Yılbaşı fotoğrafı çekme ipuçları

Güncelleme Tarihi:

Yılbaşı fotoğrafı çekme ipuçları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2006 00:00

Yeni yıl her yerin ışıl ışıl olduğu, umut ve beklentilerimizin doruğa çıktığı, bir yılı geride bırakmanın hüznüyle yepyeni bir yılı karşılamanın coşkusunu birlikte yaşadığımız, en sihirli anlardan biri. İşte yılın bu güzel zamanında, sizlere daha başarılı ve güzel görünen pozlar çekmeniz için yardımcı olacak biraz bilgi ve birkaç ipucu.

Her kare bir hikaye

Yaratıcı olun, aklınızda en güzel kareleri tasarlayın. Çekim yapacağınız alanı iyi tanıyın, ortalık kalabalıklaşmadan ön hazırlıklarınızı yapın. Işık kaynağını ve cinsini inceleyin, gerekirse beyaz ayarını buna göre ayarlayın. Farklı ortam atmosferi elde etmek için değişik beyaz ayarlarını deneyin. Hangi açıdan çekerseniz daha iyi sonuçlar alacağınızı düşünün. Arka planın sade olduğu ve iyi sonuç verecek yerleri belirleyin. Çekim anında ailenizi ve sevdiklerinizi bu planlara göre yerleştirin.

Yönetmen gibi davranmaktan çekinmeyin, çekim anında sevdiklerinizi yönlendirin. Kalabalık pozlarda mutlaka bir ya da birkaç kişi kötü çıkabileceğinden, aynı kare için birkaç poz çekin.

Artistik pozlar çekmeye vakit ayırın. Herkes gelmeden, karmaşa doğmadan etrafı ve süsleri çekin. Makro çekimlerinizi bu esnada yapmanız sizin için en rahatı olacaktır. Çevrenize bir fotoğrafçı gözüyle bakın, yakalayacağınız bir çok ayrıntı bulacaksınız.

Pillerinizi, hafıza kartlarınızı, üç ayak ve diğer ekipmanlarınızı önceden hazırlayın. Gerekirse bir liste yapın.

Flaşınızın menziline göre çekim uzaklığını ayarlayın, aşırı patlamış ve karanlık sonuçları hesaplayın. Kırmızı göz oluşmaması için flaş ayarınızı önceden bu moda getirin. Ancak zorunlu olmadıkça flaş kullanmayın. Çekim yapacağınız zaman, ortamın mümkün olduğunca aydınlanmış olmasına dikkat edin. Az ışık ortamlarında oluşabilecek bulanık ve titrek sonuçları önlemek için üç ayak kullanın. Bu ekipmana sahip değilseniz makinenizi sabitleyeceğiniz uygun yükseklikte bir destek ayarlayın. Otomatik zamanlayıcıyı kullanarak hem ellerinizin sebep olacağı titremeyi en aza indirebilir, hem kendinizi de kareye dahil edebilirsiniz. ISO değerini yükselterek de az ışıkta daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Ancak bu görüntünüzde daha çok gürültü (gren) oluşmasına da neden olacaktır. Bu konuda her makine ve modelin sonuçları farklılık gösterebileceğinden mutlaka öncesinde denemeler yapın. Unutmayın ki makinenizin ekranındaki görüntü, bilgisayarınızda veya bastırdığınızda çok daha farklı olabilecektir. Varsa makinenizin görüntü sabitleme özelliğini aktif hale getirin.

coŞkuyu kaçIrmayIn

Alışveriş merkezlerini, mağazaları, caddeleri, evleri süsleyen ışıkları çekmeyi unutmayın. Işıkların güzelliğini daha iyi görüntüleyebilmek için yine mecbur kalmadıkça flaş kullanmayın. Yetersiz ışık durumlarında, yukarıda saydığım az ışık ortamı ipuçlarını kullanmayı unutmayın.

Dışarıda çekeceğiniz anlar için karanlığı beklemeyin. Unutmayın ki alacakaranlıkta çekeceğiniz görüntüler size inanılmaz ışık ortamları sunacaktır. İyi bir pozlamayla elde edeceğiniz sonuçlar, size hem olağanüstü bir gökyüzü rengi, hem de patlamamış, doğal ve pırıl pırıl yılbaşı ışıklarının ihtişamını sağlayacaktır.

Yavaş senkronizasyon flaş modunu seçerek hem arka plandaki ışıl ışıl şehir manzarasını, hem ön plandaki sevdiklerinizi net bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Tüm bunlardan sonra sizlere söyleyebileceğim tek bir şey kalıyor: Sağlıklı ve mutlu yıllar!
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!