Yemeklerin dili olsaydı

Güncelleme Tarihi:

Yemeklerin dili olsaydı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2005 00:00

Yemeklerin dili olsaydı size, "Beni seveceğim, uyum sağlayacağım malzemelerle pişirin lütfen" diyecekti.Onların hislerine biraz tercüman olmak isterim. Yeşil mercimeğin, kuru reyhanı; kuru fasulyenin kırmızı pul biberi; patlıcanın sarımsağı; makarnanın fesleğeni; paskalya çöreğinin muhallebiyi; muhallebinin damla sakızını tercih edeceğini düşünüyorum. Tıpkı karı-koca uyumunun aile yaşamındaki; bir şirketin yönetimindeki uyumun şirketin geleceği açısından önemi gibi yiyecekleri harmanlarken sağlanan lezzet arttırıcı uyumu bulabilmek çok önemlidir. Eğer Türk mutfağını incelersek; tüm sebzelerin soğan ve kıymadan hoşlandığını, sütlü tatlıların tarçını sevdiğini, çorbaların kuru nane ve fesleğeni tercih ettiğini söyleyebiliriz. İnce noktalarDomatesin kabuğunun kolay soyulması için sıcak suyun altından geçirin.Greyfurtlu egzotik salata8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 adet göbek salata1 adet greyfurt2 su bardağı haşlanmış karides1 tatlı kaşığı tuz 5 su bardağı su 1 yemek kaşığı sirke 2 yemek kaşığı kapariSosu için3 yemek kaşığı mayonez1 adet limonun suyu1 tatlı kaşığı ketçap2 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuzÖnce, su, tuz ve sirkeyi bir tencereye aktarıp kaynatın. Kabuklu çiğ karidesleri bu suda 12-15 dakika kadar haşlayıp süzün. Baş ve kuyruk kısımlarından tutarak kabuklarını ayıklayın. Dondurulmuş karides kullanacaksanız, buzunun çözülmesi yeterli olacaktır. Pişirmenize gerek yoktur. Göbek salatayı yıkayıp dörde bölün. Salata tabağına yerleştirip haşlanmış karidesleri ve kapariyi ekleyin. Greyfurdun kabuğunu soyup dilimlere ayırarak dilimler üzerindeki ince kabukları da ayıkladıktan sonra salatanın üzerine serpiştirin. Mayonez, limon suyu, ketçap, zeytinyağı ve tuzu bir kasede çırpın. Hazırladığınız bu sosu, salatayı servise sunmadan önce salatanın üzerinde gezdirin. Salatanın sosu çekmesi için birkaç dakika bekledikten sonra servise sunun. Ekonomik semizotu salatası6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 demet semizotu2 su bardağı yoğurt4 diş sarımsak dövülmüş5 dilim bayat ekmek6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 1 çay kaşığı pul biber1 çay kaşığı tuz, karabiber Semizotunu ayıklayıp, sap kısımlarını ayırdıktan sonra sadece yapraklarını yıkayıp süzün. Ekmek dilimlerini tavla zarı formunda doğrayıp servis tabağına alın. Sarımsak ve yoğurdu bir kasede karıştırıp her tarafına gelecek şekilde ekmeklerin üzerinde gezdirin. Ekmeklerin orta kısmına yıkayıp süzdüğünüz semizotu yapraklarını yerleştirip tuz ve karabiberi serpiştirin. Son olarak kırmızı pul biberi de serpip zeytinyağını da üzerinde gezdirin. Sosunu çekmesi için 10 dakika kadar bekleyip servise sunarken karıştırın. İsterseniz, önce kuş başı doğradığınız ekmeklerle semizotunu karıştırıp üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirebilirsiniz. Bu durumda baharatları ve zeytinyağını da en son eklemeniz gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!