Üniversitesi senfoni, TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası ile altı Türki cumhuriyet, ayrıca Başkırdistan ve Tataristan’dan müzikçiler yer aldı. Dört Türk soliste 86 kişilik Jonathan Griffith Korosu katıldı. 55 dakikalık eserin icrası tamamlandığında izleyiciler sahnedeki müzikçileri ayakta alkışladı.

Haberin Devamı

Solistler asansörde mahsur kaldı

Haberin Devamı

2700 kişilik salonun büyük bölümü biletli izleyicilerle dolarken, üç solistin asansörde mahsur kalması nedeniyle konser 20 dakika geç başladı. Uyarı tabelası konmayan arızalı asansörde mahsur kalan soprano Esin Talınlı, mezzo soprano Ferda Yetişer ve bas Tuncay Kurtoğlu’nu sahne görevlileri ve dördüncü solist Şenol Talınlı kurtardı. İkinci sürpriz ise konser sırasında yaşandı. Jonathan Griffith Korosu’ndan bir soprano sahnede bayıldı. Konsere kısa süre ara verilip, bayılan kadın korist güvenlik görevlilerince sahneden çıkarıldı. Hastaneye kaldırılan koristin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!