Yeniçerilere giden baklavalar

Güncelleme Tarihi:

Yeniçerilere giden baklavalar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2004 00:00

"Ramazan geldi hoş geldi, Baklava tepsisi boş geldi"Çocukların ramazanlarda eğlence olsun diye tekrarladıkları bu tekerleme, Osmanlı padişahları için yaşamsal bir önem taşıyordu. Çünkü, ramazanlarda, saray tarafından, her 10 yeniçeriye bir tepsi baklava hazırlanırdı. Her tepsi için 2 yeniçeri gelir ve gümüş tepsiler içindeki baklavaları Yeniçeri Ocağı’na götürürdü. Ertesi gün bu tepsiler üzerlerine örtülen futalarla saraya geri gönderilirdi. Eğer baklava tepsileri "boş" gelirse, padişah için de ramazan "hoş" gelirdi. Tepsiler el değmeden gönderilmişse, bu, Yeniçeri Ocağı’nın yönetimden memnun olmadığını ve tepkisini böyle ifade eylediğini gösteriyordu. İNCE NOKTALARTuzda bulunan iyot ışığa ve ısıya duyarlı olduğundan, tuzu karanlıkta saklamak, yemeklere pişmesine yakın atmak gerekir.İFTAR MÖNÜSÜBrokoli çorbasıYapılışı:Öncelikle, suyu kaynatıp, brokolileri ilave edin. Çay kaşığının ucuyla karbonat koyup, 2 dakika kaynattıktan sonra çıkarın.(karbonat brokolinin yeşil kalmasını sağlayacaktır) Haşladığınız brokolileri sıcakken robottan geçirip, iyice parçalayın. Öte yandan, yağı tavaya koyup unu pembeleştirin. Parçaladığınız brokoliyi de ekleyerek karıştırın. şimdi de suyu ve sütü kremayla çırparak tencereye ilave edin. Tuzunu ve karabiberini katıp karıştırarak kaynatın. Rendelenmiş kaşar peynirini de ekleyerek 10 dakika daha pişirip servise sunun.4 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi400 gr brokoli2 tatlı kaşığı bitkisel margarin2 yemek kaşığı un4 bardak su1 bardak süt2 yemek kaşığı krema2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar1 çay kaşığı tuz, karabiberSAHUR MÖNÜSÜPuf böreğiYapılışı:Öncelikle, derin bir kapta yumurtayı, suyu, tuzu, kabartma tozunu ve limon suyunu karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutun. 20 dakika dinlendirdiğiniz hamuru ikiye ayırarak her bir parçayı 35-40 cm çapında hazır yufka şeklinde açın. Yufkayı, çay bardağının ağzıyla keserek yuvarlak hamurlar hazırlayın.Öte yandan, soğanı bir tencerede kıymayla kavurduktan sonra tuzunu da ekleyin. Kestiğiniz yuvarlak yufkaların içine, kavurduğunuz kıymalı harçtan birer tatlı kaşığı koyup, yufkaları d şeklinde kapatarak kenarlarını elinizle bastırın..Börekleri kızgın yağda önlü arkalı kızartıp sıcak olarak servise sunun..8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 5 dakikaMalzeme listesi1 adet yumurta1 çay bardağı su1 tatlı kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı tuz 2,5 su bardağı unHarcı için200 gr. kıyma 1 adet orta boy soğan1 çay kaşığı tuz, karabiber
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!