Yeterince su içmiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Yeterince su içmiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Vücudumuzun yüzde 75’inin su olduğunu bilmemize rağmen hala ihtiyacımız olan suyu içmiyoruz. Oysa vücudun yeterli miktarda su alamaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Gallup Enstitüsü’nün yaptığı son araştırmaya göre, her 10 kişiden 6'sı günde dört bardaktan daha az su içiyor. Bu da her gün içilmesi gereken su miktarının ancak yarısı.

Bazı insanlar enstitünün yaptırdığı bu araştırmanın maden suyu üreten firmaların baskısıyla yaptırıldığını ve reklam amaçlı olduğunu ileri sürdüler. Ancak vücudun yeterli miktarda su almaması, ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Kabızlık, başağrıları, uyuşukluk gibi sorunlar yeterince su içmemenin birer sonucu. Ortalama olarak bir kişi serin bir günde dinlenirken 1.6 litre su kaybeder. Su kaybının üçte biri deriden buharlaşma yoluyla gerçekleşir. Üçte birine ise ciğerler neden olur. Geri kalan su ise idrar yoluyla vücuttan atılır. Sıcak bir günde su kaybı çok daha fazla olur. Uzmanları vücut ağırlığının yüzde 2’si kadar su kaybının normal sayılabileceğini ileri sürüyorlar. Eğer kaybedilen su geri alınmazsa, böbreklerin zararlı maddeleri süzme yeteneği azalır.

Susamayı beklemeyin

Ne zaman su içmeniz gerektiğine karar vermek için susamayı beklememelisiniz. İnsanlar yaşlandıkça eskiye oranla daha az susamaya başlarlar. Ve yaşlılar için de vücudun susuz kalması büyük tehlikeler oluşturur

Çalışan kişiler çay ve kahve içmenin susuzluk problemini gidereceğini sanıyorlar. Fakat kafein içeren içeceklerde, idrar söktüren maddeler vardır ve vücutta aşırı sıvı kaybına neden olur.

İçmemenin zararları

Uzmanlar su kaybından etkilenen kişilerin genellikle bu problemin farkında olmadıklarını düşünüyorlar. Oysa, onlara göre çok az miktarda su kaybı bile başağrısına, uyuşukluğa ve ruhsal bozukluklara neden olabilir. Su kaybı çok ciddi boyutlara ulaşırsa, boşaltım sisteminde sorunlar ortaya çıkar. Kalp ve damar sisteminde sorunlar yaşanır ve zihinsel faaliyetler etkilenir. Vücudun sürekli su kaybetmesi astım, yüksek tansiyon, sindirim bozuklukları, sırt ağrısı ve eklemlerde ağrılara yol açıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!