Yıldız tasarımcılardan ziyade yıldız ekiplerin peşindeyim

Güncelleme Tarihi:

Yıldız tasarımcılardan ziyade yıldız ekiplerin peşindeyim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2012 00:00

Mimarlık, grafik, resim, seramik gibi farklı tasarım disiplinlerden 12 tasarımcının hazırladığı Studio Kaprol koleksiyonunu oluşumun mentoru Arzu Kaprol’le konuştuk

Haberin Devamı

Studio Kaprol fikri nasıl ortaya çıktı?
- Paris Moda Haftası resmi programında Arzu Kaprol markasıyla defile yapmaya başladıktan sonra, İstanbul Moda Haftası için de genç tasarımcıları ve farklı tasarım disiplinlerini içine alacak bir tasarım platformu yarattık. Bir içecek firmasıyla yapılan lisans anlaşması çerçevesinde, Ağustos 2011 IFW’de dört tasarımcıyla başlayan projede, bu yıl mayısta İstanbul Teknik, Marmara ve Mimar Sinan üniversiteleri tasarım bölümlerindeki workshop’lara başvuran öğrenciler arasından portfolyolarına göre bir seçim yaptık. En son sergilenen ilkbahar-yaz 2013 Studio Kaprol by Coca-Cola koleksiyonunda farklı displinlerden 14 tasarımcı görev aldı.
Bu projede hangi tasarım disiplinleri var?
- Mimarlık, grafik, resim, endüstri tasarımı, seramik, müzik, video art, aksesuar tasarımı, tekstil ve moda tasarımıyla ses tasarımı bu projenin çok önemli bileşenlerini oluşturdu.
Aslında böyle bir oluşuma alışık değiliz. Siz farklı tasarımcıları ön plana çıkarıyorsunuz. Tasarımcı egonuz buna ne diyor?
- Doğrusu yıldız tasarımcıdan ziyade yıldız tasarım ekipleri yaratmanın peşindeyim. Ekip olmayı başaran tasarımcılarla çalışmayı tercih ediyorum. Ben de projenin mentoru olarak grubun önemli bir tasarımcısıyım. Yönlendirme, yönetme ve bütünleştirme görevi benim.
Nasıl bir çalışma ortamınız var?
- Haftada bir veya iki kez bütün ekip buluşuyoruz. Bu kadar geniş bir ekip olmanın çok fazla avantajı var: Bir kere toplantılar çok dinamik ve eğlenceli geçiyor. Herkesin tasarım ve fikirlerini sunmasının ardından bu fikirlere her tasarımcı kendi yaklaşımı ve tasarım disiplininden edindiği tecrübelerle yaklaşıyor.

Haberin Devamı

KOLEKSİYONDA NELER VAR?

Studio Kaprol, Pride and Glory of the Rebellion (Başına Buyrukluğun Gururuna Methiye) adını verdiği 2013 ilkbahar/yaz koleksiyonuyla kuralları bazen görmezden gelmenin tarifsiz hissini anlatıyor. Neye veya hangi sonuca ulaşmak istediğini bilen siluetlerden oluşan koleksiyonda beyaz, taş ve bej tonlarının yanı sıra lacivert tonlar da ön planda. Yıkamalı kumaşlar, neon detaylarla birleşirken, organize kumaşlar üzerine uygulanan baskı detayları koleksiyona farklı bir yorum getiriyor. Türkiye genelindeki sekiz Vakkorama mağazası bu koleksiyonu satıyor. Önümüzdeki sezon yurtdışında da önemli noktalarda satılacak.

Haberin Devamı

İŞTE STUDIO KAPROL EKİBİ

* Emre Yazıcı: Koleksiyon için pleksiglası kullanarak çanta, yaka, kolye, bileklik ve kemer tasarladım. Tasarım anlayışım kurgunun ve işlevselliğin güçlülüğü üzerine.
* Ercan Tenekecioğlu: Katıldığım sanat etkinliklerinden ödüller aldım. Koleksiyon için desen tasarımları yaptım. Aynı zamanda bir şapka tasarımım var.
* Zeynep Erdem: Grafik ve video tasarımcısıyım. Koleksiyon için davetiye tasarımı yaptım.
* Yalçın Birol: Studio Kaprol projesini bir tasarım yolculuğu olarak özetleyebilirim. Ben de bu yolculuk hikayesini bir film gibi kurguluyorum, onu müzikle birlikte podyuma taşıyorum. Defile öncesi davetliler izliyor.
* Cansu Özsoy: New York’ta Fashion Institute of Technology’de hazırladığım Senior Collection projesiyle defileye seçildim. Studio Kaprol by Coke Design için kadın koleksiyonu hazırlıyorum. Tasarım anlayışım şeffaf-duru, kırılgan ama güçlü.
* Merve Uçar: Bu yılki İTKİB Koza Genç Tasarımcılar yarışmasında 10 finalistten biriydim. Studio Kaprol için kadın koleksiyonu hazırlıyorum. Tasarım anlayışımı üç kelime anlatır: Minimalist, deneysel ve yenilikçi.
* Hazal Özdemir: Resim alanında ödülüm var. Koleksiyon için desenler ve aksesuvarlar tasarladım. Kağıtta yaptığımız tasarımların somuta dönüşme hali beni çok heyecanlandırıyor.
* Tolga Turan: İki sezondur Studio Kaprol’ün erkek koleksiyonlarını hazırlıyorum. Ayrıca yedi yıldır Mudo fts 64 markasının erkek koleksiyon yöneticisiyim. Tasarım anlayışımı; ‘az bazen çok daha yeterli’ ve ‘asla eğlenmeyi unutma’ ilkeleri özetliyor.
* Burak Ayazoğlu: Koleksiyon için aksesuvarlar tasarladım. Tasarım anlayışımı üç kelimeyle anlatacak olursak, mekanik, sert ve saf.
* Nevruz Akdağ: Ayakkabı ve aksesuvar tasarımları yaptım. Keskin, sert, net bir tavra sahip tasarımlar yapmaya özen gösterdim.
* Halit Ekici: Aksesuvar tasarladım. İnsanların kullanacağı farklı ve yeni ürünleri tasarlamayı, bunu kendime özgü bir dille anlatmayı seviyorum.
* Ahmet Baytar: Studio Kaprol için kadın ve erkek ayakkabıları tasarladım. Ayakkabılarım doğa ve kullanıcısıyla uyumlu.

Haberin Devamı

Yıldız tasarımcılardan ziyade yıldız ekiplerin peşindeyim

(Soldan sağa: Hazal Özdemir, Cansu Özsoy, Yalçın Birol, Zeynep Erdem, Arzu Kaprol, Emre Yazıcı, Tolga Turan, Merve Uçar, Ercan Tenekecioğlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!