Yeni bağımlılık Otrivine

Güncelleme Tarihi:

Yeni bağımlılık Otrivine
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2007 00:00

ABD’ye seyahat ettiğim arkadaşımın otrivine burun spreyini uçakta görevliye teslim etmemek için verdiği mücadeyi görünce, bunda bir iş var dedim. Kendini kaybetmiş şekilde "Nefes alamam, onsuz yapamam" diye bağırıyordu.

Sonra kardeşimin sabah burnuna otrivine sıkmadan kendine gelemediğini fark ettim. Biz "kullanma" dedikçe daha fazla bağımlı oluyordu. "Kullanmazsam burnum çalışmıyor" diyordu. Birkaç ay sonra burnu gerçekten "çalışmamaya" başladı. Koku alamadığını fark ettik, soluğu doktorda aldık. Otrivine bağımlılarının sayıları hiç de az değil. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Teoman Dal, hastalarında bu sorunla çok sık karşılaştığını söylüyor. İşte onların hikayesi...

BAĞIMLILAR ANLATIYOR

Otrivine’siz kapıdan adımımı atmam

Atakan Kutay, İnşaat Mühendisi:
Eskiden evden çıkarken yanıma para, kimlik ve anahtarımı alıp çıkardım. Cep telefonlarının çıkmasıyla bunların yanına o da eklendi. Son iki yıldır da para, kimlik, anahtar ve cep telefonu dörtlüsüne Otrivine’i ekledim. Evim asansörsüz ve altıncı katta oturmama rağmen, dışarı çıktığımda Otrivine’i unutmuşsam hiç üşenmeden o merdivenleri tekrar çıkıyorum ve Otrivine’i cebime koyduğum anda güne huzurla başlayabiliyorum. Nefessiz kaldığımı hissettiğim anlarda burnuma sıkıyorum. Gün içinde neyse ama gece onsuz uyuyamıyorum. Geçen yıl, her zaman olduğu gibi tatil valizime Otrivine’ imi koydum ve seyahate çıktım. Fakat tatilin yarısında bitti ve tatilim bayrama denk geldiği için eczaneler kapalıydı. En yakın nöbetçi eczanenin bir saatlik mesafede olduğunu öğrendiğimde hiç düşünmeden o yolu katettim. Aksi olduğunda zaten tatilim zehir olacaktı.

Benimki yarı bağımlılık

Cem Berat Tanki, Peyzaj uygulamaları yapıyor:
Benimki tam bir bağımlılık değil galiba. Bir yıldır yalnızca geceleri uyumadan önce kullanıyorum. Çünkü yastığa kafamı koyduğumda burnumdan rahat nefes alamıyorum. Otrivine burnumu açıyor ve uykuya dalana kadar rahat nefes almamı sağlıyor. Bu sebeple evde iki tane Otrivine sürekli bulunuyor. Eğer ihtiyacım artarsa ve gündüzleri de kullanmaya başlarsam mutlaka doktora başvururum.

Nezle hayatımdan çıkıp gitti, o hep kaldı

Poyraz Arna, Kameraman:
Sıradan bir nezleydi. Burnumdan nefes alamamaya başlayınca eczaneden bir burun damlası satın aldım. İlk kullandığım anı hiç unutmuyorum, hayatımda ilk defa nefes alıyormuşum gibi hissettim. Nefes aldıkça daha çok almak istiyordum. Üç, dört gün içinde nezle hayatımdan çıkıp gitti ama Otrivine hep kaldı. 4-5 ay boyunca her sabah onun sayesinde güne başladım. O zamanlar mahalledeki eczacı ben kapıdan girince ne istiyorsun diye sormaz, Otrivine’i tezgahın üzerine koyardı. Sonra ailem duruma el koydu ve doktora gittik.

KBB Uzmanı Doç. Dr. Teoman Dal

Uzun süre kullanıldığında kokain kadar zararlı

Burun, soluduğumuz havayı nemlendirir, vücut sıcaklığına getirip akciğere gönderir. Bu işlevi burun etleriyle yapar. Klima, sigara dumanı, alerji, kronik sinüzit gibi nedenlerle burun etleri şişip solunumu zorlaştırabilir. Otrivine ya da benzeri burun açıcı kullanıldığında damarlar büzülür, solunum kolaylaşır. Nezle, grip, sinüzit gibi problemlerde otrivine tedavisi uyguluyoruz. Ama ilaç 72 saatlik kullanımdan sonra bırakılmalı. İlacın etkisi üç, dört saatte geçer etler yine şişer. Sık ve sürekli kullanımla bünyede bağışıklık oluşur, burun eti yeterince küçülmez. Hasta sürekli ilaç kullanır. Rinitis Medikamentoza oluşur: Burun etindeki damarlar kasılma özelliğini yitirir, mukoza zarar görür, incelir. Kokain kullanımında görülen delikler oluşur. Zaten kokain de damarları büzdüğü için burnu deler. Otrivine bağımlısı ilaçsız nefes alamaz, oksijen eksikliği çarpıntı yapar, tansiyonu yükseltir, uyku bozukluğu yapar. Otrivine burnu normalden daha fazla açıyor. Oksijen bağımlılığı yaratabiliyor. Bu tür hastalarla çok sık karşılaşıyoruz.

Otrivine bağımlılarına, tansiyon sorunları yoksa, bir hafta sprey yerine tablet kullanmalarını öneririm. Serum fizyolojik spreylerle burunlarını bolca yıkasınlar. Ancak bu yöntemler otrivine kadar burnu açmayacaktır, bunu bilip kabullenmeleri gerekir. Bağımlılık yüksek seviyedeyse, burun dokusu tahrip olduysa ameliyat gerekir. Alt burun etleri küçültülüyor, şişme potansiyelleri radyo dalgalarıyla azaltılıyor. Bu yöntem tek seferde yüzde 70 başarılı. Bazen iki ay arayla, tekrarlamak gerekir. Burun etindeki tahribat yüksekse yumuşak doku ve kemik alınır. Ancak bu çözüm pek tercih edilmez. Çünkü burun etleri tamamen alındığında, burun havayı ısıtma, nemlendirme özelliğini yitirir.

EKŞİ SÖZLÜK’TE OTRİVİNE

Eşimin, bağımlısı olduğumu düşünüp sürekli doktordan randevu almaya çalıştığı, fakat beni bir türlü bıçak altına yatırmaya razı edemediği ilaç. Hatta oğlanı doktora götürdüğümüz bir gün az kalsın doktor kesiyordu burnumun etini, son anda kurtuldum. Not: coca coladan daha zevkli, bi nevi içecek. Sürekli kullanımda en az 8 saatte bir kullanmanız gereken sprey, gittikçe 2-3 saatte bire kadar inebiliyor. Kullanmazsan tıkanıp kalıyorsun.

Çocukluğumda sürekli kullandığım burun damlası. En tıkanık burunları bile iki dakikada açardı. Oyuncak ayımı yıkarken lavaboyu tıkamıştım. Sonra açılsın diye tüm şişeyi lavaboya boşaltmıştım. Hem biten ilaç için hem de tıkanık lavabo için temiz kötek yemiştim. Acısını hálá unutmam.

Babamın bildim bileli her gün burnuna sıktığı meret. Yani uzatmalı kullanımında gebermeyeceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim.

Nöbetçi eczane aratır bazen... Gecenin koyuluğunda. Nefes almaya çalıştığımız bu şehirde. Sonunda bulunur, nefesler alınır... Şehir devam eder, gece devam eder...

Burnunuza silahla ateş etmişsiniz gibi hızlı bir şekilde tesir gösteren, burun kemiğinize hasar veren on yıldır kurtulamadığım sinüzit illeti nedeniyle en uzun süre beraberlik yaşadığım ilaç... Son olarak doktor kontrolünde ve diğer ilaçlara kullanılacak. Ameliyat olup kurtulacam bu meretten...

Nefes alınamayan gecelerin superman’i.

5 senelik bağımlılıktan sonra geçirdiğim operasyonla kurtulduğum halde. Kurtulduğum halde diyorum, lakin otrivine artık kesmez olmuş, nasivin kullanır olmuştum. Bilen bilir, nasivin otrivineden çok daha agresif, burnun içini çok daha güzel darma duman eden bir spreydir. Kullandığım dönem koku alma seviyem çok aza inmişti ve tad alamıyordum. Hele son dönemlerde en fazla iki saat uyuyabiliyor kalkıp dozumu alıp tekrar yatıyordum. Açıkçası kurtulduğuma sevindiğim en güzel şey, pazar günleri nöbetçi eczane aramak, gece vakti eczane peşinden koşmak gibi bir sürü derdi arkamda bırakmak olmuştu. Siz siz olun, en fazla iki gün kullanın. Kesinlikle bağımlılık yapıyor ve insanın dengesini yerle bir ediyor. Basit bir operasyondan korkmak yerine, gidin aldırın, yaşayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!