YönetmenliÄŸe baÅŸlayabilirim

Güncelleme Tarihi:

Yönetmenliğe başlayabilirim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2006 00:00

Hayatımın Kadınısın filmi henüz vizyondan kalkmadan yeni filmi Suna'nın çekimlerini Akçay'da tamamlayan Türkan Şoray, Bursa 1. İpekyol Film Festivali'nin açılış gecesinde Kelebek'e konuştu. Yeşilçam'da bir dönem Dönüş, Azap, Bodrum Hakimi ve Yılanı Öldürseler filmlerinde yönetmenliği üstlenen Türk Sineması'nın Sultanı, "Doğru zaman ve doğru yerde tekrar yönetmenliğe başlayabilirim" dedi.

Haberin Devamı

 Yönetmenliğe başlayabilirim

Hayatımın Kadınısın filmi henüz vizyondan kalkmadan yeni filmi Suna’nın çekimlerini tamamlayan Türkan Åžoray, Bursa 1. Ä°pekyol Film Festivali’nin açılış gecesinde Kelebek’e konuÅŸtu. YeÅŸilçam’da bir dönem Dönüş, Azap, Bodrum Hakimi ve Yılanı Öldürseler filmlerinin yönetmenliÄŸini üstlenen Türk Sineması’nın Sultanı, "DoÄŸru zaman ve doÄŸru yerde tekrar yönetmenliÄŸe baÅŸlayabilirim" dedi.Â

Türkan Hanım, Hayatımın Kadınısın daha vizyondayken yeni filminiz Suna’yı bitirdiniz. Hayırlı olsun. Suna’nın yönetmeni Engin Ayça ve oyuncusu Gülsen Tuncer ile daha önceden birlikte çalışmıştınız değil mi?

- Evet, 1990 yılında Engin Bey’in Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu filminde Gülsen Tuncer ile birlikte rol almıştım. Benim için ilginç ve güzel bir çalışmaydı. O filmle 8. Bastia Akdeniz Sinemaları Festivali’nde En iyi Kadın Oyuncu

/images/100/0x0/55ea9ab6f018fbb8f88ad887
ödülünü kazanmıştım. Film o yıl Altın Portakal’da üçüncü olmuştu. Yine aynı filmde Gülsen, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü almıştı. Ne mutlu ki, yıllar sonra yine bir aradayız.

Haberin Devamı

Biraz Suna filmindeki rolünüzden bahseder misiniz?

- Filmde, Edremit’te yaşayan, eczacılık yapan, evli bir kadın olan Suna’yı oynuyorum. Suna, psikolojik yönü ağır, duygusal ve herkesin içindeki aşk yarasını tazeleyecek bir film. 1980 döneminde ayrılıkla sonuçlanan buruk bir aşkın iki kahramanının 30 yıl sonra Akçay’da tekrar bir araya gelmeleriyle gelişen olayları konu alıyor.

Suna karakterine nasıl hazırlandınız?

- Suna karakterini oluştururken birçok detaya önem vermek zorunda kaldık. Çünkü Suna eczacı bir kadın. Beyaz önlüğü, yaka cebindeki kalemi, toplu saçlarıyla tam bir eczacı kadına büründüm. Oynadığınız karakterle izleyicinin özdeşleşmesi gerekiyor. Bunca yıllık deneyimimle Suna’ya gerçekçi bir kimlik kazandırdığıma inanıyorum.

Ayrıntıya verdiğiniz önemden bahsederken Ömer Kavur’un Körebe filmindeki kilolu halinizle İstanbul’da yağmur altında oynadığınız etkileyici sahneler aklıma geldi.

Haberin Devamı

- Evet, kızım Yağmur’un doğumundan sonra oynamıştım o filmde. Biraz kiloluydum. Annelik duygularım filmin her karesine işlemişti. Körebe’de de canlandırdığım karaktere birçok ayrıntı yüklemek zorundaydım. Ömer Kavur, çok güzel bir işe imza atmıştı.

Türkan Hanım yönetmenlik yapmanızı o kadar çok kişi istiyor ki, artık bir film çekmeniz gerekiyor sanırım...

- Sinema çevresinden böyle bir isteğin gelmesi beni çok gururlandırıyor. Yönetmenliği daha önce denemiştim. Oyunculuktan çok farklı bir olay. Çok yorucu ve yıpratıcı bir meslek. Ama aynı zamanda çok zevkli. Doğru zamanda, doğru yerde tekrar yönetmenliğe başlayabilirim.

/images/100/0x0/55ea9ab6f018fbb8f88ad889
Hem bir oyuncu hem de bir yönetmen gözüyle baktığınızda sizi bir filmde en çok ne etkiler?

Haberin Devamı

- Beni öncelikle senaryo etkiler. Senaryo bir filmin temelidir. EÄŸer bir oyuncu, anlatılan öyküyü ve canlandıracağı karakteri içinde hissetmezse o filmden hayır gelmez. ÖrneÄŸin ben, bir filmin daha ilk karesinde finalin nasıl yaÅŸanacağını hissederim. Bir filmde oynamam için önce canlandıracağım rol için yüreÄŸimin çarpması gerekiyor. Suna filminde de bu duyguyu hissetim. Umarım izleyiciler de benimle aynı duyguyu paylaşır.Â

Filmde, iki şarkı söylediniz değil mi?

- Evet, Gülsen ile birlikte Çökertme ve YiÄŸidim Aslanım Burada Yatıyor ÅŸarkılarını söyledik. Bu iki özgün ÅŸarkının duygu yoÄŸunluÄŸu açısından filme çok büyük katkısı olduÄŸunu düşünüyorum.Â

Haberin Devamı

Az önce kızınız Yağmur ile telefonda konuştunuz. Yağmur şu anda nerede?

- Amerika’da medya, sinema ve televizyon üzerine master yapıyor. Bir ödev yetiştirmesi gerektiği için gerilmiş, beni aradı. Beni en çok keyiflendiren Yağmur’un okuldan eve döndüğünde gün boyunca neler yaşadığını sanki bir günlük tutarcasına anlatması. Kızım aldığı eğitimle çok iyi yerlere gelecek.

Ben sana hep hayrandım

Almira Otel’deki Yeşilçam’a dair koyu sohbette söz döndü dolaştı Selvi Boylum Al Yazmalım’a geldi ve Ahmet Mekin, bu unutulmaz filmde başrolü paylaştığı Türkan Şoray’ya dönüp şu samimi itirafta bulundu: "Senin benim için önemin hep bambaşka oldu. Ben sana hep hayrandım".

Haberin Devamı

Sultan’ın asistanı bile olurum

Bursa 1. Ä°pekyol Film Festivali’nin açılış gecesinde Türkan Åžoray, Kadir Ä°nanır ve Ahmet Mekin’in baÅŸrollerini paylaÅŸtıkları, Atıf Yılmaz’ın yönettiÄŸi Selvi Boylum Al Yazmalım filminin gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından Türkan Åžoray, Ahmet Mekin, Aytaç Arman, ÇaÄŸan Irmak gibi Türk Sineması’nın önemli isimleri Almira Otel’in lobisinde toplanıp YeÅŸilçam’a dair sohbete daldılar. Sohbetin koyulaÅŸtığı bir ara ÇaÄŸan Irmak, Mine ve Selvi Boylum Al Yazmalım filmlerinden replikler söyleyerek Türk Sineması’nın Sultanı’na duygusal anlar yaÅŸattı. Irmak daha sonra, Türkan Åžoray’a "En beÄŸendiÄŸiniz filminiz hangisi?" sorusunu yöneltti. Sultan da; "Seni Seviyorum filminin benim için anlamı çok büyük" yanıtını verdi. Åžoray’ın bir film yönetmesini dört gözle beklediÄŸini belirten Irmak, "Ben kendisine öyle hayranım ki, onun çekeceÄŸi filmde her türlü yardımı göstermeye hazırım. Onun asistanı bile olmak benim için büyük bir gurur" dedi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!