YeÅŸilçam’ın kara kutusu

Güncelleme Tarihi:

Yeşilçam’ın kara kutusu
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 30, 2013 00:39

Agâh Özgüç ‘Türk Sineması’nın Marjinalleri ve Orjinalleri’ adlı kitabında sıra dışı bir Yeşilçam albümüne imza atıyor. İşte yolu Yeşilçam’dan geçip bugün birçoğu unutulanların geçit resmi düzenlediği kitaptan çarpıcı bölümler...

Haberin Devamı

Ä°konlaÅŸan orgazm fantezisi  Â

Türk sineması 1950’li yıllarda hızlı bir ‘göbek devri’ yaşar. Vur Patlasın Çal Oynasın, Çalsın Sazlar Oynasın Kızlar türü filmlerde gereksin gerekmesin dansözlü sahneler sürekli yer alır. Öyle ki dönemin seyircisi filme girerken göbek var mı hemşerim diye sorar. Böyle bir dönemin yaşandığı Türk sinemasında gençliğiyle, tazeliğiyle çok kısa sürede yıldızı parlayan Özcan Tekgül 1955’te birbiri ardına 7 filmde oynar. Kadifeden Kesesi’de dansöz oyuncudur. Çoban Ali’de Neriman Köksal’la, Kaybolan Gençlik’te Muhterem Nur’la oynar. Köye Gelen Dansöz’le de başrollere doğru ilk adımını atacaktır. Tekgül, Ayşe Nana, Meral Körmükçü ve İnci Birol gibi sinema perdesindeki diğer dansözlerin yerini kısa sürede almıştır. Sahne yaşamında unutulmaz 45 dakika rekoruna imza atar. 45 dakika süren bir ateş dansı rekorudur bu. O yıllarda ‘İkonlaşan orgazm fantezisi’ şeklinde anons edilir.

Haberin Devamı

BerduÅŸ Camoka

/images/100/0x0/55eb2b9af018fbb8f8afe17b

Danyal Topatan, yoktan var olan bir isim... Set işçiliğiyle başlayan sinema serüveninden öncesi de var. Mersin’de tiyatro oyunculuğu da yapmış. 1950 yılında Çetin Karamanbey’in yönettiği ‘Çete’ filmiyle oyunculuğa başlamıştı. 1968’de Suat Yalaz’ın ‘Camoka’nın İntikamı’ filminde başrollere de yükseldi. Set işçisiydi, Camoka oldu Topatan. Yeşilçam’ın en çirkin adamıydı belki. Berduş, serseri ve esrarkeş... Ama ondan ve özellikle de zengin fiziğinden korkan başrol oyuncuları onun öne çıkmasını istemeyeceklerdi. Mümtaz Aslan’la Yılmaz Güney dışında kimse arka çıkmadı. 1975’in sonbaharında Şişli Camisi’nden kaldırılan cenazesine gelenlerin çoğunluğunu set işçileri, çileli yardımcı oyuncular oluşturuyordu.

Yeşİlçam’da İlk kovboy

/images/100/0x0/55eb2b9af018fbb8f8afe17d

Ne Yılmaz Güney, ne Cüneyt Arkın. Türk sinemasındaki ilk kovboy filmini çeken ve Türkiye’de Santa Fe adlı bir kovboy kasabası kurarak tarihe geçen ilk isim Ahmet Sert’tir. Beyoğlu’nda Galatasaray Kulübü’nün sırasında bodrumdan bozma küçük bir dükkânda kundura tamirciliği yapıyordu. Bursalıydı. Kovboy Ahmet olarak tanınıyordu çevresinde. Sipariş üzerine filmcilere çeşitli aksesuvarlar hazırlıyor veya kiralıyordu. Önce oyuncu sonra yönetmen oldu. 1963’te çekilen ilk Türk kovboy filmi İntikam Hırsı’nın yönetmeni ve oyuncusuydu.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!