Yumurta dokusu nakliyle doğum

Güncelleme Tarihi:

Yumurta dokusu nakliyle doğum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2004 01:46

Dünyada ilk kez kemoterapi yüzünden kısır kalan bir kadın, yumurta dokusu nakliyle doğal yoldan hamile kalıp anne oldu. Yeni yöntemle binlerce kadına umut doğdu.

Kemoterapiyle kanseri yendikten sonra kısır kaldığı için çocuk sahibi olamayan binlerce kadına yeni umut doğdu. Belçikalı bir grup doktor, Türk hekim Dr. Kutluk Oktay’ın geliştirdiği yöntemle, kanseri yenen bir kadına yumurta dokusu nakli yaparak dünyadaki ilk doğumu gerçekleştirdi. Bu yöntem, menopoz sonrası annelik olanağı da sağlayacak.

BELÇİKALI doktorlar, dünyada ilk kez kemoterapi yüzünden kısır kalan bir kadının yumurta dokusu nakliyle doğal yollardan hamile kalıp anne olmasını sağladılar. Tıpta devrim niteliğindeki uygulama sayesinde 32 yaşındaki Belçikalı Quarda Touirat, önceki gün bir kız çocuğu dünyaya getirdi. 3.72 kg ağırlığındaki bebeğe ‘Tamara’ adı verildi.

Tıp dergisi The Lancet’ın duyurduğu habere göre Belçika’nın Louvain kentinde Katolik Üniversitesi Hastanesi’nden Dr. Jaques Donnez öncülüğündeki ekip, lenfoma kanseri olan Quarda Touirat’nın kemoterapi ve ışın tedavisi öncesinde yumurta dokusunu alarak dondurdu. Bu işlem 1997 yılında yapıldı. Quarda Touirat’nın kanseri yenmesinden sonra dondurulan yumurta dokusu, kadına nakledildi ve genç kadın doğal yollardan hamile kaldı.

Çalışmalarını ABD’nin New York kentindeki Cornell Üniversitesi’nde sürdüren Türk hekim Dr. Kutluk Oktay’ın geliştirdiği bu yöntem bugüne kadar sadece maymunlarda başarılı olmuştu. Belçika’daki deneyle birlikte ilk kez bir kadın bu yöntemle bebek dünyaya getirmiş oldu.

Belçikalı doktorları kutlayan Dr. Kutluk Oktay, bu başarı karşısında ihtiyatlı olmak gerektiğini belirterek, ‘Bebek, nakledilen dokudan değil de, annedeki mevcut yumurtalardan doğmuş olabilir’ dedi.

TÜRKİYE’DE DE DONDURULUYOR

Türkiye’de de yumurtalık dokusu dondurulmaya başlandı. Ancak henüz hiç doku transferi yapılmadı. Dr. Güvenç Karlıkaya, Memorial Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde erken menopozu önlemeye yönelik ‘yumurtalık dokusu dondurma’ya başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!