Yemek yapmayı bilmiyorsanız pastacılık öğrenin

Güncelleme Tarihi:

Yemek yapmayı bilmiyorsanız pastacılık öğrenin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 12:24

Kendi aralarında düzenledikleri günlere, arkadaşlarının ya da çocuklarının doğum günü partilerine, bu hamurlar yardımıyla rengarenk kurabiye ve pastalar hazırlıyorlar.

Haberin Devamı

Hakan GENCE

Kadınlar adeta şeker hamurunu yeniden keşfetti. Kendi aralarında düzenledikleri günlere, arkadaşlarının ya da çocuklarının doğum günü partilerine, bu hamurlar yardımıyla rengarenk kurabiye ve pastalar hazırlıyorlar.

Ortaya çıkan ürünlerin de pastanelerin raflarında gördüğünüz pastalardan pek bir farkı olmuyor. Siz de pasta kurslarına katılarak evde istediğiniz pastayı yapabilir, şeker hamuruyla görsellik katabilirsiniz.

“Pastacılık kursu almak isteyen müşteri sayımız, son beş yılda çok büyük bir artış gösterdi. Genel olarak tüm yemek kurslarına katılım arttı ama pastacılıkta bu sayı yüzde 100 oranını geçti.” Bu sözler, 2003’de kurulan SMN Tat Merkezi’nin sahibi Semen Öner’e ait.
Sağlıklı beslenmeye verilen önem, insanları, gıdaların içinde neler olduğunu daha fazla incelemeye ve yiyecekleri gitgide daha fazla evde hazırlamaya itiyor. Söz konusu pasta yapımı olunca, işin içine bir de yaratıcılık giriyor. Makineden çıkmış gibi, standart bir üretimle hazırlanmış pastalar yerine, içinizden gelen aklınızdan geçen her şeyi yapabiliyorsunuz. Hem pasta yapımının renkli dünyası, stres atmanızı da sağlıyor.
Semen Önder, pasta kurslarına gelen öğrencilerin sağlıklı ürün tüketmenin önemini kavradıklarını söylüyor: “Tamamen doğal malzemelerle, evde rahatça hazırlanabilecek pastalar öğretiyoruz. Öğrencilerimiz de el emeğiyle hazırlanmış, içeriğinden emin oldukları pastaları sevdiklerine sunmayı tercih ediyor. Yemek söz konusu olduğunda en önemli şey, doğal malzemelerle yapılmış, lezzetli ve sağlıklı ürünler tüketmek.”

Haberin Devamı

LEZZET İÇİN TERAYAĞ

Pasta kursları genelde üç saatlik, hafta bir veya iki ders şeklinde düzenleniyor. Firmalar çalışanlar için haftasonu alternatifleri sunuyor. Temel bilgilere hakim olmak ve farklı şekillere geçebilmek için en az sekiz derse devam etmek gerekiyor.
Başlangıç derslerinde malzemeler tanıtılıyor, pandispanya, pastacı kreması gibi temel taşlar öğretiliyor. Pastacılıkta standart hale gelmiş çeşitler çalışılıyor, en son olarak şeker hamuruyla modellemeye geçiliyor.

Haberin Devamı

Yapmak istediğiniz pastaların maliyeti, kullandığınız malzemeye göre değişiyor. Eğer lezzetten ödün vermek istemiyorsanız İsviçre çikolataları ve tereyağı gibi malzemeler kullanmakta fayda var. Üzerine süs yapacaksanız, bunun maliyetini de eklemek lazım. Pek çoğu hazır alınıyor.
Evde pasta yapmak için spatula, karıştırma kapları, iyi bir fırın, fırın kabı (pandispanya için) dışında şekil vermek için gerekli kalıplar, sıkma torbası, figürleri yapmak için gerekli özel şekil verici aletler lazım.

KARNIYARIKTAN DAHA EĞLENCELİ

Semen Önder, yemek yapmayı sevmezken sadece pasta yapmaktan hoşlanan öğrencileri olduğunu anlatıyor: “Pasta yapımı bir çeşit sanat. Şeker hamuruna şekil vermek kimilerine karnıyarık yapmaktan çok daha eğlenceli geliyor. Kriz dönemlerinde rahatlamak için en iyi uğraşlardan biri oluyor. Mesela erkeklerin pasta yapımına ilgisi çok fazla. Sanılanın aksine erkek katılımcı sayımız oldukça yüksek. Pastacılığa çok ilgi gösteriyorlar. Elleri yatkın, ne de olsa ünlü şeflerin bir çoğu erkek.”
Kursların ücretleri günlük yaklaşık 100 TL’den başlıyor. Sürekli katılımda gruplara indirim uygulanıyor. Sınıfta yaptığınız pastaları, eve götürüp yemek işin en eğlenceli tarafı. Kısacası bir pasta fiyatına hem keyifli bir gün geçirmiş oluyorsunuz, hem de o pastanın nasıl yapıldığını öğreniyorsunuz.

Haberin Devamı

TARİFE SADIK KALIN

Pasta yaparken en sık tekrarlanan hata, yazılı ölçülere tam olarak uymamak. Her yemek için belli ölçüler var. Ama pastacılıkta bunları tam olarak uygulamazsanız başarılı olmanız mümkün değil. Hamur kabarmaz, kıvam tutmaz, bir şeyler mutlaka ters gider. O yüzden iyice ustalaşmadan yazılı ölçüleri harfiyen uygulayın.

OYUN HAMURU GİBİ

Şimdiye kadar özellikle doğum günü ve düğün pastalarıyla noel kurabiyelerinde görmeye alışkın olduğumuz şeker hamuru karşımıza daha sık çıkmaya başladı. Bu hamurun en büyük özelliği doğru kullanıldığında ortaya çıkardığınız ürünün görselliğini ön plana çıkarması. Küçük renkli pasta ve kurabiyeleri rengarenk süsleme imkanı tanıması. Şeker hamurlarının, çocukların oyun hamuru gibi şekilden şekile girmesi de özellikle kadınları pasta yapımı sırasında eğlendiriyor. Yalnız şeker hamuru konusunda saklama koşullarını iyi bilmek, doğru kaynaklardan şeker hamuru temin etmek gerekiyor. Doğal malzemelerle üretildikten sonra pastalarda bu hamuru kullanmanın hiçbir sakıncası bulunmuyor.

Haberin Devamı

ŞEKER HAMURU TARİFİ

Eğer evde kendi şeker hamurunuzu yapmak çok zor değil. Size gereken malzemeler 70 gram su, 15 gram toz jelatin, 80 gram glikoz ve bir kilo pudra şekeri. Öncelikle suyu bir tencerede kaynatmanız gerekiyor. Kaynayan suya jelatini serperek ekleyip karıştırıyorsunuz. Tamamen eridikten sonra glikoz ekleniyor. Tüm malzeme eriyince ateşten alınıyor. Sırada pudra şekerini eleyerek eklemek var. Mikserin yoğurma ucuyla malzemeyi karıştırdıktan sonra şeker hamurunuz hazır hale gekiyor.

Pastaya şekil vermek aslında bir çeşit heykeltıraşlık yeteneği gerektiriyor. Doğru malzemeleri kullanıp, şekil verici aletlere hakim olmak şart. Pandispanyayı düzgün kesebilmek, katları yerine oturtabilmek, şeker hamurundan veya diğer malzemelerden yaratıcı şekiller ortaya çıkarabilmek lazım.

Haberin Devamı

FOTOĞRAF BASKIYI PROFESYONELLERE BIRAKIN

Pasta üstüne fotoğraf baskı yapmak için profesyonel olmak gerekiyor. Önemli olan doğru malzemeyi ve uygulanacak tekniğe hakim olmak. Yoksa her şey çorbaya dönebilir. Bu baskı çeşidini profesyonellere bırakmakta fayda var.
Aynı şekilde düğün pastaları için de ustalara güvenmek gerekiyor. Sonuçta bir kez evleniyorsunuz ve herkesin gözü önünde o pastayı keseceksiniz. İyice profesyonel olmadan bu riski göze almamalı. Ayrıca 10 kişilik bir pasta yapmakla 200 kişilik bir düğün pastası yapmak arasındaki farkı unutmamak gerekiyor. Doğru kıvamı evde tutturmak kolay olmayacaktır.

KURSLAR:

Ankara Kuki Plus: (312) 426 43 00 / (312) 427 14 00, İstanbul Chef’s İstanbul: (212) 244 76 92-93, Pasta Malzemeleri: (212) 352 11 84, Coccolat: (216) 449 95 90-91-92, Hobimlemutluyum Lezzet Okulu: (216) 541 43 02, İstanbul Culinary Institute: (212) 251 22 14-15, İzmir Sharlotte Pasta Tasarım Evi: (232) 337 09 85 / 0536 291 77 17
 
 
 
 

 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!