Yemek kursuna katılın yemeğe ruhunuzu katın

Güncelleme Tarihi:

Yemek kursuna katılın yemeğe ruhunuzu katın
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 01, 2003 00:00

ErkeÄŸin kalbine giden yolun midesinden geçtiÄŸini düşünürdük. Artık zaman deÄŸiÅŸti artık kadının kalbine giden yol da erkeÄŸin yaptığı lezzetli yemekten geçiyor. Bekar erkekler kadınları tavlamak için yemek kurslarını dolduruyor. Hamuru 'kulak memesi' kıvamına getirmek için saatlerce ter döküyorlar. Kurslara katılan evli çiftler ise 'Sen iyi yaptın, ben iyi yaptım' kavgasına giriyorlar. Hayatında su ısıtıp içine kahve koymaktan baÅŸka mutfak iÅŸi yapmamış, yeni evlenmiÅŸ ya da iÅŸ hayatından yemek öğrenmeye fırsat bulamamış kadınlar da yemek kurslarının diÄŸer öğrencileri.Ä°stanbul'da yerleÅŸmeye baÅŸlayan Çin, Meksika, Ä°talyan, Fransız mutfağının eÅŸsiz tadları herkesin merak konusu. DiÄŸer taraftan her kanalda yayınlanan 'Yemek Saati' programları ev hanımlarının iÅŸini kolaylaÅŸtırmayı hedefliyordu. Ama evlerinde tarifleri deneyip baÅŸarılı olamayan kadınlar kendilerinden şüphe etmeye baÅŸladılar. Ä°ÅŸte bu durum yurtdışında aşçılık eÄŸitimi alanlar ve ünlü otellerin ÅŸefleri tarafından fark edilmiÅŸ olacak ki bu iÅŸi yerinde yapmak için kolları sıvadılar. Yemek kursları ilk açılmaya baÅŸladığı zaman sosyetenin buluÅŸma noktalarından biri olmuÅŸtu. Sosyetik hanımlardan birinin gittiÄŸini duyanlar hemen o kursların kapısına dayanıyordu. Ama kurslardaki bu moda dönem atlatıldı ve geçici heveslilerin yerini gerçek meraklıları aldı. Åžimdilerde ise bu kursları iÅŸ adamları, çalışmayı bırakmış vakti olan kadınlar, evli çiftler, bekar erkekler ve yatların, katların ahçıları dolduruyor.RUH DA KATIYORLARBütün kurslarda olduÄŸu gibi yemek kurslarının da sistemleri farklılık gösteriyor. Bu tamamen ÅŸeflerden kaynaklanan bir durum ama hepsinin buluÅŸtuÄŸu ortak fikir ÅŸu: ‘‘Önemli olan yemek yapmak deÄŸil. Yaptığınız yemeÄŸe ruhunuzu katmak.’’ Bazı kurslarda herkesin kendi tezgahı var bazılarında ise boÅŸ bulduÄŸunuz yere yemek çanağınızı koyuyorsunuz. Kimisinde o derste öğrenilecek yemeklerin malzemeleri kursiyerlerin önüne konuyor. Kimisinde ise ÅŸef o sırada dolaptan arıyor ya da ÅŸefin direktifleriyle kursiyerler arayıp tarayıp buluyorlar. Acaleci ÅŸefler de var, aheste aheste çalışanlar da... İŞİN PÃœF NOKTASIHer kursun ortak noktası ise her derste tam bir mönü öğrenilmesi. ÖrneÄŸin Ä°talyan Mutfağı'dan 'Sebzeli Lazanya', 'Pizzacı usulü biftek', 'Genova Usulü Tatlı Ekmek' aynı günde yapılıyor. Ama sanmayın ki bütün yemekler sırasıyla yapılıyor. Böyle bir durumda mönünün bitmesi akÅŸama kadar sürebilir. Lazanyanın garnitürü hazırlanırken, ekmek hamuru mayaya bırakılıyor. SoÄŸan çorbası kaynamadayken, elmalı tartın elmaları viskiyle piÅŸirilmeye baÅŸlanıyor. Bunun gibi bir sürü örnek var. Dolayısıyla ÅŸeflerle birlikte kursiyerler de mutfakta oradan oraya koÅŸturmak durumunda kalıyor bir yandan da ÅŸefin verdiÄŸi 'Yemeklerin Püf Noktalarını' not almaya çalışıyorlar. Elif Edes’ten evlerde özel dersYemek uzmanı Elif Edes, sekiz senedir davet, düğün organizasyonları yapıyor ve Arnavutköy'de yeni açtığı 'Masa' adlı kursunda da yemek derslerine devam ediyor. Ä°stediÄŸiniz takdirde birkaç arkadaÅŸ toplanıp takdirde evinizde yemek dersi de alabiliyorsunuz. Kursun en önemli özelliÄŸi o gün kursta öğrenip uyguladığınız yemeÄŸi özenle hazırlanmış bir sofrada arkadaÅŸlarınızla paylaÅŸabilmeniz. Aynı zamanda Elif Hanım genel istek üzerine kendi arkadaÅŸlarına özel yemek dersi veriyor.Malzemeler hazırlanıp, ders baÅŸlayana kadar hangi malzeme hangi markette daha taze, ne nerede kolay bulunuyor muhabbetleri dönüyor. Malzemeler hazırlanıp kursiyerlerin önüne konduktan sonra ise herkes dikkat kesiliyor. Sadece Elif Hanım yaptığını anlatıyor, bir yandan da kıvamı tutturmuÅŸ mu diye tadına bakıyor. Masa tel: 0212 287 16 59Akademi Ä°stanbul’da mutfak sanatının incelikleri Ãœniversite, master, doktora derken fırsat bulamayıp mutfaÄŸa hiç girmemiÅŸ kadınlar evlilik gündeme gelip de iÅŸ baÅŸa düştüğünde Akademi Ä°stanbul'un kapısını aşındırıyor. Akademi Ä°stanbul'un mutfağında herkese ait bir ocak ve lavabo bulunuyor. Yardımcılar ise malzemeleri hazırlayıp herkesin teker teker önüne koyuyor. Yaklaşık üç sene önce açılan Akademi Ä°stanbul'un yemek kursunda; Pastacılık, Ä°talyan Mutfağı, sandviçler, dip soslar ve kokteyl yiyecekleri ve ÅŸarap ve alkollü İçeceklerin kültürü adı altında dört ayrı kurs veriliyor. Kursların açılma tarihi gelen taleplere göre belirleniyor. Kursların her biri haftada iki gün ve üç saat sürüyor. Çerkezköy YünSa Ahçısı YaÅŸar Varol da patronu istediÄŸi için kursa katılanlardan: ‘‘Çünkü fabrikaya devamlı yabancı misafirlerimiz geliyor. Onlara iyi hizmet vermek durumundayız’’ diyor.Kurs ücreti: 300 milyon.Telefon: 0212 251 74 84Swissotel’de üç ayrı kursSwissotel'in, Uluslararası Mutfak, Türk Mutfağı, Pastacılık Kursu olarak üç bölümü var. Her bir kursta haftada bir gün üç saat olarak eÄŸitim veriliyor. Kursa katılan ev kadınlarının ortak özelliÄŸi yaptıkları yemekleri beÄŸenmemeleri. ‘‘Sadece malzemeleri karıştırmakla bitmiyor, nasıl yapıldığını görmek gerekiyor.’’diyorlar. Uluslararası mutfağın ÅŸefi Mete Alpay ders sırasında yapılan hamurun kaç dakika yoÄŸrulacağını, soÄŸanın nasıl yıkanacağını bile öğretiyor. Ama sabah evden çıkarken ayakkabılarının farklı farklı giyecek kadar da aceleci. Durum böyle olunca yemekler yapılırken kursiyerler ÅŸefin arkasından hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak için koÅŸturuyorlar. Haftada bir gün olmak üzere bir ay. Ãœcreti 250 milyon. Tel: 0212 259 07 90 Yemek yaparak kız tavlamak isteyenler Cookbook’taCookbook'ta Çin, Ä°talyan, Meksika, Fransız, Osmanlı ve Patisserie bölümleriyle çeÅŸitli seçenekler sunuyor. Kurs haftada bir gün iki saatten bir ay sürüyor. Açılacak bölüm gelen taleplere göre belirleniyor. Åžu sıralar en çok davet bölümü ilgi görüyor. Bu bölümde özel davetlerin baÅŸlangıcında ikram edilen kanepe çeÅŸitlerinin yapılışı ve onların nasıl ikram edileceÄŸi öğretiliyor. Herhangi bir yemeÄŸe baÅŸlarken kullanılacak malzemeler kursiyerlerin önüne doÄŸranmış, rendelenmiÅŸ olarak hazır konuyor. Kursun ÅŸefleri Ä°sviçre'de eÄŸitim görmüş iki arkadaÅŸ: Burcu Öngör ve Ebru Suner. Büyük otellerde çalışmalarını sürdürdükten sonra 'Cookbook' u açtıkları 1999 senesinden beri haftada 25 saatten fazla kursiyerelerle birlikte yemek yapıyorlar. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük yemek kitabı arÅŸivini oluÅŸturmuÅŸlar. MaÄŸazalarda bulamadığınız malzemelerin Cookbook'ta satışı da var. Cookbook'un erkek müdavimleri çok. Bekar erkekler kız arkadaÅŸlarını tavlamak için burada harıl harıl yemek yapmayı öğreniyorlar. Evli çiftlerin durumu ise daha farklı 'Sen iyi yaptın ben en iyi yaptım' tartışması kaçınılmaz oluyor. Ayrıca 18 aydır devam eden ve her ay ayrı bir ülke mutfağının kursunu alan üyeler de var. Kurs ücreti: 220 milyon + KDV. Tel: 0212 219 13 94 Web: www.cookbook-nisantasi.comÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!