Yumrulara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Yumrulara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vücudumuzda birdenbire ortaya çıkan yumrular, şişlikler, haklı olarak gözümüzü korkutuyor. O küçücük kabarıklıkların kötü bir haberci olduğunu düşünmekten kendimizi alamıyoruz. Oysa yumruların hepsinin zararlı ve tehlikeli olduklarına inanmak yanlış.

Hemen karamsarlığa kapılmak hiç doğru değil, ama vücudumuzdaki yumrularla da ilgilenmeliyiz. Böyle bir durumla karşılaşınca, ilk fırsatta bir doktora başvurmalıyız. Vücudumuzun hangi noktalarında ne tür yumrular oluşabileceğini sıralayalım:

BAŞ :

Baştaki yumrular, genellikle aşırı miktarda yağ nedeniyle oluşmuş zararsız kitlelerdir. Saçlarınızı yaparken onları zedelemeniz mümkündür. Yumruların açılıp mikrop kapmaları olasılığını aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu yumrular lokal anesteziyle kolayca alınır.

DERİ:

Deri üzerindeki yumruların çoğu, saç köklerinin birleşmelerinden oluşur. Eğer bunların içleri su dolmaya başlarsa tıbbi müdahale gerekebilir. Ayrıca küçük yağ birikintileri de yumru oluşturabilir. Bunlar zararsızdır. Fakat benlerde ve kabarcıklarda bir şekil ve renk değişikliği söz konusu olursa hemen doktora başvurulmalı.

BOYUN:

Boyunda gırtlak altındaki yumrular, tiroid sorunlarının habercisidir. İlaç tedavisiyle bu yumrular yok edilebilir. Fakat bunlar bir tümör habercisi de olabilirler. Boyundaki yumrular için hiç vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalı.

GÖBEK:

Çekildiği zaman kaybolan yumrular fıtık olabilir. Erken doğan bebeklerde ve altmış yaşını geçmiş olan kişilerde daha sık görülür. Ağır yük kaldırmak, vücudu fazla zorlamak, fıtık nedenleri arasında yer alır. Çocuklarda fıtık genellikle kendiliğinden geçebilir, ama yetişkinler için cerrahi müdahale şart olabilir.

MEME :

Memede bir yumrunun varlığını hissetmek, her kadının korkulu rüyasıdır. Fakat memelerde sık sık yumrular oluşabilir. Meme yumrularının sadece yüzde 10’unun kanserli çıkar. Fakat memelerde yumru hissedilir hissedilmez doktora başvurulmalı. Meme kanseri, erken teşhis edildiği takdirde tedaviye cevap verebiliyor. Bu nedenle memelerdeki yumruların önemsenmesi gerekir. Fibrodenoma adı verilen ağrısız ve zararsız yumrular vardır. Daha çok 20-40 yaşlarındaki kadınlarda görülür. Kanserle ilgisi olmamasına karşın bu yumruların alınması istenir. Bir de zararsız kistler vardır. 30-50 yaş gruplarındaki kadınlarda çok görülür.

KOLTUK ALTI :

Koltuk altındaki şişkinlikler, meme kanserinin habercisi olabilir. Mastektomi yaptırtan kadınlar , bazen koltuk altındaki lenf bezlerini de aldırmaları tavsiye edilir. Koltuk altında yumru, iyi bir işaret değildir.

KASIKLAR:

Bir sinek ısırması bile kasıklarda geçici bir süre için şişkinlik oluşturabilir. Eğer kasıklardaki yumrular, birkaç gün içinde kaybolmazsa, doktora başvurulmalı. Fıtık ve varis gibi sorunlar da ortaya çıkmış olabilir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!